2022. október 04. Ferenc
Változtak a gyógyszerfelírás szabályai, nem mindig zökkenőmentes az átállás
minap.hu
|
2019. január 08. 13:41
|
frissítve: 2019. január 10. 19:36
Sokan a patikákban szembesülnek vele, hogy az elektronikus rendszer bevezetésével, megváltoztak a gyógyszerfelírás szabályai. A páciens saját maga számára már nem kap receptet, TAJ kártya és személyi igazolvány felmutatásával válthatja ki gyógyszereit. Hozzátartozó gyógyszereinek kiváltásához azonban szükséges úgynevezett felírási igazolás is, az orvostól.

laszlo_judit_haziorvos_erecept_180123_vcs_9.jpg

Sokan tévesen értelmezték a változásokat, hozzátartozójuk tajkártyájával és személyi igazolványával indultak kiváltani annak gyógyszereit. Ez azonban nem lehetséges, jogsértést követnének el a patikában ha kiadnák a gyógyszereket, felírási igazolás nélkül - ennek következtében ugrásszerűen megszaporodott a gyógyszertárból készítmények nélkül távozók száma. Előfordul, hogy az orvos maga sem tudta, hogy szükség van ilyen igazolás kiadására, az írásos recept elhagyása után.

Dr. Nyíri László a Magyar Gyógyszerészi Kamara a Borsod Abaúj Zemplén Megyei elnöke portálunknak úgy nyilatkozott: a fennakadást egyfelől az okozhatta, hogy az orvosok sem tájékozódtak megfelelő mértékben a változásokról, melyek szerint például egy évvel meghosszabbodott az orvosok recept (felírási igazolás) adással kapcsolatos kötelezettsége. Nem csupán az páciens kérésére kell tehát kiállítaniuk a papír alapú igazolást - amely megegyezik a régi recept formátummal - hanem automatikusan. A kamara úgy döntött célszerű ezt a rendelkezést további egy évig megtartani.

A betegek és hozzátartozóik ugyancsak nem minden esetben rendelkelzenk pontos információkkal az új gyógyszerfelírási rendszerrel kapcsolatban, melynek lényege a következő:  az elektronikusan felírt készítmény kiváltása vagy a páciens TAJ száma alapján, vagy, hozzátartozó esetében, a felírási igazolással lehetséges. TAJ alapon kizárólag maga a páciens válthatja ki a saját gyógyszereit, és a TAJ kártya mellett fényképes személyazonosító igazolványt is fel kell mutatnia. Amennyiben a páciens rendelkezik eSzemélyi igazolvánnyal, akkor csupán erre van szükség. Más személyek receptjeit továbbra is a megszokott módon válthatjuk ki: nyomtatott felírási igazolással, a papír vényekhez hasonló módon.

e-recept_folyamat.jpg

forrás: e-egeszsegugy.gov.hu/e-recept

A csak papír alapon (pl. a beteg otthonában), TAJ számmal felírt vények kiváltáskor, a gyógyszertárban kerülnek be a rendszerbe, és válnak az eredetileg elektronikus úton rendelt vényekhez hasonlóan kereshetőkké.

e-recept_kivaltasa.jpg

Az orvosoknak 2018. végéig felírási igazolást kellett adniuk a betegnek minden eReceptről. Eredetileg 2019-től csupán a páciens kérésére kellett volna elektronikus vagy papír formában felírási igazolást készíteni, ez hosszabbodott meg további egy évvel.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat