Ugrás a tartalomra

Ingyenes filmvetítések a Magyar Film Napja alkalmából

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 30. kedd 11:26
Két magyar filmet is láthatnak a miskolci mozirajongók: az 1940-ben forgatott Semmelweis és az 1984-es István, a király is vászonra kerül a Béke Art Moziteremben májusban.

Miskolc Művészetek Háza Béke Art Moziterem Immár 6. éve minden évben április 30. a Magyar Film Napja, ezen a napon ünnepeljük a magyar filmet és az alkotókat. Az artmozik idén is ünnepi műsorral, rengeteg magyar filmmel készülnek, többek között a CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Béke Art Mozitermében filmvetítésekkel emlékeznek meg erről az alkalomról.

2024. május 4-én Tóth Endre 1940-ben készült Semmelweis című klasszikusát, május 5-én pedig a Koltay Gábor által rendezett István, a király című 1984-es rockoperát láthatják az érdeklődők. 2024. május 4. 14:30 - Béke Art Moziterem

Tóth Endre - Semmelweis

magyar film, 77 perc, 1940 (12 éven aluliak számára nem ajánlott)

Semmelweis Ignác a bécsi klinika tanársegédje kétségbeesetten látja, hogy a szülészeten a halálozási arányszám egyre emelkedik. Elhatározza, hogy megfejti ennek a titokzatos kórnak a titkát. Rádöbben, hogy a fertőzést maguk az orvosok terjesztik, hiszen a boncteremből jövet nem elégségesen fertőtlenítik a kezüket. Véletlenszerűen kipróbálja a klórmeszes kézmosást, amelyről bebizonyosodik, hogy hatástalanítja a hullamérget. Megkezdődik Semmelweis, az anyák megmentőjének küzdelme az áltudósok ellen, akik nem ismerik el a felfedezést.

2024. május 5. 14:30 - Béke Art Moziterem

Koltay Gábor - István, a király magyar zenés film, 94 perc, 1984

A rockopera főhősei az első magyar király, István, aki az országot a keresztény Európába integrálta, és a törzsi-nemzetségi kötelékekhez ragaszkodó, az ősi tradíciókat őrző védelmező Koppány. Az országba Gizellával érkezett lovagokat és papokat Asztrik apát vezeti István és a kereszténység pártján, Laborc és Torda táltos pedig Koppány mellett sorakozik fel a békétlen magyar főurakkal együtt. Géza halála után Koppány ősi szokás szerint feleségül kéreti Saroltot és át akarja venni Géza örökét. Véres összeütközésre kerül sor, amelyben István seregei győznek. Bár Réka, Koppány kereszténnyé lett leánya méltón el akarja temettetni apját, Sarolt ragaszkodik az elrettentő példastatuáláshoz, így Koppányt felnégyelik. István magányosan vívódik a rá váró feladatok súlya alatt, de vállalja sorsát. Az 1000. év decemberének 25. napján királlyá koronázzák.

Az előadásokra helyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon, a mozi jegypénztárában telefonon (a 0646507573-as telefonszámon) vagy személyesen nyitvatartási időben, minden nap 15:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!