Ugrás a tartalomra

Sörömóda a József Attila-szobornál

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. július 01. csütörtök 16:43
Újra előkerült az acéllábos, most azonban nem a hagyományos fűszereké volt a főszerep: komlóval ízesítettünk.
Ipa főzés és palackozás a lillafüredi vízesés lábánál. | Fotó: Beregi László

Egy hónapja elindult az Acéllábos, Miskolc legújabb kulináris magazinja: pipa. Levesfőzés egy tízemeletes tetején: pipa. Óriáspalacsinta panorámával: pipa. A második részben mi is jöhetne, mint egy rendhagyó adás: ipát főzni és palackozni a lillafüredi vízesés lábánál, cefrehűtés a Hámori-tóban. Mit is mondhatnánk erre. Pipa!

A sörforradalom már Magyarországon is megkerülhetetlen jelenség. Remek hazai kraft sörök és kézműves nedűk kerülnek csapra, sőt, egyre többen készítenek sört saját receptekkel kísérletezve. Nem ritka, hogy a bográcsgulyás mellett – vagy akár helyett – előkerülnek a mérőkádak és a sörfőzéshez szükséges fazekak is egy-egy kerti partin.

Ínyenceknek való

Műsorunk GastroXtreme részében Kónya Ádámmal, a Sikátori Gerilla Sörfőzde megálmodójával Lillafüredre mentünk, és a vízesésnél rendeztük be saját kis „nomád” boszorkánykonyhánkat. Ádám alapvetően borokkal kezdte: több évig dolgozott London exkluzív éttermeiben sommelier-ként. Egy japán étteremben is dolgozott, ahol közelebbről is megismerkedett a szakéval, ami tulajdonképp egy erősebb rizsbor. Hazatérve kamatoztatni szerette volna a Londonban összegyűjtött tudását: a borokhoz értett, a szőlőtermesztéshez azonban nem. Így jött az ötlet, hogy sörökkel foglalkozzon. Első kísérlete egy szaké élesztővel készült darab volt, ami komoly sikert aratott a sörínyencek körében: még Winkler Róbert, hazánk tiarázatlan sörpápája is zsoltárokba foglalta a nevét. Lillafüredre is az egyik, 100 százalékban saját receptjét hozta, hogy annak legyártásával vezessen minket végig a sörkészítés folyamatain.

Beregi László képgalériája

Komlóval fűszerezve

Dzsinn helyett most egy olyan sör került a palackba, ami felér három kívánsággal: egy remek Ipát főztünk. Mellé pedig készült serpenyőben egy magyaros nachostál is, ami 10 pontos lesiklást produkálva csúszott le a sör mellé a torkunkon. Nemcsak a zuhanó víztömeg és a gyönyörű környezet sminkelte szépre forgatásunk hátterét, de a turisták és egy, a kamera kereszttüzében fényképezkedő esküvői menet is rátett egy lapáttal. Minket nézett kutató tekintetével József Attila szobra is, hogy mit főzünk, ami átcsorog majd a buzgó vesék forró kútjain.

Ízi rovatunkban miskolci éttermek konyháiba látogatunk: azt szeretnénk bemutatni, hogy profi körülmények között és megfelelő szaktudással milyen könnyen készíthető el egy olyan étel is, ami első hallásra a gasztronómia gordiuszi csomójának tűnik. A Drót Bisztró séfje, Kopasz Miklós például megálmodott nekünk egy olyan receptet, amiben két helyen is megjelenik műsorunk aktuális témája, a sör: 12 órán keresztül szuvidált marhalábszárat készített saját szaftjából visszafőzött, barna sörös zsü mártással, francia lecsóval és kétféle, sörös és szárított paradicsomos, kovásszal készített cipóval, sok-sok tippel és pro tanáccsal fűszerezve.

Az Acéllábos második adását július 1-jén, csütörtökön 19:25-től láthatják a Miskolc Televízióban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!