Ugrás a tartalomra

Paktumot kötöttek, ipari infrastruktúrát és munkahelyeket teremtettek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 18. hétfő 21:36
A most véget érő Miskolci Foglalkoztatási Paktum Program 2017-es kezdetekor a partnerségre lépő mintegy huszonnégy szervezet arra vállalkozott, hogy a városban és vonzáskörzetében  együttműködnek annak érdekében, hogy segítsék és mozgósítsák a térség szellemi és anyagi erőforrásait, és a valós munkaerőpiaci keresleten és kínálaton alapuló foglalkoztatási-, gazdaságfejlesztési programokat valósítsanak meg.
Fotók. Horváth Csongor

A programra közel három milliárd forint támogatást nyert a megvalósításra létrejött konzorcium, amelynek vezetője a miskolci önkormányzat volt. A projektzáró rendezvényt megelőző kerekasztalbeszélgetésen Veres Pál polgármester elmondta: „Ez a Paktum egy fantasztikus kezdeményezés volt, a hatásait és eredményeit az elmúlt években is éreztük. Több mint háromszáz új vállalkozás indulásában segítettek a program munkatársai és rajtuk keresztül a miskolci önkormányzat, ami által többek között közel kétezerötszáz hátrányos helyzetű munkavállalónak sikerült állást találni itt Miskolcon. A számok is mutatják, hogy szükség volt erre a foglalkoztatási paktumra, ahogy azt is, hogy mennyire hasznos volt.” Kiemelte, nagyon fontos a közvetlen kapcsolat és az információk áramlása a cégek, a munkavállalók és a város között. 
A Paktumban ez valósult meg, és ennek fontossága bebizonyosodott a Covid járvány idején is, amikor a Paktum segített a munkaerőkeresésben, információáramlásban, a jogszabályok ismeretében, és egyáltalán sok vállalkozásnak a túlélésben.
„Láttuk azt, hogy a cégek, a munkaerőpiaci szereplők, maguk is várták, hogy rendszeresek legyenek a találkozók, egyeztetések, ahol meg tudjuk vitatni az aktuális témákat. Azokat, amelyek szükségesek a működésükhöz. Ez a pályázatos projekt most lezárult, de szeretnénk ezt a munkát valamilyen formában folytatni, mert szükség van rá” – fogalmazott a polgármester. 

Miskolc gazdaságfejlesztési terveiről szólva a városvezető rámutatott, ipari parkok jöttek létre, ezekben a parkokban egyre több a betelepült vállalkozás, amelyek között leginkább a közepes, néhány száz főt foglalkoztatók vannak többségben. Nem csak a foglalkoztatás miatt látják őket szívesen, hanem azért is, mert modernek, nagy hozzáadott értékkel működnek, komoly innovációval rendelkeznek. Ezek idecsábításához megfelelő infrastruktúra kiépítésére van szükség és jobb ajánlatokra, mint amilyeneket a versenyző más településektől kapnak. Az elmúlt években idetelepült vállalkozások száma mutatja, hogy sikeres ez a gazdaságpolitika. 
Veres Pál szerint ma már nem elég felmutatni egy üres telket, ahol még se vízhálózat, sem villanyáram nincs, mert a vállalatok mielőbb termelni akarnak, oda mennek, ahol ez mielőbb megvalósítható. Ezért az önkormányzatnak is előre kell lépnie, és kialakítania közművesített telephelyeket, amelyeket fel tud ajánlani a befektetőknek. Ezen is múlik egy üzleti döntés, hogy a beruházók melyik település mellett döntenek. 

A kerekasztalbeszélgetésen részt vevő cégek, az Infogroup Ingatlanfejlesztő cégcsoport és a Xanga Investment & Development Group, éppen abban partnerei az önkormányzatnak, hogy előkészítik az adott területeket – például az ipari parkokban -, az infrastruktúrát, sőt, akár már kész üzemcsarnokokat is, ahová egy termelő cég viszonylag gyorsan betelepülhet. Ezzel jelentősen lerövidítik azt a folyamatot, amely a szerződéskötéstől az üzembehelyezésig eltelik. Ezzel a várost is előnyhöz juttatják a befektetőkért folytatott versenyben. 
„Hogy ez az irány jó, azt az elmúlt hetek bejelentései is jól mutatják. A többnyire autóipari beszállító cégek, amelyek most megjelentek a városban vagy itt fejlesztenek tovább, pontosan azt az irányt képviselik, amit mi kitűztünk” – rögzítette a polgármester. 

A Miskolc Holding Zrt. Gazdaságfejlesztési Igazgatósága részéről Juhász-Nagy Judit gazdaságfejlesztési igazgató arról beszélt, milyen segítséget tudtak adni a program keretében a Miskolcra betelepült vagy az ideköltözést fontolgató vállalatoknak. Kiemelte, fogalmilag kizárt, hogy egy érdeklődő cég egy éven belül megkezdhesse a működését, ha nincsen a telephelyének infrastrukturális fejlesztése készen vagy nagymértékben kiépítve. Amikor az ipari parkok létesültek még ez volt a helyzet, azonban ma már jól kiépített és előkészített területtel és megoldásokkal várják a vállalkozásokat. Az egy ablakos ügyintézéssel az önkormányzat is sokat tett a folyamatok egyszerűsítéséért és felgyorsításáért, hiszen a cégeknek nem kell számtalan helyen ügyeket intézni, szinte mindent megoldhatnak egy helyen. 
„Mi az a helyi szereplő vagyunk, amelynek nem csak az értékesítés a célja, hanem az is, hogy az idetelepülő cégek minél sikeresebbek legyenek. Hosszútávon gondolkodunk, szakmai támogatást nyújtunk. Például, amikor betelepül Miskolcra egy új cég, amelynek nincsenek még kiépített kapcsolatai, mi megteremtjük a helyi kapcsolatokat számára. Akár a helyi közműszolgáltatókkal, akár az engedélyező kormányhivatallal” – ismertette az igazgató, aki nagyon sikeresnek ítélte a foglalkoztatási paktum és a Holding munkáját. 

A kerekasztalbeszélgetésen részt vett Székely Ádám az Infogroup Ingatlanfejlesztő cégcsoport ügyvezető igazgató – tulajdonosa is. Az Infogroup a hazai ingatlanpiac egyik meghatározó, magyar tulajdonú ingatlanfejlesztője és vezető, régiós ipari-logisztikai fejlesztője. A cég több mint 100 ezer négyzetméter ipari portfóliója a kelet- és közép-magyarországi régióban – Kecskeméten két helyszínen, Karcagon, Polgáron, Miskolcon és Tiszaújvárosban – helyezkedik el. Emellett Budapesten több helyszínen is érdekelt iroda és hotelfejlesztésekben. 

Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy már tizenöt éve foglalkoznak ingatlanfejlesztéssel, Miskolcban látják a nagy gazdasági potenciált, a város a fejlődésében még csak félúton jár, bőven vannak lehetőségek. A cégcsoport alapvető szolgáltatása, hogy megvásárol vállalkozások számára megfelelő területeket, amelyeket kiépít, létrehozza az alapvető infrastruktúrát, akár előre felépít komplett és bérelhető üzemcsarnokokat is, így rugalmasan tudnak igazodni az igényekhez. 

Herdon István elnök-vezérigazgató, a Xanga Investment & Development Group tulajdonosa hasonlóképpen vélekedett. Elmondta, a cégcsoport tőkebefektetéssel foglalkozik, amely testreszabott ipari termelő és logisztikai megoldásokat kínál. Fő tevékenysége nagy kapacitású közmű infrastruktúrával ellátott, zöldmezős ipari területek kialakítása, valamint a kialakított ipari területeken magas színvonalú technológiai transzfer fogadására alkalmas kulcsrakész ipari üzemek és logisztikai egységek létesítése, termelő és szolgáltató vállalatok részére történő bérbeadással hasznosítva. 

„Mi huszonöt éve foglalkozunk ipari infrastruktúra fejlesztéssel, az idők folyamán több megkeresésünk volt Miskolccal kapcsolatban partnereink részéről. Ezért döntöttünk úgy, hogy ide is költözünk, így tudjuk legjobban kihasználni azt a potenciált, amely a városban van. Nagyon komoly támogatást kaptunk az önkormányzat és a Miskolc Holding részéről, jó az együttműködés. A legfontosabb, hogy látjuk azt a tartalékot, amely Miskolcon még meg van, képzett munkaerőben, egyetemi háttérben, amelyekkel megvalósítható a munkaerőtoborzás és utánpótlás, amelyet minden potenciális nemzetközi befektető keres” – ismertette Herdon István. Találtak is már olyan külföldi partnert, amely a közeljövőben tervezi a betelepülést Miskolcra.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!