2018. július 23. Lenke
Miskolc
15°C / 27°C
Kutatás-fejlesztéssel tervezi a jövőt hazánkban a Bosch cégcsoport
minap.hu/Kormany.hu
|
2017. október 05. 12:54
|
frissítve: 2017. október 07. 10:49
Miskolcon 15 évvel ezelőtt kezdte meg működését a Bosch. A cégcsoport Magyarországon jelenleg több mint 14 ezer embert foglalkoztat, csak Miskolcon 2400 embernek adnak munkát. A csütörtöki jubileumi ünnepségen átadták az új tanműhelyüket is – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az eseményen hangsúlyozta: az itt tanulók versenyelőnyt szereznek az elhelyezkedésben.

Mérföldkőnek nevezte a jubileumot a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatója. Fükő László emlékeztetett rá, 2002-ben az első termék, ami lekerült a gyártószalagról egy deltacsiszoló volt. Az első évben még 39 ezer szerszámot gyártottak, 2016-ban már 10 milliót. A 38 ezer négyzetméteren elterülő cég 2400 embernek ad munkát, a kutatás-fejlesztés területén 150 szakember dolgozik.

– Ez a vállalat mára nemcsak a cégcsoporton belül, de a régióban is meghatározó tényezővé vált, a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója. Európa legnagyobb kéziszerszám-gyárának számít, és büszkék vagyunk rá, hogy a miskolci üzem folyamatosan fejlődik, és az egyre bővülő termékpalettán magas színvonalú termékeket állít elő – húzta alá az ügyvezető igazgató.

bosch_15_171005_ja_8.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester szintén a Bosch szerepét hangsúlyozta a térség munkavállalóinak foglalkoztatásában. Kiemelte a város és a cégcsoport közötti kitűnő kapcsolatot, valamint a most átadott tanműhely jelentőségét is.

– A fiatalok itt a legmodernebb technológiákat ismerhetik meg. S mivel a megfelelő bérszínvonalat is biztosítani tudja számukra a Bosch, így meg tudja tartani a szakképzett munkaerőt – mutatott rá az alpolgármester.

bosch_15_171005_ja_7.jpg

A Robert Bosch Energy Body and Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, vállalatuk működése során folyamatosan bővült a termékkör és állandósultak a fejlesztések. Frank-Stephan Kupfer kiemelte, mindez nem történhetett volna meg a térség befogadó készsége nélkül. A cég beágyazottságát a régióban az bizonyítja a legjobban, hogy beszállítóként munkát adnak az észak-magyarországi régió számos kis- és középvállalkozásának, együttműködési megállapodást kötöttek a Miskolci Egyetemmel, nemzetközi óvodát és iskolát alapítottak, idén pedig közel 170 diák ült be az iskolapadba a két Bosch üzem duális képzésén belül.

bosch_15_171005_ja_17.jpg

A Bosch tanműhelyében a jövő műszaki értelmiségét tanítják. Fodor Máté a Miskolc Televíziónak elmondta, az elméleti órái mellett a tanműhelyben hetente háromszor gyakorlati képzést is kap; foglalkoznak pneumatikával, elektrotechnikával és hidraulikával is. Borbély Dániel 14.-es, mechatronika szakon tanul, a Bosch tanműhelyében pedig egyebek mellett számítógépes programokat is ír különböző munkafolyamatokra. A legtöbben egyébként gyártósori gépbeállító szakmát tanulnak, de vannak leendő technikusok is a tanulók között, ők érettségi utáni képzésen vesznek részt a Boschban. Bódi Tibor mérnök, a Bosch TGA szakoktatója rámutatott, a fiatalok számára az jelenti a legnagyobb lehetőséget, hogy végzés után a Bosch állást ajánl nekik.

– Egy pályakezdő fiatalnak általában az elhelyezkedés jelent problémát, mi a lehetőséget megteremtjük nekik – tette hozzá.

A Bosch a közelmúltban több olyan projektet is elindított, amik a következő 15 évben biztosítják a magyarországi cég eredményességét. A „Korszerű anyagok és intelligens technológiák létrehozása” című, a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ kutatói hálózatának keretében indított, egymilliárd forintos ráfordítással járó projekthez a vállalat 500 millió forint támogatást kapott. A szintén konzorciumi együttműködésben a közeljövőben elinduló Thermal Systems nevű program 600 milliós költségéhez pedig 300 millió forint állami támogatást ítélt meg a kormány.

bosch_15_171005_ja_15.jpg

A nemzetgazdasági miniszter arról szólt, hogy a Bosch összesen mintegy 290 millió forint kormányzati támogatással megvalósuló miskolci tanműhelyfejlesztései a kormány, a vállalat és a diákok érdekeit egyaránt szolgálja. Varga Mihály hozzátette: a Bosch cégcsoport hangsúlyos eleme a magyar és német gazdasági kapcsolatoknak. Németország pedig rendkívül fontos gazdasági partnere hazánknak.

bosch_gyar_171005_ja_2.jpg

Rámutatott, hogy az olcsó munkaerőre alapozott versenyképesség ma már a múlté, sokkal nagyobb ereje van az oktatás és az iparvállalatok jó együttműködésének. Varga Mihály hozzátette: ahhoz, hogy ezt elérjük, versenyképes felsőoktatásra van szükségünk, szakképzési rendszerünknek alkalmazkodnia kell a gazdaság igényeihez, valamint a siker elképzelhetetlen az együttműködésre kész, a digitális technológia alkalmazásában vezető szerepet játszó és képzésben is részt vállaló nagyvállalatok nélkül.

bosch_gyar_171005_ja_6.jpg

Varga Mihály a Bosch új tanműhelyéről szólva elmondta: a vállalat piacvezető pozíciót vívott ki az Ipar 4.0 oktatási-képzési rendszerek tekintetében. Az itt tanulók a szakma elsajátításával egy időben tudják megszerezni a gyakorlati tapasztalatot is, mindezt a lehető legmodernebb környezetben, a legújabb ismereteket alkalmazva. Ez pedig egyértelmű versenyelőny lesz számukra az elhelyezkedés során – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a Bosch nem követője, hanem alakítója a világ gazdasági változásainak és ennek támogatása nemcsak a cég, hanem hazánk érdeke is.

bosch_tanmuhely_171005_ja_11.jpg

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke úgy fogalmazott: a Bosch a magyar közép- és felsőoktatási intézmények, valamint a hazai kutatóintézetek megbízható partnere. Véleménye szerint a Miskolcon folyó kutatás-fejlesztési munka eredményeként a miskolciak néhány éven belül azzal szembesülhetnek, hogy világszerte olyan eszközöket gyárt a cég, amelyeket a borsodi megyeszékhelyen fejlesztettek ki.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat