2022. augusztus 18. Ilona
Zikavírus: indul a kísérleti oltóanyag tesztelése
MTI
|
2016. június 20. 20:15
|
frissítve: 2016. június 20. 21:31
A következő hetekben megkezdődnek egy zikavírus elleni kísérleti oltóanyag klinikai próbái azután, hogy az illetékes amerikai hatóság megadta az engedélyt a pennsylvaniai székhelyű Inovio gyógyszeripari cégnek.

Az Inovio hétfőn bejelentette, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet engedélyt adott a DNS-alapú oltóanyag klinikai próbáinak korai, a hatóanyag biztonságosságát vizsgáló szakaszára. Az Inovio oltása az immunrendszert "megtanítja arra", hogy harcoljon a szúnyog terjesztette zikavírus ellen, úgy, hogy a szervezetbe egy genetikailag létrehozott anyagot juttat, amely a vírust utánozza.

Az Inovio közleménye szerint az oltóanyaggal végzett állatkísérletekben az állatokban antitestek alakultak ki és az immunrendszernek olyan sejtjei, amelyek megtámadták a zikavírust.

Az Inovio és partnere, a GeneOne Life Science 40 embert von be a klinikai próbába, hogy megállapítsa az oltóanyag legbiztonságosabb dózisát. A vállalat illetékesei azzal számolnak, hogy 2016 végére lesznek eredményeik a próbákból.

Egyelőre nincs semmilyen gyógyszer vagy oltóanyag a zikavírus ellen, amelyet az egyiptomi csípőszúnyog terjeszt. A zikaláz rövid és enyhe lefolyású betegség a legtöbb fertőzöttnél, de súlyos születési rendellenességeket és magzati halált okozhat, ha az édesanya a terhessége idején fertőződik meg.

Múlt év ősze óta járványos méretekben terjed Latin-Amerikában és a karibi térségben. Brazília most a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat