2018. augusztus 21. Sámuel, Hajna
Miskolc
16°C / 30°C
Egy órányi székely humor, felhőtlen szórakozás a Tompa Mihály Könyvtárban
minap.hu
|
2018. február 12. 14:52
|
frissítve: 2018. február 14. 13:47
Kulcsár-Székely Attila színművész előadását ajándékozta Szécsényi Marianna képviselő a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub tagjainak farsang alkalmából. A programnak a Tompa Mihály Könyvtár adott otthont hétfőn délután.

Szécsényi Marianna portálunknak kiemelte, nagyon jó közösség van a Martin-kertvárosban.

nyiro_jozsef_konyvtar_180212ml_6.jpg

– Együtt szoktuk kitalálni, mit csináljunk, milyen közösségi programjaink legyenek. Most, farsang alkalmából az jutott eszünkbe, hogy egy idősebbeknek is szóló előadást kellene elhozni a városrészbe, s erre tökéletesen alkalmasnak bizonyult Kulcsár-Székely Attila színművész népi előadása. Úgy ggondoltam, hogy ezzel méltóképpen megünnepelhetnék a szépkorúak a farsangot, ők pedig azt találták ki, hogy farsangi fánkkal lepik meg egymást és vendégeiket a mulatságon - tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Kulcsár-Székely Attila a Nyirő József Halhatatlan élet című regénye alapján készült, egyszemélyes népi vígjátékot mutatta be, az előadás főként a humorra épült. – A szöveg kiválasztásánál az elsődleges szempontom az volt, hogy vicces legyen, emellett fontos volt az is, hogy a nép nyelvén szólaljon meg az előadás – mondta el a színművész.

nyiro_jozsef_konyvtar_180212ml_11.jpg

A Halhatatlan élet című regény – amelynek 1941-es első kiadása borítóján szerepelt a grafika – nem csupa vidámság, hiszen a játékos, tréfás pillanatok mellett drámai hangvételű részekből építkezik. Emlékezetes epizódok mutatják be a székely élet súlyos, válságos helyzeteit – ugyanakkor, ahogy a valóságban, mindig feltűnik az öröm, és ez igazi góbés humorú jelenetek sorát jelenti. Az író kifogyhatatlan nyelvi leleménnyel írja le hőseinek évődését, kalandjait, és ez adja az egyszemélyes népi vígjáték alapját.

Kulcsár-Székely Attila színművész által a furfangos, nagy kópé Danit legénnyé serdülésétől a szerelem és a házasságkötés időszakán át egészen apává válásáig kísérhetjük útján. Az előadás itt véget ért – de a könyv nem, akit érdekel a folytatás, akár ki is kölcsönözhetett egy példányt.

nyiro_jozsef_konyvtar_180212ml_4.jpg

Az ötvenhat tagot számláló Martinkertvárosi Nyugdíjas Klubból több mint negyvenen vettek részt a farsangon. Elmondásuk szerint sokszor összegyűlnek, nemcsak a klubhelyiségükben, hanem a Tompa Mihály Könyvtárban is, ahol számos programmal kedveskednek nekik.

 

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat