2022. május 20. Bernát, Felícia
Villámlás havazás közben. Ritka, de létezik. Itt a bizonyíték.
wheather.com/minap.hu
|
2015. február 16. 17:18
|
frissítve: 2015. február 19. 10:46
Az amerikai Wheather Channel meteorológusa, Jim Canter nem először látott már villámlást hóviharban. Ilyen sokat viszont még egyszer sem.

A Massachusetts államban fekvő Plymouthban forgattak éppen, amikor a ritka természeti jelenség bekövetkezett a hétvégén. Jim Canter, aki le sem tagadhatná, hogy igazán szereti a szakmáját, ugrált és ordibált örömében. Nézzen ordító időjárás előrejelzőt!

Jim szerencsés, ugyanis négy évvel ezelőtt Chicagoban látott hasonlót.

A hózivatarok sem túl sűrűek itthon, de nagyon ritkán kíséri őket villámlás. Olyannyira, hogy egyes szakértői becslések szerint előfordulási gyakoriságuk, alig(!) 0,7 százalék.

Az erős szelet és intenzív havazást gyakran kísérik erős széllökések. Ezzel legutóbb 2013. március 15-én találkozott Magyarország, amikor elsősorban a Dunántúlon esett hatalmas mennyiségű hó. A közlekedés az autópályákon is lebénult. Hózivatart legutóbb Pécs környékén észleltek idén január 11-én.

A villámlás után bekövetkező dörgésből könnyen kiszámítható, hogy milyen messze van egy vihar gócpontja. Mivel a fény lényegesen gyorsabb a hangnál, ezért előbb látjuk, semmint halljuk. A villám után kezdjünk el számolni, vagy mérjük a másodperceket.

Ha a dörgést is meghalljuk, akkor a mért időt osszuk el hárommal és így megközelítőleg meg tudjuk állapítani a villámlás helyszínének távolságát kilométerben. Célszerű 21-től kezdeni a számolást, mert így lehet tartani a másodpercnyi időt két szám között.

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat