Ugrás a tartalomra

Az elsőáldozás találkozás az élő Krisztussal

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 05. vasárnap 14:37
Népes gyermekcsapat, 53 kisfiú és kislány vette először magához a szentostyát és a bort a Mindszenti templomban.
Mocsári László képgalériája

Idén meglehetősen sok család döntött úgy Miskolcon, hogy általános iskolás gyermekük jó lenne, ha a római katolikus egyház és azon belül is a Mindszenti Plébánia teljes értékű tagjává válna. A helyi közösség életének egyik legszebb ünnepi szertartása az elsőáldozás, amit vasárnap, a fél 9-es szentmisén tartottak meg a gyerekeknek, hozzátartozók jelenlétében. A kicsik az eucharisztiában - azaz a szentostyában és a borban, amit most vettek először magukhoz - találkoztak az élő Krisztussal. Ezt megelőzően, szombati napon végezték el első szentgyónásukat is. 

A nagy napot felkészítés előzte meg, amit Thiago Jackson Costa, a Mindszenti Plébánia káplánja vezetett. A brazil származású atya tizenhárom éve hazánkban szolgál, így jól beszéli a magyar nyelvet. 

Hónapokig készültek rá

- Tavaly szeptemberben kezdtük el a felkészülést az elsőáldozásra. Mivel a gyerekek most először találkoztak az Úrral, ezért fontos, hogy tudják, hogy, amit magukhoz vettek, az nem csupán egy darab ostya, vagy egy pohár bor. A felkészítés során azt próbáltam vázolni nekik, hogy hitünk szerint a szentmisében, az átváltoztatás pillanatában válik az ostya és a bor Krisztus testévé és vérévé – nyilatkozta szerkesztőségünknek Thiago Jackson Costa atya

Gyönyörű ünnepi öltözetben vettek részt a gyerekek elsőáldozási szentmiséjükön

– Sokszor még a felnőtt hívek is nehezen értik meg, hogy mi történik az átváltoztatáskor, hiszen az egy misztérium. Ezért a 9-10 éves, már értelmileg érett gyerekeknek nagyon egyszerűen magyaráztam el, hogy ez egy szentség, amit Jézus Krisztus az utolsó vacsora alkalmával, nagycsütörtökön alapított. Ezt nevezzük eucharisztiának, ami a katolikus hívők életének a forrása, lelki tápláléka. Az elsőáldozáskor, az utolsó vacsorát megismételve, mindig két szín alatt áldozunk – fejtette ki. 

Először gyóntak a kicsik

Beszámolt róla, hogy magát az elsőáldozási szertartást néhány hete vizsga előzte meg, ami azért szükséges, hogy a későbbiekben a legkisebb gyülekezeti tagok is otthonosan mozogjanak a szentmiséken. A gyónás szintén feltétele az áldozásnak, különösen, ha valaki súlyos bűnt követett el, ugyanis a bocsánatos bűnökre a szentmise bűnbánó cselekményi része is feloldozást ad. Elsőáldozás előtt minden gyermek elvégzi az első gyónását, amit a felkészítés során begyakorolnak. 

Elmondta, hogy a szülők legtöbbször azért kérik, hogy gyermekük elsőáldozó lehessen, mert katolikus iskolába járatják. Vannak, akik hagyománytiszteletből, mások pedig meggyőződésből. Mint megtudtuk, a Mindszenti Plébániához tartozik a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda, ezért onnan mindig sokan jönnek, de más iskolákból is. 

A gyerekek versmondással köszönték meg, hogy a katolikus egyház tagjaivá fogadta őket

- A gyerekek nagyon várták a saját elsőáldozásukat, ezért ebben az évben is igyekeztünk azt méltóképpen megünnepelni. Érdekes módon a szülőkre is hatással szokott lenni, ahogy belehallgatnak a felkészítésbe. Néhányan általában közülük is itt ragadnak és elkezdik gyakorolni a vallásukat, vagy felnőtt megtérők lesznek. A kicsik közül is a legtöbben a Mindszenti Plébánián maradnak, vagy hosszabb távon a lakóhelyük szerinti plébániához csatlakoznak. Egyébként nem a létszám a fontos, hanem az, hogy, akik így döntenek, azoknak megerősödjön a hitük és erős magot képezzenek gyülekezetünk életében – részletezte az atya. 

Megszerette Miskolcot

Kérdésünkre azt is megosztotta, hogy Brazília északi részén, Belém városában született. Hazájában, a neokatekumenális út egyik közösségében tért meg és ott kapott elhívást a papi hivatásra is. Miskolcon ez a római katolikus lelkiségi mozgalom Skublics Máté atya, egyetemi lelkész, a selyemréti római katolikus templom plébánosa nevéhez fűződik. Thiago atya 2011. októberében érkezett hazánkba, az egri missziós szemináriumba. Korábban Gyöngyösre helyezték, ahol két évig szolgált. Miskolcon, a Mindszenten pedig szintén két éve dolgozik káplánként. Mivel már régóta él Magyarországon és megszerette, szívesen maradna, de ez nem rajta múlik. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!