2020. szeptember 23. Tekla
Ülésezett Miskolc város közgyűlése
minap.hu
|
2016. június 09. 06:53
|
frissítve: 2016. június 10. 18:06
A képviselők tárgyaltak többek között a belváros rendjét érintő döntésekről és a Diósgyőri vár - Külsővár rekonstrukciójáról.

kozgyules_160609ml_9.jpg

Fotó: Mocsári László

Közérdekű közlemények

Pakusza Zoltán (Jobbik) úgy értesült, hogy a perecesi volt általános iskolában gyermekvédelmi, nevelő központot nyitnának. Reméli, az ott élők tudta nélkül ilyen döntést nem hoztak. Megkérdezte, tervezik, hogy ilyen intézményt hoznak létre a mostani ciklusban a körzetben?

Kriza Ákos polgármester azt mondta erre, az elmúlt években Pereces rendjére, biztonságára megfelelően figyeltek. A Debreczenit bezárták, a nyomortelep-felszámolási programot folytatják, ami ez a városrészt is érinti. A jövőben is bármilyen jellegű fejlesztést, engedélyezést végzünk, oda fogunk figyelni arra, hogy csak olyan tevékenységet végezzenek, ami nem zavarja az ott élőket.

Jakab Péter annyit kért, hogy a fideszes többség is csatlakozzon a kezdeményezésükhöz: ugyanazon munkáért ugyanakkora fizetést adjanak, mint az ország nyugati részén. Másik javaslatuk volt, hogy az alapellátásban dolgozó ápolók is mentesülhessenek az iparűzési adó fizetése alól. Kriza Ákos polgármester azt mondta: a kérdés a parlament hatáskörébe tartozik.

Novák Józsefné (Fidesz-KDNP) választókörzetében két problémát tapasztalt. A 10-es postánál, az ott található kereszteződésben halálos baleset is történt. Februárban kérte a forgalmi rend felülvizsgálatát. Kérdezi, mi várható és mikor az ügyben? Gond továbbá a zöld lámpa rövidsége a gyalogosok esetében. Célszerű lenne a zöld jelzés növelése. Szintén gondot okoz a parkolás a 10-es postánál. Lorántffy utca csapadékvíz-elvezetése időnként gondot jelent.

Pfliegler Péter jó hírrel szolgált az önkormányzati képviselőnek: a kereszteződésben stop táblára cserélik az elsőbbség adás jelzést, a lámpát is átprogramozzák. A jelző lámpa fejét is nagyobbra cserélik, messzebbről is látszani fog. Bízik benne, ezzel megoldódnak a problémák.

Gazdusné Pankucsi Katalint (Fidesz-KDNP) egy Kabar utcai lakos kereste meg, 2 méter magas betonkerítése mellett az eső után áll a víz, megrepedt a kerítése. Kéri, mielőbb intézkedjenek, mert az ott közlekedőkre is veszélyes. Végül felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton fél 2-től családi napot rendeznek, immár hatodik alkalommal. A városüzemeltetést kérte meg a polgármester, vizsgálják ki a vízelvezetést.

Kovács László (Fidesz-KDNP) közlekedési problémákról szólt a Libegő-park kapcsán. Bár fizető parkoló van kialakítva, az autósok nem ezt veszik igénybe, hanem az Erzsébet-sétánynál állnak meg. Bejárás megtörtént, megállni tilos táblákat helyeznek ki a sétány mindkét oldalán. Ez mikor fog megtörténni? Kérte, vizsgálják meg azt is, hogy a lakosok elmondása szerint a Felső-Majláth végállomásnál az álló buszok járatják a motort. Kriza Ákos polgármester Pfliegler Péter alpolgármestert kérte meg, vizsgálja ki a kérdéseket.

Kriza Ákos polgármester zárt ülést rendelt el.

Pfliegler Péter alpolgármester két rövid megjegyzést tett: Nagy-Korsa Juditnak elmondta, a 2010-ig folytatott elhibázott gazdaságpolitika következményei a mostani államosítások. Zsákszámra vitték ki a profitot a magáncégek, jó, hogy a közszolgáltatások visszakerülnek magyar kézbe.

Kiss Gábor alpolgármester a TOP-pal kapcsolatos kérdésekre válaszul elmondta, ez egy folyamat, aminek adott pillanatában vagyunk. Az uniós fejlesztésekről a város megalkotott egy koncepciót, melyben részletezi, hogy mi a cél, hogyan nézzen ki Miskolc 30 év múlva. Kijelölték egyebek mellett a turizmus fejlesztését, a hatékony energiagazdálkodást. Amikor benyújtják a támogatási kérelmet, azok még nem engedélyköteles tervek, tovább fejleszthetők. Fontos, hogy így kezeljék ezeket a képviselők.

– Teljes rendszerben kell gondolkodnunk, a szociális ellátórendszert is így vizsgáljuk. A városrészek igényei pedig megalapozottak, azonban ez egy nagy ívű terv, muszáj prioritásokat kijelölni – mondta.

 

Kriza Ákos polgármester leszögezte: a miskolci hulladékgazdálkodó cég 100 százalékban önkormányzati tulajdonú, és jelentős profitot termel. „Országos etalonként is tekinthető gazdálkodását illetően”, fogalmazott. Az állam a jövőben beszedi a bevételt, de azt vissza is adja a gazdálkodó cégnek. A miskolci cég sem fog tehát rosszabbul járni, mint eddig. A hulladékgazdálkodás rendben volt és rendben is van, emelte ki Kriza Ákos.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, hogy Miskolc városa egy újabb nagyszabású fejlesztési sorozat előtt áll. Ma jó Miskolcinak lenni – tette hozzá a politikus.  Az operatív program a város arculatának építését segíti, amelynek köszönhetően olyan fejlesztések lesznek Diósgyőrben és a belvárosban is, amelyek Miskolc XXI. századi arculatát határozzák meg. Diósgyőrben egy modern belváros jön létre, nemcsak a várat, hanem a környezetét is érinti a megújulás. Megszépül többek között a Nagy Lajos király utca és a II. János Pál tér is. Szólt a miskolctapolcai őspark fejlesztéséről, ami beleillik a Miskolctapolcai Strandfürdő második ütemének fejlesztésébe is. A belvárosban nem csak beszélünk a történelmi Avas a fejlesztéséről, hanem kézzel fogható programok indulnak – mondta Molnár Péter. Beszélt a legutóbbi Borangolás tapasztalatairól is, amely megmutatta, hogy eljött az ideje történelmi Avas megújításának. Miskolcnak eddig nem volt valódi főtere, a mostani pályázat tartalmaz egy olyan tervet is, amelyben a belvárosban megvalósulhat az a beruházás, amelynek köszönhetően a város egy Miskolchoz méltó főtérrel gazdagodik majd.  Megépülhet a Petőfi utca 1-3. melletti részen egy parkolóház, rendeződik és megszépül a Bazártömb, illetve a Szemere-kert. A Kandó Kálmán téren pedig létrejön az a közlekedési csomópont, amely megújítja Miskolc közlekedését is. - Ez egy közös ügy, ezért bízom benne, hogy az ellenzéki képviselők is megszavazzák majd ezt az előterjesztést – mondta Molnár Péter.  

Katona Ferenc (Fidesz-KDNP) is közlekedési csomópont jelentőségéről beszélt. Mint mondta, jelenleg a Búza tér a legszennyezettebb helye a városnak. ezzel a beruházással ez is megváltozik.

Szilágyi Szabolcs (Jobbik) szólt az új jegytípusokról az MVK-nál, amelyet üdvözölt, másrészt a 35-ös busz nyári menetrendje kapcsán a közeljövő rossz utazási körülményeit, a zsúfoltságot emelte ki. Mivel későn kapták meg az előterjesztést, így nem állt módjában módosító indítványt beadni.

- Mindaddig, amíg a napirendet le nem zárjuk, van ideje ilyen indítvány beadására – közölte válaszul Kiss János alpolgármester.

Simon Gábor (MSZP) szerint a főtér olyan lesz, amilyenről régóta álmodozunk Miskolcon. A hulladékszállítás ügyével már nem ilyen jó a helyzet, ahogyan a kéménysepréssel kapcsolatos változásokat is idesorolta, ahogyan az MVK nyári menetrendje sem nyerte el a képviselő tetszését. Úgy fogalmazott:  az uniós pénzek elköltése megtörténik – de az önkormányzati cégek vagyonával nem történik felelős gazdálkodás. Ebbe belebuktak!

- Lehet, hogy belebuktunk, de ezt nem önöknek kell eldönteniük, legutóbb is a választók döntöttek. Ennek következtében pedig létrehozták minden idők legkisebb MSZP-frakcióját  - mondta válaszában Kiss János alpolgármester. Az uniós forrásokról azt mondta, hogy a közgyűlésnek pont az a kompetenciája, hogy az ellenzék feláll, és elmondja, hogy ezt így és kell csinálni. A közszolgáltatási vállaltok nem mentek tönkre – tette hozzá Kiss János. Utalt a rezsicsökkentésre is és szólt Miskolc hulladékgazdálkodással foglalkozó cégéről, a Mirehuközről is, amelyik szintén eredményes. A kéményseprő vállalatot sem tette tönkre senki: 2016. július elsejétől nem is kell fizetni ezért a szolgáltatásért. Ez is a rezsicsökkentésnek köszönhetően. A lakosságot az érdekli, hogy szakszerű ellátás legyen, olcsón- mondta.  Az MVK nyári mentrenjéről pedig azt mondta, hogy mindig is volt ilyen. Hozzátette: amikor kevesebb az utas, felelőtlenség lenne több járatot indítani.

Jakab Péter (Jobbik) a  miskolci közlekedési vállalat kapcsán azt mondta, hogy ugyan nem emelkednek a bérletárak, de ugyanannyi pénzért kevesebb szolgáltatást kapnak a miskolciak. Kevesebb járat, nagyobb tömeg – hangsúlyozta a politikus. Kifogást emelt az ellen is, hogy az előterjesztésben az szerepelt, hogy a sajtó tájékoztatása nem indokolt.

Ez a mondat mindössze azt jelenti, hogy nem kell külön sajtótájékoztatót tartani az ügyben – reagált Kriza Ákos Jakab Péter szavaira. A polgármester beszélt arról is, hogy növekedett a buszok futásteljesítménye, többet tesznek meg idén, mint 2010-ben, vagyis többet járnak a buszok, mint 6 évvel ezelőtt. Ez pedig azért van, mert szélesebb szolgáltatás – mondta Kriza Ákos. 

Gazdálkodás, gazdaságfejlesztés.

Pakusza Zoltán (Jobbik) azt mondta, a 17-es választókörzet mintha mostohagyereke lenne a fejlesztéseknek, pedig jó környék. Olyan körzet, ahol ha beindulnak a fejlesztések, közkedvelt lenne a városlakók körében. A csapadékvíz-elvezetés és kerékpárutak építésére kérte a városvezetést.

Bartha György (MSZP) hiányolta a Bartók Béla utcai nappali idősellátó ház jelenlétét a módosító indítványban. „Ők is megérdemlik, hogy bekerüljenek a programba. Indokolt lenne a felújítás”, mondta.

kozgyules_160609ml_24.jpg

Kovács László (Fidesz-KDNP) a forrásokról szólva úgy fogalmazott: „aki ezek után azt mondja, hogy Miskolcon nem történnek nagy léptékű fejlesztések, az nem jár nyitott szemmel”.

– Talán már kezdik a miskolciak is érezni, hogy egy korszak lezárult: a rendszerváltozás utáni 20 év, amikor a vesztesek közé sorolták Miskolcot. Büszkék lehetünk a városra, hihetünk az ország más részéből érkezőknek, amikor azt mondják: a városra rá sem lehet ismerni. Forradalmi változások történtek, melyek hasznát gyermekeink, unokáink is élvezni fogják – mondta.

Hubay György (Fidesz-KDNP) a TOP források és a Modern Városok Program keretében Miskolcnak megítélt forrás kapcsán hatalmas lépésekről, modernizációról és még élhetőbb városról beszélt.

– A történelmi Avas évtizedek óta nem változott semmit, most ez megváltozik. Új utcabútorok, növények kerülnek ki, a veszélyes fákat kivágják, megújul a közvilágítás, megoldják a csapadékvíz-elvezetést is – sorolta.

Kiss János alpolgármester leszögezte, a rendet jogszabályokkal és konszenzussal is lehet védeni – e mellett következetesen kiállnak.

– Ha a jogszabályt eltörölnénk, szembe mennénk a józanésszel. A baloldal több kérdésben is így tett (a rezsicsökkentés és a migránsok kérdésében például). Ha valaki a társadalomtól kér, ereje szerint adjon is valamit – ha csak rendben tartja a saját portáját és annak környékét, akkor ennyiben. A lakóingatlanok környezetét kell rendben tartani. A Kúria azt mondja ki, erősítve az álláspontunkat, hogy minden kritériumot, ami a tisztántartásra, állagmegóvásra vonatkozik, jogszabályszerűen elő lehet írni az önkormányzatoknak. Ki fogunk tartani e mellett – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, az Európa téren rend van, és elnyerte azt a funkcióját, amire hivatott volt.

kozgyules_160609ml_8.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester kiegészítést tett a felvetésekre. Mint mondta, fontos, hogy Miskolc tovább haladhasson a zöld város felé vezető úton. Az ingyenes parkolási lehetőség ezt segíti.

– A belvárosban is rendet teszünk, ez nem komédia! Odafigyelés és párbeszéd jellemzi a rendcsinálást. Ha valami nem teljesen jó még, próbáljuk még jobbá tenni – mondta. – A város egésze szempontjából is fontosak a belvárost érintő intézkedések. A vállalkozások, a főutcai szolgáltatók meg tudják mondani, mennyi előnyük származott abból, hogy ez a városvezetés van. Alig van üres portál, azok nagy része ráadásul magántulajdon.

Nánási-Kocsis Norbert (Fidesz-KDNP) úgy vélekedett, az ellenzék gáncsot próbál vetni az egyébként jó irányba mutató ötleteknek. Kiemelte, a belváros közrendjét illetően nem tiltották ki a kerékpárosokat, megállapodtak a kerékpáros egyesülettel, szabályozták a közlekedésüket.

Jakab Péter (Jobbik) a belváros rendjéhez szólt hozzá. Mint mondta, változást nem nagyon látni. Megkérdezte, az elmúlt 2 hónapban hány behajtási engedélyt vontak be, és ez hány százalékát teszi ki az engedélyeknek? A kerékpározást a KRESZ szabályozza, miért nem tudják ezt betartatni? A rendészi jelenlét kevés, intézkedni is kell, fogalmazott. Hozzátette, tudomása szerint vannak terek, ahol még nincs javulás. Hatósági intézkedésre van szükség, szögezte le.

Hubay György (Fidesz-KDNP) a civil szervezetek támogatás kapcsán kiemelte a Miskolci Speciális Mentőcsoport támogatásának fontosságát. Elmondta, hogy munkájukat teljesen ingyen végzik, ami tiszteletreméltó.

– Én támogatom őket – hangsúlyozta a képviselő, aki arra kérte képviselőtársait, hogy tegyék meg ezt ők is. A Miskolci Spider Speciális Mentőcsoport  szeretne egy második telephelyet is létrehozni, erről szól az előterjesztés.

Nagy-Korsa Judit (DK) a szociális kérdések kapcsán szólt. Szerinte nem tisztességes, hogy bizonyos emberek és családok nem kaphatnak akkor támogatást, ha a lakókörnyezetük nincs rendben.

Földesi Norbert (MSZP) szerint a telepfelszámolási stratégia kapcsán eljött az idő arra, hogy legyen erre egy stáb. Közös megbeszélést sürgetett a képviselő. Szerinte a városvezetés egyoldalúan cselekszik, amit a hivatal is megtámadt. Szánjunk rá több időt, beszéljünk erről – mondta Földesi Norbert.

- Az uniós csatlakozáskor olyan jogszabályokat kényszeríttetek Magyarországra, amiknek egy része akadályozza a normális életet – mondta válaszában Kriza Ákos polgármester. Abszurdnak nevezte azt, hogy ne kérhesse egy önkormányzat a támogatás fejében, hogy legyen tiszta az érintett háza körüli rész. Ezt még az elmúlt századokban is elvárták egy település lakójától – mondta Kriza Ákos.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kormányhivatal „nem először kötözködött” Miskolc városával. - Ha a szakemberek terepbejárást folytatnának, látnák, hogy ellenőrzésre nem sok idő van, a porták pedig sok helyen siralmas állapotban vannak. Azt, hogy egy önkormányzat nem szabhatja feltételül a rendet a támogatás fejében - ezzel a Jobbik nem ért egyet - mondta.

kozgyules_160609ml_21.jpg

Hollósy András (Fidesz-KDNP)  felszólalásában csatlakozott Hubay képviselőtársához, a Miskolci Spider Mentőcsoport támogatását kérte. 1996. júniusában kezdték meg működésüket, vagyis pontosan 20 évvel ezelőtt. Nemcsak Magyarországon egyedülálló, amit csinálnak, hanem világszerte is - hangsúlyozta  Hollósy András.

Simon Gábor (MSZP) nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a közgyűlésben a napirendi pontokat „összevegyítik”.   Az előterjesztéseket szerinte külön kellene tárgyalni. A másik téma kapcsán pedig megállapította, hogy furcsa, hogy a kormányhivatal ilyen álláspontot képvisel.  

- Természetesen Miskolc város a törvényesség talaján áll – mondta Kriza Ákos. Törvényes az az eljárásrend, amiben a tiszta udvar, rendes ház koncepció is tükröződik.

Simon Gábor (MSZP) azt javasolta, hogy a város „hozza vissza”  hirdesse meg ezt a régi versenyt. ( Tiszta udvar, rendes ház) A képviselő szerint tegyék mellé a jutalmazás oldalát is. 

Miskolc város rendjével, közrendjével kapcsolatos javaslatok előterjesztése.

kozgyules_160609ml_33.jpg

Molnár Péter, a KDNP miskolci frakcióvezetője kifejtette, 2010-ben és 2014-ben az egyik legfontosabb választási programja az volt a Fidesz-KDNP-nek, hogy a városban rendet kívánnak tenni, minden tekintetben.

– A 6 év bizonyítja, konzekvensen haladunk: a költségvetésben, és a városban, a belvárosban is rendnek kell lennie. A májusi közgyűlésen már fontos dolgokról döntöttünk (behajtásról, a rendészek folyamatosan jelenlétéről a frekventált helyeken). Az újabb módosítás arra tesz javaslatot, hogy egy olyan élhető miskolci belvárosnak kell lennie, amely a miskolciakat és az egyre több turistát is kiszolgálja – fogalmazott a frakcióvezető.

Leszögezte, a sétáló utca vonatkozásában a párbeszéd meghozta a gyümölcsét. A Kerékpárosok Miskolci Egyesületével megállapodás született. A biciklisek használhatják a belvárost, a villamos síneken, mindkét irányban, a KRESZ szabályait figyelembe véve. A 12 év alattiak a járdát is használhatják.

Egyre inkább megélénkül a belváros forgalma. A bicikliseket nem szabad ebből kirekeszteni, de ez rendezetten történjen, mondta Molnár Péter. A rendeletmódosítás is ezt a célt szolgálja. Fontos a green city szempontjából, hogy minél többen használják a biciklit. Táblákkal is fel kívánják hívni a veszélyekre a figyelmet.

Az MVK-val is egyeztettek, 30 km/h-val haladnak majd a villamosok. Gyalogosok, biciklisek közösen használhatják majd a belvárost. Egy munkacsoportot hoznak létre, ami a belváros rendjével tovább foglalkozik (nyitva tartás, behajtás stb.), több szakmai szervezet és a városvezetés is tagja a munkacsoportnak.

 

„Mire tettünk esküt 2010-ben és 2014-ben? Arra, hogy építeni fogjuk a rendet, a gazdaságot, a társadalmat és a közösséget – fogalmazott Kiss János alpolgármester. – A Salkaházi programnak hála 36 ezer nyugdíjas érzi jobban magát Miskolcon. A tárgyszerűség hiányát az ellenzék magában keresse.

A Salkaházi kapcsán elmondta, ha van sikeres program, akkor ez az. Alig 2 év telt el, hogy a progit elindították, de ez az idő is elég volt arra, hogy beépüljön a város történetébe; társadalmi beágyazottsága már megvan. Nemcsak abból fakad a siker, hogy 36 ezren csatlakoztak, lényegéből is fakad. A siker mindig irigyeket szül, a politikában, Miskolcon is ez van. Gáncsoskodást és elutasítást szül bal- és jobboldalon is. Emlékeztetett, 2014-ben az akkori baloldali vezérszónok azt mondta, akárki nyeri a választásokat, a program be fog fejeződni.

– Ezzel elárulta a baloldal szándékait. A baloldal nem nyert, a program maradt, sokak örömére. Ne legyen kétely, hogy ha visszatérne a baloldal, befejeződik a Salkaházi program. Nagy-Korsa is elárulta a mai baloldal véleményét, szándékát, miszerint ez nem szociális program. Az önök idejében volt egy kivételezett társadalmi csoport, ami ennél többet kapott, mások pedig semmit. A Jobbik nyilván nem mondhat mást, mint hogy támogatja, politikai öngyilkosságot kockáztatna, ha szembe menne a programmal. Azt javaslom, inkább Jakab Péter történetén gondolkodjanak. A Fidesz-KDNP frakció tagjai nem azért vonulnak ki, mert örömüket lelik abban, hanem mert a frakció szövetségben van a miskolci nyugdíjasokkal. Aki őt megbántotta, azzal a kapcsolatot elutasítják, és a szövetséget megvédik – fogalmazott Kiss János.

kozgyules_160609ml_9.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester hozzáfűzte, nagyon sajnálja, hogy az ellenzéki felszólalók között nem hallott olyat, hogy szépen sikerült a vár felújítása, hogy sok ezerrel több látogató érkezik Diósgyőrbe. Tompa Sándornak elmondta, Miskolcon marad a Diósgyőri vár. Első körben 17 fő foglalkoztatását vállalták, most újabb kettővel bővül a munkatársak köre. A miskolci vállalkozások munkáját és munkaerejét várják.

Rostás László főépítész kiegészítésében úgy reagált a felvetett kérdésekre: a külső vár egységének tervezésénél különböző részekből állnak össze a források. A város meg kívánja csinálni a vizesárkot, az egyeztetések megtörténtek a szakszervekkel, amik egyértelműen támogatják, kérésük annyi, megfelelően szigetelt legyen a vizesárok. Ami onnan kapja a vizet, ahonnan eddig is: a Huszár-vár melletti területről. A zsilipet feltárták, ezen keresztül fog elfolyni is a víz. Azokból a vizekből kerül be, amiket a város nem használ el. Hangsúlyozta azt is a főépítész, hogy a belső vár megtartja a funkcióit.

– 2010-ben lejárt építési engedélye volt a várnak. Ezt a városvezetés nem engedte el, átdolgoztatta, így sikerült az első ütemet végigvinni. A másodikban ugyanazok a tervezők vannak benne, mint az elsőben – fűzte hozzá Rostás László. – A beruházások beindultak. Ha egy városnak határozott kiállása van egy cél mellett, ez meglátszik a környéken, hiszen bizalommal a környékbeli vállalkozók elkezdenek építkezni.

Kriza Ákos, miután a vitát lezárta, Nagy-Korsa Juditnak jelezte, hogy a Borsodi Fonón olcsóbbak voltak a jegyek most, mint 5 évvel ezelőtt. „Arra kifejezetten figyelünk, hogy a miskolciak is látogathassanak ilyen rendezvényeket”, hangsúlyozta a városvezető.

„Szociálpolitikai farkasvakságban szenved” – így reagált Kovács László Nagy-Korsa Judit Salkaházi programot kritizáló felvetésére. A Fidesz-KDNP frakció elnöke hozzátette, a jobbikosoknak vajon miért nem jutott korábban eszébe, hogy a bányászokat is támogatni kellene? Jakab Péter hozzászólásaival nem az a baj, hogy a Fidesz-KDNP-t támadja, hanem az, hogy megsértik a nyugdíjasokat. „Nem kell gőgösnek lenni, illik bocsánatot kérni ilyen helyzetben”, hangsúlyozta.

Simon Gábor (MSZP) felvetette, hogy az uradalmi épületek miért nincsenek bevonva a várfejlesztésbe? Kicsit keveselte a szocialista politikus a Fűszerkert, boszorkánykonyha, díszvilágítás új élményeket, amiket a vár nyújthat majd. A Selyemréti strand kapcsán elmondta, a medenceépítés, a vízfelület-bővítés helyes dolog, a lelátó építését viszont kritizálja. Nem tudja elfogadni, támogatni, még akkor sem, ha tudja, hogy TAO-forrásból építkeznének.

Nagy-Korsa Judit (DK) önkormányzati képviselő ismét elmondta: örvendetes, hogy egyre többen kaphatnak támogatást a Salkaházi programban, de az nem szociális program, hiszen mindenki egyformán kap támogatást. A várral kapcsolatban elmondta, a közösségi oldalakon panaszok érkeztek a Borsodi Fonóval kapcsolatosan. Olyan programokat kell csinálni, amik megfizethetők, szögezte le az ellenzéki politikus. Igazat ad a Jobbiknak, hiába támogatják a nyugdíjasokat, ha a fiatalabbak bére ilyen alacsony.

Tompa Sándor (DK) ismételten megkérdezte a főépítésztől: mi a víziója, a terve a várról? Kapnak lehetőséget a fejlesztés kapcsán miskolci építőipari vállalkozások? Felvetette, hogy a város talán át akarja játszani az államnak a várat?

Simon Gábor szocialista frakcióvezető emlékeztetett, nekik köszönhetően azért épült uszoda és jégcsarnok Miskolcon. Rámutatott, a diósgyőri strand már harmadik éve zárva van. Véleménye szerint a várfejlesztésre szánt 5 milliárd forint keretösszegből „sok fájó dolog kimaradt”. Hogy a Tókert fejlesztésére semmi nem jut, elfogadhatatlan, fogalmazott a frakcióvezető.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő aláhúzta, Miskolc mára sportváros lett, és egyre nagyobb vonzerőt jelent a legfiatalabb korosztályoknak is. Mint mondta, három korosztályos csapattal rendelkezik az MVLC, ezért is támogatásra érdemes a pályázat. Igazi vonzerő lehet a Selyemréti strandfejlesztés, ami a valóban kulturált strandolást is lehetővé teszi.

kozgyules_160609ml_18.jpg

Jakab Péter (Jobbik) elmondta, alapvetően egyetértenek abban, hogy újra kell pozícionálni a Diósgyőri várat. Hozzátette, a várfürdőről azonban keveset tudni. Felvetette, a fejlesztés során tervezik-e királynék fürdőjét? Mennyibe fog majd kerülni a vár látogatása? Meg fogják tudni fizetni a miskolciak? Ne csak a turistáknak újuljon meg a vár, mondta.

Kriza Ákos polgármester válaszában leszögezte: célként soha nem írtak le olyat, hogy a térség legdrágább vára kíván lenni a Diósgyőri. „Ez már a sci-fi kategóriája”, fogalmazott a városvezető.

Barta György (MSZP) beszélt arról, hogy korábban is voltak jelentős programok a várban. Szólt a Kaláka Fesztiválról, ami szerinte már soha nem fog visszajönni Miskolcra. Emellett Jó iránynak tartja  a várfejlesztés második szakaszát. Azt mondta, hogy visszajön  az épület  várkastélyjellege, ami sok turistát vonzhat. Kérdései is voltak, többek között arról a házaspárról, akik a vár melletti utcarész egyik házában még a mai napig ott laknak. Elmondta, hogy megjelentek már az elhagyott házakban a „behatolók”. Érdekelte még, hogy  honnan lesz a víz a vizesárokban, különös tekintettel a karszt víz védelmére. Javasolta, hogy a korábbi fejlesztések során is szervezett a város lakossági fórumokat és ezt most is tegyék meg.

– Pliegler Péter alpolgármester részletesen válaszol majd a felmerült kérdésekre – mondta válaszában Kriza Ákos polgármester. Természetesen lesznek fórumok – erősítette meg a városvezető.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az elmúlt évek tapasztalatai is megerősítik, hogy szükség van a Salkaházi Programra. - Ez nemcsak egyösszegbeli segítség, hanem kulturális, közösségi lehetőség is a város nyugdíjasainak. Üdvözölte, hogy újabb 1300 fő csatlakozhat a programhoz, és lehető válik az is, hogy a nyugdíjas közösségek önköltségi áron jussanak buszhoz a város jóvoltából.  

Kovácsné Budai Mária (Fidesz-KDNP) szerint igazságtalan lenne, ha nem adhatnánk meg Miskolc minden nyugdíjasának, hogy csatlakozhasson a programhoz. A képviselő is hangsúlyozta, hogy Miskolcon még több nyugdíjas élvezheti a Salkaházi Program adta lehetőségeket.

Kovács László (Fidesz-KDNP) a Selyemréti strand fejlesztéséről beszélt. Mint mondta, a korábbi városvezetés alatt mindkét strandot bezárták, amit a mostani vezetés ideje alatt sikerült újra megnyitni a látogatók előtt. Emellett számos fejlesztéssel is büszélkedhet a borsodi megyeszékhely, többi között a megépült atlétikai pályával és a leendő stadion megépítésével.A selyemréti strand úgy fog megújulni, hogy a vízilabda sport és az úszni szeretők emberek is megtalálják majd a sportolási és kikapcsolódási lehetőséget – mondta . Beszélt a holnap kezdődik a Labdarúgó Eb-ről és gratulát Elek Ákosnak és az egész magyar csapatnak.  

– Büszkék vagyunk a Salkaházi Programra, hogy létrehoztuk ezt a lehetőséget – mondta Molnár Péter (Fidesz-KDNP). A fejlesztésekről szólva beszélt arról is, hogy a Diósgyőri vár környezetének a fejlesztése is fontos. – A vár régi fényében, régi pompájában áll, Nagy Lajos és Mátyás király korát idézve. Évszázadokig rom volt és 2010 után ébredt fel csipkerózsika álmából. Fontosnak nevezte, hogy folytatódik a feltárás és a turizmus fejlődési lehetőségét is hangsúlyozta. Beszélt a Selyemréti Strand megújulásáról is, amit támogatásra javasolt a közgyűlésnek.

Katona Ferenc (Fidesz-KDNP) szintén a Selyemréti Strand kapcsán szólt arról, hogy megoldódtak a parkolási gondok, a mostan fejlesztés pedig az utánpótlás-nevelés és a sportolók, valamint a strandolók érdekeit is szolgálja.  

Deák Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP) sportszakmai szempontból vizsgálta meg az új medencék és a miskolci vizes sportok  illetve a fejlesztés következményeit a Selyemréti Strandon. Üdvözölte az új lehetőséget, mert mint mondta, Miskolcnak szüksége van olyan uszodára, ami az élsportot is szolgálja.

Jakab Péter Jobbik frakcióvezetőjének hozzászólása alatt újra kivonult a Fidesz-KDNP frakciója. Megismételte: nem az a gazdasági fejlődés, ha ingyen buli van a Sportcsarnokban. Szerinte azoknak kell bocsánatot kérni, akik ma leszavazták a miskolciak fizetésemeléséről szóló jobbikos javaslatokat. Egy korábbi hozzászólásában azonban azt is mondta, hogy: ahogy eddig is, úgy most is megszavazzuk a Slakaház Programot.  

Tompa Sándor (DK) a Diósgyőr vár fejlesztése kapcsán a diósgyőri strandról, annak jövőjéről tett fel kérdést. Mi lesz a vizesárokkal és lesz-e négycsillagos szálloda… Szakmai és civil fórumokat szeretne, ahol több konkrétum is elhangzik majd.  

img_4209.jpg

Fejlesztik a Selyemréti Strandot is

A Selyemréti Strand fejlesztésével kapcsolatban benyújtott javaslat egyebek mellett új medence kialakítását, valamint a régi felújítását tartalmazza, illetve azt, hogy a téli időszakra zárt legyen mindkettő. Ezzel kapcsolatban Kiss Gábor alpolgármester elmondta, a társassági adó-hozzájárulás teszi ezt a fejlesztést lehetővé. Mint mondta, a látványsportokra fordított összegek nagy segítséget jelentenek, az MVLC pályázatát tudják ilyen módon támogatni. Kiss Gábor leszögezte, az elmúlt időszakban megerősödött a vízilabda-utánpótlásnevelés Miskolcon. Sokan járnak úszni, sokan sportolnak, ez erősíti azt a koncepciót, amit a város elindított. Ezért jött létre az országban elsőként a Miskolci Egészségfejlesztő Intézet is. Nagyon fontos, hogy a város vízilabda-csapata az Ob I-ben szerepel. A komplex fejlesztés erősíti az utánpótlást is.

A Selyemrét persze nem pusztán sportinfrastruktúra – mondta az alpolgármester –, hanem az egyik legnépszerűbb városi szabadidő-helyszín, és a turisztikában is jelentős helyet foglal el. Fejlesztések már történtek, egy beruházás elindult, ami hosszú évekre megrekedt, míg a mostani városvezetés be nem tudta fejezni. A mostani beruházás jó arra – hangsúlyozta Kiss Gábor –, hogy a szűk keretet rendezze, egyértelmű helyet adjon az edzésre járóknak, és helyt azoknak, akik strandolni, kikapcsolódni jöttek. Jól átgondolt fejlesztés, fűzte hozzá végül.

kozgyules_160609ml_13.jpg

Soós Attila, a Fidesz miskolci frakcióvezetője úgy fogalmazott, 2010 óta, amióta a mostani városvezetés a bizalmat elnyerte és amióta építheti a várost, járják a rögös utat: építik, teszik rendbe azt a várost, ami „csipkerózsika álmot aludt, a fejlesztések elhaladtak mellette”. Mint mondta, a mostani közgyűlés alkalmával is olyan fejlesztéseket tárgyalnak, ami a miskolciak közérzetét, életszínvonalát javítják.

– Ezek a fejlesztések nem foltozások, hanem egy új ruhát szabunk a miskolciaknak. Azon vagyunk, hogy az itt élők számára is látható, vonzó, ízléses, figyelemfelkeltő ruhát kapjon a város. A turisztikai fejlesztések is ezt célozzák. Látható, hogy amit örököltünk (bezárt strandok, közlekedés, vár), fejlesztettük, és nemcsak a munkahelyteremtésre, a közbiztonságra, hanem a közösségi fejlesztésekre is fókuszálunk – fogalmazott a frakcióvezető.

Ezt célozza az is, hogy a Diósgyőri vár, amely hosszú évtizedekig álmot aludt, építhetővé, a város szerves részévé válik. A vár környékén is fejlesztéseket terveznek. A strandjaink fejlesztése szintén napirenden van. Az utóbbi évek egyik legjelentősebb programja, a Salkaházi program újra kibővül: újabb 1300 fő csatlakozhat a programhoz, olyanok, akikre eddig nem terjed ki a támogatás.

Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a Salkaházi Sára Miskolc Program jogosulti köre tovább bővüljön oly módon, hogy jogosultságot szerezzen a részvételre minden olyan 60. életévét betöltött miskolci lakóhellyel rendelkező személy, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül és a jövedelmi feltételeknek megfelel. Vagyis az eddigi jogosultakon kívül a program kiterjedne azokra is, akik az alábbi jogcímeken részesülnek nyugdíjszerű ellátásban: rehabilitációs ellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, átmeneti bányászjáradék, bányászok egészségkárosodási járadéka, szülői nyugdíj, árvaellátás, mezőgazdasági szövetkezeti járadék, baleseti járadék, rokkantsági járadék, házastársi pótlék, vagy házastársi jövedelempótlék.

– Nem elfogadható, ahogy a nyugdíjasokkal eddig bántak! – szögezte le végül Soós Attila, aki egyúttal bejelentette: amíg a jobbikos Jakab Péter nem kér bocsánatot a miskolci szépkorúaktól, addig a Fidesz-KDNP frakció tagjai kivonulnak a teremből, ha az önkormányzati képviselő felszólal.

img_4227.jpg

Kovács László (Fidesz-KDNP) a Salkaházi kapcsán elmondta, a program jó példája annak, hogy milyen paradigmaváltást hajtott végre a szociális ellátás terén a jelenlegi városvezetés. A cél a kezdetekkor is az volt, hogy azokat kívánják támogatásban részesíteni, akik egy élet munkájával járultak hozzá a város újjáépítéséhez. 2014-ben történt az első kibővítés, a rokkantsági ellátásban részesülőkre is kiterjesztették a programot. A pénzbeli támogatás mellett fontos, hogy programokkal is igyekeznek szebbé tenni a szépkorúak mindennapjait. Kérdőíveken is kérik a nyugdíjasok véleményét, mivel lehetne még bővíteni a programot. A könnyűzenei programok és szüreti mulatság mellett színházi előadások és kirándulások is várják majd nyáron a miskolci szépkorúakat. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni a szubjektív biztonságérzetet növelő személyi riasztók és ajtóék-riasztók kiosztásáról sem, hívta fel a figyelmet Kovács László.

– A mostani előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy bővüljön ki a támogatottak köre. Ez azt jelenti, hogy míg 2014-ben 34 ezer, tavaly 34500 nyugdíjas csatlakozott a programhoz, ami most újabb 1300 fővel bővülhet – ismertette.

Jelentős eseményre hívta fel a figyelmet: tavaly novemberben elindítottak egy eszmecserét a nyugdíjas szervezetekkel. Néhány egyéb juttatási formát nevesítettek: a szervezetek minden évben egy alkalommal buszos kiránduláson vehessenek részt.

Elindulhat a Diósgyőri vár fejlesztésének második üteme

A „Diósgyőri vár - Külsővár rekonstrukciója” című projekt pályázatának benyújtásáról és annak részleteiről tájékoztatta a közgyűlés tagjait Pfliegler Péter alpolgármester. Elmondta, hogy a Diósgyőri vár első üzemét 2014. augusztus 30-án fejezték be. A vár a magyar történelem emblematikus emléke. Az alpolgármester beszélt a vár turisztikai lehetőségeiről, a többi között arról is, hogy már az első évben megkétszereződött a látogatók száma. - Olyan fejlesztés előtt áll Miskolc, ami az előző fejlesztések folytatása – mondta Pfliegler Péter. Számos hazai és külföldi turistát csalogathat majd a térségbe ez a rekonstrukció. Utalt a konferenciaturizmusra, amely szintén jelentős bevételeket hozhat Miskolcnak. A projekt összköltsége másfélmilliárd forint, amely 100 százalékos támogatású. A vár második ütemének folytatásában helyet kap többek között a külső vár rekonstrukciója, megépül  a Királynék kertje és elkészül  a teljes díszvilágítás.

img_4168.jpg

Az ülést Miskolc polgármestere vezeti. Kriza Ákos polgármesteri expozéjában emlékeztetett, múlthét végén Szombathelyen rendezték meg a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlését, ahol a vidékfejlesztés kapcsán fontos kérdésekről tárgyaltak. Szita Károly elnök a záró sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az évszázad legnagyobb beruházási programja indul el. Mintegy 2 ezer milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg 2020-ig a megyei jogú városokban. A 2017-es költségvetésben 500 milliárddal szerepel a szövetség programja. A fejlesztések tehát elindulnak.

Kriza Ákos ismertette, Miskolc és közvetlen térsége 180 milliárdot kap.

– Úgy gondolom, ez az összeg méltó egy fejlődési pályán lévő, az egyik meghatározó város további fejlesztéséhez – szögezte le a városvezető.

Emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi miskolci látogatása alkalmával, a Modern Városok Program kapcsán örömmel adta hírül: „megindultunk!”. „Igen, megindultunk és haladunk”, fűzte hozzá az expozéban Miskolc polgármestere.

A városvezető a 180 milliárd kapcsán részletezte: az egyik kiemelkedő elem a Miskolc-Kassa közötti autópálya-beruházás, melynek nyomvonalát nemrégiben rögzítették. A határnál a fejlesztés már el is indult.

A másik kiemelt fejlesztés az az ezer hektáros ipari park kialakítása, amely Magyarország egyik legnagyobb iparterülete lesz. Miskolcon egyébként már megindult az iparterületek fejlesztése, ezt egészíti majd ki az újabb ezer hektár.

kozgyules_160609ml_7.jpg

A turisztikai fejlesztések szintén fontos részét képezik a Modern Városok Programnak. A Miskolcptapolcai Strandfürdő második üteme és a Diósgyőri vár fejlesztése is részét képezi. A várrekonstrukció fontos részét képezi a várprogramnak, kiemelt szerepet tölt be abban. A terveket nemrégiben hagyták jóvá.

A 180 milliárd forintból jut az „Okos város” program folytatására is. Itt az egyik legfontosabb elem a kamerarendszer bővítése, amely így gyakorlatilag a teljes várost lefedi majd.

– A Modern Városok Program egyik legnagyobb nyertese Miskolc, méltán nevezhetjük azt az évszázad beruházásának – hangsúlyozta végül Kriza Ákos polgármester.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat