2020. július 13. Jenő
Wass Albert felolvasó est Miskolcon – „A nemzethez tartozás beleivódott a vérünkbe”
Kujan István
|
2019. február 23. 11:11
|
frissítve: 2019. február 24. 17:25
Wass Albert felolvasó estre várták az irodalomkedvelőket péntek este a Miskolc-Avasi Református Egyházközség papszeri gyülekezeti termébe.

A felolvasó estet Miskolcon kilencedik alkalommal szervezték meg, az érdeklődés egyre nagyobb a program iránt, a gyülekezeti terem teljesen megtelt a délután 6 órai kezdésre.

wass_albert_felolvasoest_190222_ki_2.jpg

Fotó: Kujan István

A szervező Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztora portálunk érdeklődésére elmondta, a Miskolc-Avasi Örömhír Kamaraegyüttes megzenésített Wass Albert versekkel és népdalokkal készült az estre, de az Éltető Lélek Irodalmi Kör tagjai mellett más művészeti csoportokból is érkeztek hozzájuk.

wass_albert_felolvasoest_190222_ki_3.jpg

– Egy a lényeg: a magyar irodalom kedvelői eljöjjenek, meghallgassák egymást, épüljenek Wass Albert és más magyar költők, például Kányádi Sándor verseiből. És persze maguk az érdeklődők is felolvashatnak, aktívan bekapcsolódhatnak – ismertette a lelkipásztor, hozzátéve: mindenki maga választja ki a számára kedves, fontos művet, de nyilván van egy íve ennek az alkalomnak. – Igyekszünk egy változatos „műsort” felépíteni, ahol ugyanúgy helyet kap a zene és a próza, mint a vers.

wass_albert_felolvasoest_190222_ki_1.jpg

Az eredetileg 24 órás felolvasás Kárpát-medencei magyar kezdeményezés, felhívás, amihez Amerikából és Ausztráliából is csatlakoztak közösségek, felkarolva, felvállalva a program célkitűzéseit. Közel 60 helyszín jelentkezett a felolvasó maratonhoz.

– Azok az üzenetek, amik Wass Albert, vagy éppen Kányádi műveiben meg vannak fogalmazva, azok reményeink és céljaink szerint elgondolkodtatják a fiatalokat is; hogy magyarnak lenni, Istenhez, nemzethez tartozni nem egy idegen dolog, hanem beleivódott a vérünkbe. A megmaradásunk és a jövőnk pedig azon múlik, hogy ezt mennyire tudjuk komolyan venni – húzta alá Hangóné Birtha Melinda.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat