Ugrás a tartalomra

Hűs árnyat adó tölgyeket, gyönyörűen virágzó almafákat ültettek el a várnál

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. június 26. szombat 09:27
Újabb miskolci vállalkozásnál gondolták úgy, hogy környezetünk megóvása érdekében facsemetéket ültetnek el. A cél továbbra is az, hogy néhány év alatt 10 ezer fával bővüljön az állomány.

A három éve alakult, szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég már kora tavasszal felvette a kapcsolatot az önkormányzattal, jelezték, hogy segítenének, elsősorban faültetésben gondolkodnak. Pénteken közel negyven munkatárssal, egyenpólóban mentek el a Lovagi Tornák Teréhez, majd lapátot ragadtak, és a Városgazda munkatársainak segítségével – csapatépítő közösségi programnak sem utolsó módon – tizenhat díszalmafát, vöröstölgyet és díszcseresznyét ültettek el a leaszfaltozott parkolónál.

Farkas Béla (a facsemete mellett közvetlenül): szívünkön viseljük Miskolc sorsát

– Sok fiatal kollégánk van, akik szívükön viselik Miskolc sorsát – beszélt motivációikról Farkas Béla, az ETEO Software Factory Kft. ügyvezető igazgatója. – Egyszerűen szerettünk volna valami pozitív dolgot cselekedni. Márpedig ha zöldebbé tudjuk varázsolni a környezetünket, az annak számít. Egyébként korábban gyűjtöttünk már játékokat a kórház gyermekosztálya számára, a jövőben pedig alapítványokat is szeretnénk támogatni.

A cég tehát megrendelte és finanszírozta a Miskolci Városgazda Kft.-nél az ültetőgödrök kiásását, és magát az ültetést, de ezen felül a csemeték gondozását is vállalták. A facsemeték típusához és a helyszín kiválasztásához a város főkertészétől kértek segítséget. Czifrusz Natália elmondta, egy turisztikailag kiemelt helyszínt, a Diósgyőri vár egyik parkolóját ajánlották a cég figyelmébe. Mivel itt kevés az árnyék, ezért elsősorban nagy lombkoronájú fák elültetését javasolták.

– A vöröstölgy azért is jó, mert nagyra nő, mély árnyékot ad, ősszel pedig gyönyörű színekben pompázik a lombkoronája. Ezen kívül díszalmákat ültettünk még el, ami pedig a tavaszi virágzásával nyújt pompás esztétikai élményt élénkrózsaszín virágaival.

A Nagy-Miskolc program keretében öt év alatt tízezer fát telepítenek a város közterületeire és a pályázó helyi intézmények udvarára. Az első kétezret tavaly már el is ültették. A legelső facsemetét még szeptember első napjaiban ültette el Veres Pál polgármester és Osváth Zoltán, a Miskolci Városgazda Kft. ügyvezetője Hejőcsabán, de a telepítés folyamatos volt egész ősszel. A programba a helyi közösségeket, közintézményeket, óvodákat és iskolákat is bevonta az önkormányzat.

Mocsári László képgalériája

A programhoz felajánlásaikkal a helyiek is hozzájárulnak, egyre több vállalkozó és civil szervezet ültet fát városszerte. Tavasszal például a Rotary Club Miskolc-Tapolca csatlakozott, de az Erzsébet téren is pótolták a díszcseresznyéket a keresztény Omega Gyülekezet Miskolc felajánlásának köszönhetően. Egy másik felajánlásnak hála pedig ősszel a Tátra és Torontáli utcában kivágott nyárfákat fogják pótolni oszlopos juharfákkal.

– Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan, cégek és szervezetek is úgy gondolják, hogy közösen ültessünk fákat – ezt már Varga Andrea alpolgármester mondta, akitől azt is megtudtuk, hogy jelenleg is több, a mostanihoz hasonló akció van folyamatban, a helyszíneket kell kiválasztani. A telepítések többségét őszre tervezik. Hozzátette: ezek a felajánlások hozzásegítik a várost, hogy 5 év alatt megvalósuljon a Nagy-Miskolc programban vállalt 10 ezer fa elültetése.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!