Ugrás a tartalomra

Buszokkal és Magyar Péterrel pótolták a villamosokat a belvárosban

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. május 10. péntek 13:07
Korábbi állomásaihoz méltó tömeget mozgatott meg Miskolcon Magyar Péter.
Fotók: Juhász Ákos

Köztudott: Magyar Péter azt követően indult országjárására, hogy a Nemzeti Választási Bizottság április közepén nyilvántartásba vette a TISZA – Tisztelet és Szabadság Pártot. Az újdonsült ellenzéki politikus az elmúlt napokban Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyékben turnézott – számos kisebb-nagyobb települést felkeresve.

A június 9-ei választások előtt kereken egy hónappal lépte át stábjával a Borsod-Abaúj-Zemplént jelző táblát. Csütörtökön Sátoraljaújhelyen kezdett, ezután ért Tokajba, míg a szerencsiek késő délután találkozhattak vele. A napot volt felesége, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter szülővárosában, Miskolcon zárta: fél nyolcra várta az érdeklődőket a Szent István térre.

A tömeg azonban nem pusztán azt, de a Városház teret is megtelítette – átmenetileg leállítva a villamosközlekedést. A szónok csaknem félórás csúszással és néhány, a közönség szívéhez még a meglévőnél is közelebb férkőzni igyekvő EDDA-klasszikus elteltével tűnt föl aztán emblematikussá vált platós kisteherautóján.

Más, de ugyanaz

A TISZA múlt vasárnap Debrecenben megtartott tüntetésekor bevetett nadrágszíjas plakátok Miskolcon is fölbukkantak. Magyar Péter ennek apropóján köszönte meg „az ingyen reklámot”. A kormányzati kommunikációs erőfeszítésekre célozva hozzátette:

„a választásokra talán majd megértik, hogy mindez mennyire kontraproduktív”.

Elmondása szerint az ország bármely pontján is jár, mindenütt ugyanazzal kell szembesülnie: „nagyurak és alispánok” uralják a vidéket. Úgy véli, habár "a rogáni propaganda” mindent elkövet a személyes lejáratásáért, az embereket mindennapjaikban eközben az egészségügyi és oktatási rendszer aggasztóan leromlott állapota foglalkoztatja.

2004-es EU-s csatlakozása óta hazánkba – mutatott rá – negyvenezer milliárd forintnyi forrás áramlott, melyből meglátása szerint vajmi kevés érződik, ha a többéves műtéti várólistákra gondolunk. Ma már – fogalmazott Magyar – nem az a kérdés, mikor érjük utol Ausztriát, sokkal inkább, hogy lehagy-e bennünket Bulgária.

– A kormány kereszténynek hazudja magát, de a bicskei áldozatoktól még mindig nem kért bocsánatot senki – hangzott el tőle. Egyúttal kifejtette: a vidék apránként elnéptelenedik – több százezer honfitársunk él külföldön, amit a hatalom külföldi vendégmunkásokkal igyekszik pótolni.

A Szinva a Sajón át a Tiszába

A Fidesz-KDNP két miskolci országgyűlési képviselőjének (közülük csak az egyiket említette meg név szerint: Csöbör „Közpénzfaló” Katalinként) felelősségét firtatva megjegyezte: a település kórházainak állapotát és a drasztikusan növekvő orvoshiányt alapul véve rövidesen drámai mértékben emelkedhet meg a súlyos egészségügyi problémával küzdő ellátatlanok száma a vármegyében.

A Diósgyőri vár kapcsán megállapította: „a NER-es oligarchákon kívül mindenkinek fáj, amit műveltek” az emblematikus építménnyel. Szerinte az

„romjaiban is királyinak”

nézett ki, így felesleges volt több milliárdot rákölteni. Pláne úgy, hogy annak legalább felét – hangoztatta – el is lopták a kivitelezés során. 

Magyar Péter – a fentiekben már érintett – családi kapcsolódásait felidézve elárulta: 2005 óta amolyan második otthonaként tekint Miskolcra. Hosszasan sorolta a közönségnek a helyi nevezetességeket, helytörténeti vonatkozásokat, itteni történelmi alakokat és a borsodi nyelvjárásból ismert kifejezéseket – mindezt arra alátámasztásképp, hogy igenis van mire büszkének lenniük a megyeszékhely lakóinak.

Juhász Ákos képgalériája

A szónoklat 9 óra előtt ért véget, a demonstrációt a "Tavaszi szél vizet áraszt" spontán éneklése zárta. A TISZA Párt borsodi körútja péntek reggel 9-kor Tiszaújvárosban folytatódott. 11-kor már Mezőkövesden, 14:30-kor Kazincbarcikán, 16:30-kor Putnokon, 19:30-kor pedig Ózdon találkozhattak Magyar Péterrel szimpatizánsai.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!