Ugrás a tartalomra

A legügyesebben közlekedő bringások versenyeztek

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. május 20. hétfő 10:13
Idén Miskolc adott otthont a 29. Kerékpáros Iskola Kupa országos döntőjének.
Mocsári László képgalériája

Elméleti, ügyességi és szabályossági feladatokban mérhették össze a kerékpáros közlekedésben szerzett tudásukat, május 8-tól 10-ig, az 5-8. évfolyamos általános iskolások, Miskolcon, a 29. Kerékpáros Iskola Kupa országos döntőjén. Vármegyénként a legügyesebb lány és fiú juthatott tovább a megyei középdöntőből ide, akik közösen egy csapatot alkotnak. A rendezvényt az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága megbízásából a Borsod-Abaúj-Zemplén  Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezte. Szerkesztőségünk stábja az ügyességi pályán tett látogatást csütörtökön, a Miskolci Rendvédelmi Technikum sportcsarnokában. 

- A mai, csütörtöki napon teljesítik a gyerekek a gyakorlati feladatokat. Itt a Miskolci Rendvédelmi Technikumban, az ügyességi versenyszámban egy felállított pályán kell minél kevesebb hibaponttal végigmenni. Például bóját kerülni, szlalompályán végighaladni, illetve tárgyat átvinni egyik pontból a másikba. A feladatok végrehajtását a bírák figyelemmel kísérik és pontozzák – nyilatkozta, mint szervező Danyikó Zoltán rendőr törzsőrmester, a Borsod-Abaúj-Zemplén  Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára a Miskolc Televíziónak. 

A nullás versenyző bemutatta a pályát / Fotók: Mocsári László

– Emellett a városban a szabályossági versenyszám folyik. Ott a diákok a valós forgalomban mutathatják meg, hogy mennyire tudnak szabályosan közlekedni. Mögöttük megy a vizsgálóbíró, aki headseten keresztül adja az utasításokat a haladási iránnyal kapcsolatban. Figyeli a hibákat és pontokat ad – fűzte hozzá. 

Elmondta, hogy a közlekedés minden korosztályt érint, emiatt fontos a helyes közlekedésre nevelés életkortól függően. Mivel az általános iskolások leggyakrabban gyalogosan, vagy kerékpárral járnak, ezért a verseny az utóbbira helyezi a hangsúlyt. Miközben a gyerekek felkészülnek a versenyre, olyan tudásra tesznek szert, amit a mindennapi közlekedésük során is hasznosíthatnak. 

Megtudtuk azt is, hogy az eredményhirdetés pénteki napon lesz, ahol sportszer vásárlási utalvánnyal díjazzák a lány, a fiú és a csapat kategória első három helyezettjét az elméleti, ügyességi és szabályossági feladatokban külön-külön. 

Az ügyességi pályán sikerült egy versenyzőt is szóra bírnunk, aki versenyélményéről számolt be: - Egy-két feladatot elrontottam, így lett néhány hibám. A sarokfordító nagyon nehéz volt, nagyobb ívben kellett volna bevenni. Egyébként sokat szoktam otthon biciklizni és gyakorolni. Mivel éreztem, hogy jól megy a bringázás, ezért neveztem be a versenyre. Máskor is szeretnék még jönni, mert csodás élmény, és új barátokra tettem szert – árulta el Raffai József Martin 5. osztályos tanuló. 

Raffai József felkészítő tanára Farády Csilla - aki közlekedésbiztonságot is tanít - részletezte, hogy Abonyból, a Somogyi Imre Általános Iskolából érkeztek és egy 8. osztályos kislánnyal alkotnak csapatot. A Pest vármegyei fordulón, Szentendrén jutottak tovább. Megosztotta, hogy tanítványa, Józsi nagyon ügyes, de még fiatal, ezért ezt a versenyt ízelítőnek szánta számára. 

A rendezvény zárásaként május 10-én az ünnepélyes eredményhirdetésen Czinege László rendőr dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány, Szerencsi Árpád r. ezredes, vármegyei rendészeti főkapitány-helyettes, és Berzai Zsolt rendőr alezredes az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály, Balesetmegelőzési Osztály vezetője, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára adták át az értékes nyereményeket a diákoknak - tudtuk meg a police.hu sajtóközleményéből. 

Az országos döntő az alábbi eredményekkel zárult:

Leány egyéni kategória:

I. helyezett: Hajdó Ajna, Hajdú-Bihar vármegye,

II. helyezett: Pere Sára, Fejér vármegye,

III. helyezett: Barasits Korina, Vas vármegye.

Fiú egyéni kategória:

I. helyezett: Galó Árpád, Tolna vármegye,

II. helyezett: Varga Ábel, Heves vármegye,

III. helyezett: Komlódi Péter, Fejér vármegye.

Csapatversenyben az első helyet Hajdú-Bihar vármegye (Hajdó Ajna, Kerekes Dániel), a másodikat Fejér vármegye (Pere Sára, Komlódi Péter), míg a harmadik helyezést Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (Klima Lea, Kunder Fábián) csapata szerezte meg.

Különdíjak:

A legjobb elméleti,- és ügyességi eredményt elért versenyző Hajdó Ajna, Hajdú-Bihar vármegye, a legjobb szabályossági eredményt elért versenyző Vasáros Donát, Vas megye, és a legjobb gyakorlati eredményt elért versenyző Galó Árpád, Tolna vármegye diákja volt.

A legeredményesebb csapat felkészítő pedagógusa Pántyáné Karancsi Ilona Emma volt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!