2018. július 22. Magdolna
Miskolc
15°C / 26°C
A közös értékünkre, a tiszta vízre koccintottak Miskolcon
Miskolc Televízió/Kujan István
|
2017. október 06. 15:45
|
frissítve: 2017. október 07. 15:14
Miskolc környéki források vize került a poharakba, hogy egy közös koccintással is felhívják a figyelmet: becsüljük meg értékeinket, ami nélkül nincs élet – jelesül az ivóvizet és a tudást. Péntek délelőtt a víz volt a középpontban a megyei könyvtárban.

Csak tiszta forrásból – ez a mottója az idei, október 2–8. között zajló Országos Könyvtári Napok eseménysorozatának. A gondolat átvitt értelmű és konkrét jelentése köré is szerveznek programokat a könyvtárak, így sok „vizes”, vízzel kapcsolatos téma is előkerül az egy hét alatt. De ugyanilyen fontos az információ tisztasága, a bartóki értelemben vett hagyomány, a jó könyvválasztás is.

viz3.jpg

Testi-lelki-szellemi egészségünkre kívánva, közös koccintásra is invitáltak mindenkit a szervezők – természetesen forrásvízzel! De előbb még „Jarvis őrnagy” tartott előadást a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének előadótermében. A téma természetesen a víz volt. Üszögh Lajos, a Bükki Víz Közalapítvány elnöke arra kereste a választ, hogy miért pazaroljuk azt, amiben szűkölködünk?

viz1.jpg

– A közalapítványt 1996-ban hozta létre a város önkormányzata, fő célja a bükki vízbázishoz kapcsolódó tudományos ismeretterjesztés. Szeretnénk Miskolc kincsét, a vizet minél szélesebb körben megismertetni, a könyvtár pedig kiváló partner ebben: többször volt már alkalmunk információkat átadni a vízről gyerekeknek – mutatott rá.

– A Bükk védelme közös érdekünk. A karsztvíz nagyon érzékeny és sérülékeny ivóvízbázis, de Miskolcnak sajátossága, hogy itt nagyon jó ízű a víz – húzta alá a közalapítványi elnök.

viz2.jpg

Üszögh Lajos előadásán igyekezett minél több információt átadni a vízről a fiataloknak. Szólt az ökológiai lábnyomról, valamint arról is, hogy mennyi vizet használnak fel például egy pulóver vagy a sör előállításához. Mindezek mellett felhívta arra a figyelmet, hogy ne csak a palackozott vizet fogyasszák, hanem bátran engedjenek csapvizet is a poharukba.

viz4.jpg

Ezt tették már közvetlenül az előadást követően is: Miskolc környéki források vize került a poharakba, hogy egy közös koccintással is felhívják a figyelmet: becsüljük meg értékeinket, ami nélkül nincs élet – jelesül az ivóvizet és a tudást.

viz5.jpg

Az Országos Könyvtári Napok további programja Miskolcon:

OKTÓBER 7., SZOMBAT

14.30 „Jisó ráz” – Orosz nyelvi klub újrakezdőknek
Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár

OKTÓBER 8., VASÁRNAP

10.00–16.00 Könyves Vasárnap a család aprajának és nagyjának
Játékforrások – mindenkinek
10.00–14.00 Mesehősök – óriás betűkirakón
Családi műveltségi játék
10.00–13.00 Fügedi-matiné
Bemutató és játszóház a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjaival
10.30 Az Üveghegyen túl…
Kalandozás a mesék földjén megzenésített versek segítségével
A Katáng együttes gyermekkoncertje
11.00–13.00 Állati kalandok
Játék szinte minden szinten – családi vetélkedő a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár egész épületében
Játékmesterek a Miskolci Musical- és Dalszínház művészei 
13.30 Olvasók királynője és királya című megyei irodalmi játék értékelése és az ünnepélyes koronázás
Kortalan könyvtár
A könyvtár legidősebb és legfiatalabb olvasójának köszöntése
A családi vetélkedő eredményhirdetése
II. Rákóczi Ferenc Könyvtár.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat