2020. augusztus 15. Mária
Védjegyes termelők a Bükkben – Miskolcon vehették át oklevelüket
Kujan István
|
2018. március 24. 17:44
|
frissítve: 2018. március 26. 14:35
Többek között különleges szirupok, pálinkák, lekvárok, sajtok, mézek, valamint kézműves termékek és szolgáltatások kaptak nemzeti parki termék védjegyet szombaton Miskolcon, a szakmai találkozón 4 régebbi és 18 új védjegyhasználó vehette át oklevelét Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.

Az országban már közel ezer élelmiszer, szálloda és vendéglátóhely, kézműves termék büszkélkedhet nemzeti parki védjeggyel – tudatta Fazekas Sándor a Nemzeti Parki Termék Védjegy körút bükki állomásán, a Miskolctapolcai Strandfürdő éttermében.

nemzeti_parki_termek_vedjegy_miskolcon_20180324_bl_004_web.jpg

A földművelésügyi miniszter köszöntőjében emlékeztetett mindenkit arra, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő gazdálkodók, vállalkozók támogatására, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelésére, piaci lehetőségeik bővítésére kezdeményezte a Nemzeti Parki Termék védjegy bevezetését a minisztérium. A védjegy használatát szolgáltatók, termelők egyaránt elnyerhetik a nemzeti parki igazgatóságok kiírásai alapján.

nemzeti_parki_termek_vedjegy_miskolcon_20180324_bl_005_web.jpg

A védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében tavaly tavasszal egy éven át tartó promóciós és marketingkörút szervezését kezdeményezte a miniszter. Az egy éven át tartó körút egyes rendezvényei egyben üzleti találkozók is, ahol az adott nemzeti park igazgatóság működési területén illetékes döntéshozók, turisztikai szolgáltatók és szakemberek találkozhatnak a helyi értékeket, termékeket előállító védjegyes termelőkkel, szolgáltatókkal.

nemzeti_parki_termek_vedjegy_miskolcon_20180324_bl_008_web.jpg

Rácz András, a minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a szakmai találkozón kiemelte, hogy az ország tíz nemzeti parki területén a védjeggyel rendelkezők száma folyamatosan emelkedik. A termékek között szalámikat, kolbászokat, mézeket, lekvárokat, pálinkákat, borokat, söröket, szörpöket, sajtokat, valamint szálláshelyeket és ökoturisztikai attrakciókat is felsorolt.

A védjegy jogosultjává – a természetes személyektől egészen a nagy agrárvállalkozásokig – olyan szereplők válhatnak, akik tevékenységüket védett természeti területen vagy Natura 2000 területen végzik. Ugyancsak feltétel, hogy az előállított termékek elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek, és ne tartalmazzanak táj- vagy termőhelyidegen növényi és állati származékokat – mondta a helyettes államtitkár.

nemzeti_parki_termek_vedjegy_miskolcon_20180324_bl_013_web.jpg

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, többen újabb termékekkel is jelentkeztek az évek során, ami azt mutatja: meggyőződtek arról, hogy a védjegy minőséget és segítséget jelent a piacon.

– A védjegy egyre ismertebb, egyre népszerűbb mind a készítők és szolgáltatók, mind a vásárlók, a felhasználók körében. Értékelik ugyanis, hogy biztos helyről származó, magas minőséget képviselő terméket, szolgáltatást kapnak a pénzükért – hangsúlyozta az igazgató.

nemzeti_parki_termek_vedjegy_miskolcon_20180324_bl_016_web.jpg

Tóth Lóránt, a Népművészet Ifjú Mestere címmel is büszkélkedő fafaragó népi iparművész a védjegy kapcsán kiemelte, mindenki megtalálhatja a saját útját, csak élni kell a kínálkozó lehetőségekkel – a védjegy pedig ilyen lehetőség. Ő maga 2015-ben kapta meg a jogot a védjegy használatára, célja az, hogy minden termékével elérje ezt. Hozzátette még, hogy számos lehetőséget biztosít a bemutatkozásra is a védjegyhasználat, és ő büszkén hirdeti bel- és külföldön egyaránt, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága védjegyese.

nemzeti_parki_termek_vedjegy_miskolcon_20180324_bl_027_web.jpg

Miskolcon, a Bükki Nemzeti Park területén 4 régebbi védjegyhasználó új terméke, valamint 18 új védjegyhasználó kapta meg az igazoló oklevelet. Az alábbi termelők vehették át minősítő oklevelüket Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Rónai Kálmánnétól, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójától:

Régebbi védjegyhasználók új termékekkel:

Bihari Lajos – virágpor
Majnár Józsefné – meggyszörp, málnaszörp, feketeribizli szörp, eperszörp, bodzavirág szörp, csipkebogyó szörp, szilvalekvár
Mészáros György – kétszintes fonott madáretető
Tóth Lóránt – kekszformázó, nyújtófa

Új védjegyhasználók:

Kriván Nikolett – citromfű szirup, csipkebogyó szirup, galagonya szirup, hársfa szirup, kakukkfű szirup, ládzsás útifű szirup, levendula szirup, menta szirup, pitypang szirup és szurokfű szirup
ColorFruit Kft. – CRUXX Kökény, vadalma és mátrai vadkörtepálinka
Czeglédiné Vitárius Ágnes – Postakocsi Fogadó
Ferencz József – szilvalekvár, csipkelekvár, somlekvár
Horváth László és Horváth Gyöngyi – gomolya kecsketejből, félkemény sajt tehéntejből, parenyica sajt
Ilyés József – bodza szörp, sárgabarack lekvár, narancsos-gyömbéres sütőtök lekvár, erdei orvosság lekvár
Katona Ferenc – Turistapark
Kovács Tibor – gyékényből fonott ovális szakajtó kosár, székülőke sással bevonva, kenyértartó kosár, fedeles terménytároló
Mátrai János – levendula szörp, levendula álompárna, levendula illatzsák, falusi szálláshely (Erdei Kemping)
Montvainé Haskó Kinga – bükkfán füstölt, hidegen sajtolt napraforgó olajban érlelt fürjtojás, tárkonyos pácban érlelt fürjtojás, marinált pácban érlelt fürjtojás, céklás pácban érlelt fürjtojás
Orbánné Bernáth Mónika – merlot szőlőzselé, Irsai Olivér szőlőzselé, Fekete Leányka szőlőzselé, Cabernet Sauvignon szőlőzselé, Kékfrankos szőlőzselé, Cabernet Franc szőlőzselé
Sári Andrásné – füstölt lilahagymás sajt, parenyica, fonottka, snidlinges érlelt sajt, érlelt köményes sajt, bocskorszíj, krémes érlelt natúr sajt
Szomolya község önkormányzata – feketecseresznye lekvár, feketecseresznyés rétes
Török Hunor Attila – tavaszi virágméz, mézontófű méz, pusztai virágméz.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat