Ugrás a tartalomra

A vidéki bérek felzárkóztatásáért indít petíciót a Jobbik

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. december 17. csütörtök 15:06
Ezt a párt országgyűlési képviselője, Jakab Péter jelentette be csütörtökön Miskolcon, sajtótájékoztatón.

Előbb azonban Badány Lajos jobbikos önkormányzati képviselő, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese felidézte, a miskolci bérek felzárkóztatása érdekében több kezdeményezést is indítottak, ezek azonban „eddig még nem ütötték át a kormányzati közömbösség falát”. Pedig – állította a politikus – a probléma évről évre nő: míg 2019-ben egy borsodi munkavállaló átlagosan 112 ezer forinttal keresett kevesebbet fővárosi kollégájánál, addig mára ez a különbség 126 ezer forintra emelkedett. Ezt felismerve, Miskolc kezdeményezte a kormánynál, hogy tegyenek érdemi gazdaságpolitikai lépéseket a leszakadó vidék felzárkóztatásáért – a felterjesztésre azonban a mai napig nem érkezett értékelhető válasz – mondta Badány Lajos.

Badány Lajos (Jobbik) önkormányzati képviselő: a miskolci bérek felzárkóztatása érdekében több kezdeményezést is indítottunk

Közben a válság – folytatta – felemésztette a miskolciak tartalékait is, az önkormányzatokat pedig forrás- és adóbevétel-elvonásokkal sújtja a kormány. A miskolci kezdeményezést követően Jakab Péter önálló indítványt nyújtott be, ami átfogóan rendezte volna a kérdést. Javasolta például, hogy a többségi állami tulajdonú cégek mellett a versenyszférában is egyenlítsék ki a még markánsabban jelentkező bérkülönbségeket. A Jobbik országgyűlési képviselője kötelezné a kormányt a multikkal kötött stratégiai szerződések újratárgyalására, hogy ezek ne csak a multiknak nyújtott támogatás mértékét rögzítsék, de azt is, hogy milyen ütemben kívánja az adott cég felzárkóztatni a béreket ott, ahol a bérszínvonal még az országos átlagot sem éri el. Azt is javasolta, hogy a kormány teremtsen olyan gazdasági környezetet, amely lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások számára a bérek emelését, például átfogó járulékcsökkentéssel, amelynek az összegét béremelésre kell fordítani. A kormánypárt leszavazta az indítványt a parlamentben.

Jakab Péter – átvéve a szót – elismeréssel szólt a miskolci városvezetésről, amely felvállalva az itt élő lakosság érdekeit, és érdemi lépések megtételére szólította fel a kormányt a vidéki Magyarország megsegítésében. A negatív tendenciát jellemezve rámutatott arra, a főváros és a vidék közötti bérszakadék évről évre körülbelül 10 százalékkal nő. Nehezményezte azt a tényt, hogy Miskolc önkormányzatát eddig válaszra sem méltatták, a Jobbik javaslatát pedig leszavazták a parlamenti bizottságban.

Jakab Péter (Jobbik) országgyűlési képviselő: a főváros és a vidék közötti bérszakadék évről évre körülbelül 10 százalékkal nő

– Ha nem számíthatunk a kormány támogatására, akkor mi magunk fogjuk kiharcolni a bérek emelését. A magyar vidék élni akar, élni viszont csak tisztességes fizetésből lehet. Éppen ezért a Jobbik petíciót indít a vidéki bérek felzárkóztatása érdekében – jelentette be az országgyűlési képviselő.

A petícióban arra szólítják fel a kormányt: tegyen érdemi gazdaságpolitikai lépéseket azért, hogy a vidék bérszínvonala elkezdjen végre felzárkózni a fővárosihoz, mivel „egy vidéki dolgozó is ér annyit, mint a fővárosi”.

– Azt kívánom, hogy ez a petíció söpörjön végig az országon; lássa a kormány, hogy sokan vagyunk, és a vidék véleményét komolyan kell venni – zárta a sajtótájékoztatót Jakab Péter, aki érdeklődésünkre elmondta még, hogy a petíció aláírása – a járványhelyzetre való tekintettel – online felületen indul, amint azonban a közegészségügyi helyzet lehetővé teszi, az utcákon is megjelennek az aláírásgyűjtő ívekkel.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!