Ugrás a tartalomra

Dávid-szarvasok születtek Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 07. kedd 12:15
A hazai állatkertek közül ráadásul jelenleg csak a Miskolci Állatkertben lehet David-szarvassal találkozni.
Juhász Ákos 2022 májusi felvételei az akkor született borjakról

"A David-szarvas megmentése igazi sikertörténet az állatkertek számára. Eredeti őshazájából, Kínából ugyanis a 20. század elején kihalt, így az, hogy még ma is találkozhatunk David-szarvasokkal, csak az állatkerteknek köszönhető. Állatkertünkben jelenleg két borjú nevelkedik a csapatban. A két ifjú nőstény állat április első felében jött a világra" - írja a miskolczoo.hu.

A David-szarvas (Elaphurus davidianus) fennmaradását az állatkerteknek köszönheti, miután vadon élő állománya az 1900-as évek elején teljesen eltűnt. Pontosabban ekkorra már Kínában is csak a császári vadaskert körülkerített területén élt a faj, az utolsó példányt őshazájában itt vadászták le. Az európai állatkertekben ekkor fellelhető példányokat azonban szaporításba fogták, amely olyannyira jól sikerült, hogy ma már kínai rezervátumokban és nemzeti parkokban is újra élnek David-szarvasok.

Kínában különféle legendák fűződnek a David-szarvashoz. A kínai mitológia szerint négy különböző állatfaj jellemzőit viseli magán a faj: feje olyan, mint a lóé, agancsa mint a szarvasé, patája mint a marháé, farka mint a szamáré. Az állat ugyanakkor a jó szerencse jelképe is Kínában. Ez okozhatta a vesztét is, hiszen azt tartották, hogy aki eszik a húsából, az örökéletű lesz.

A két David-szarvas borjú mintegy 9 hónapos vemhesség után jött a világra, alig egy hét különbséggel. Az első napokban többnyire kifutójuk valamelyik fájának a tövében bújtak meg, ahogy a természetben is tették volna, hogy a ragadozók elől elrejtőzzenek. Most, amikor közel egy hónaposak, már folyamatosan a felnőttekkel együtt mozognak, anyjuktól csak egymás társaságában hajlandóak eltávolodni. Népes David-szarvas csapatunk a két borjúval együtt jelenleg 13 egyedet számlál. A hazai állatkertek közül ráadásul jelenleg csak a Miskolci Állatkertben lehet David-szarvassal találkozni - olvasható az állatkert honlapján.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!