Ugrás a tartalomra

A zöld innovációt mozdították elő a Miskolci Egyetemen

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 09. csütörtök 19:39
A gazdasági és társadalmi élet, valamint a tudomány képviselői a zöld innováció és a fenntarthatóság aktuális kérdéseit vitatták meg a Miskolc Campus Forum Green and Smart elnevezésű nemzetközi konferencián csütörtökön.
Miskolc Campus Forum Green and Smart nemzetközi konferencia. Fotó: Osztie Tibor

A konferencia alcíme a Greennovation, amely jelzése annak a szándéknak, hogy összekapcsolják a zöld átállást és a fenntartható fejlődést az innovációval. Ez egy közös feladata a gazdasági szereplőknek, az egyetemeknek, vagyis a tudománynak és a politikának. Csak ezen szférák összefogásával és együtt gondolkodásával valósítható meg a zöld átállás – hangzott el a konferencia megnyitóján. Az idén második alkalommal megrendezett konferenciát megnyitó beszédében Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora felvázolta az egyetem jelenlegi helyét a különböző ranglistákon, majd arról beszélt, milyen szerepet játszik az egyetem életében a fenntarthatóság, különböző aspektusokból. 

Kiemelte, a Miskolci Egyetem a hallgatói létszámot tekintve a tizenegyedik a hatvanhárom magyarországi egyetem között, az oktatói kiválóság szempontjából a nyolcadik, a hallgatói kiválóságban pedig a huszadik helyen áll. Az utóbbi két adat közötti markáns eltérést az egyetem lokációjával magyarázta, amely azt jelenti, hogy az ország egy nehéz gazdasági és társadalmi helyzetben lévő régiójából jön a hallgatók döntő többsége, sokszor gyenge családi támogatási lehetőséggel. Rámutatott, a családi háttérindex és a tanulmányi eredményesség között szoros a kapcsolat, a Miskolci Egyetemen diplomát szerző hallgatók nagy számban elsőgenerációs értelmiségiek lesznek. A rektor szerint az egyetem dolga, hogy ezt a hátrányt, ahogy lehetséges kompenzálják és segítsék a hallgatóik társadalmi mobilitását. Ebben a felelősségük nagyobb, mint egy budapesti egyetemé. 

Kattints a galériáért!

A küldetésüket úgy fogalmazta meg, hogy a kiválóság megőrzése mellett szolgálják ezt a régiót. Ne legyen olyan munkaerőpiaci szektor, amelyet az egyetem ne tudna szakemberekkel ellátni. Fontos küldetésük, hogy ezt a térséget el lássák értelmiségiekkel. Ez azért is lényeges, mert felelősen gondolkodó, felkészült értelmiség nélkül gazdasági fenntarthatóság sincs. 
Horváth Zita a fenntarthatósággal kapcsolatban elmondta, hogy jelentős lépéseket tettek az elmúlt években - többek között a Green and Smart Campus projekt keretében - a zöld átállás és a fenntarthatóság felé. Ebben már látható helyen szerepelnek az egyetemek nemzetközi listáján is. Nincs már olyan építkezésük, fejlesztésük, amelynél ne lenne szempont a fenntarthatóság. Az épületeik nagy részét geotermikus energiával fűtik, számos napelemet telepítettek és hosszan lehetne sorolni a zöldberuházásokat, amelyekből látható, hogy az egyetem komolyan veszi a fenntarthatóságot. 

A Miskolc Campus Fórum Green and Smart - Greennovation konferencia ötletgazdája Marie-Theres Thiell, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi tagja a konferenciával kapcsolatban elmondta, egyik legfontosabb céljuk, hogy az egyetemet összekapcsolja a gazdasági partnerekkel, platformot biztosítva a vitáknak és a tapasztalatcserének. Ezáltal az egyetem láthatóbbá és elismertebbé válik. A 2023-as nagy siker után úgy döntöttek, hogy a konferenciát az egyetemen ezen túl évente megrendezik.

Marie-Theres Thiell szerint, ez a konferencia azt az üzenetet közvetíti minden érintett felé, hogy a Miskolci Egyetem megbízható partner a fenntartható fejlesztések és az innováció terén. Az egyetem kiváló felsőoktatást kínál a következő generációknak, a régió fiataljainak, valamint az országos, sőt nemzetközi hallgatóknak egyaránt. 
Megtudtuk tőle, hogy ebben az évben a zöld innováció áll a középpontban. A vitaindítókkal és a panelbeszélgetésekkel szeretnénk hangsúlyozni az üzleti és a tudományos élet közötti együttműködés fontosságát, amely a sikerekhez vezethet ezen a területen, valamint áttekinteni a zöld innováció európai dimenzióját.

Kérdésre válaszolva, hogy mennyire reális az az elképzelés, hogy egy oktatási-kutatási intézmény alakíthatja a fenntartható jövőt, elmondta: 
- Az elképzelés nem csak reális, de elengedhetetlen is. Az olyan egyetemek, mint a Miskolci Egyetem, nagy potenciállal rendelkeznek a mai világunk előtt álló összetett kihívások kezelésében. Az egyetemnek hosszú távú hagyománya van abban, hogy a régió innovációs és tudásközpontja legyen. Az élvonalbeli kutatások helyszíne, amelyek olyan új technológiák, módszerek és megoldások kifejlesztéséhez vezetnek, amelyek elősegítik a fenntarthatóságot különböző területeken, többek között az energetikában, a várostervezésben és az egészségügyben. A Miskolci Campus Fórum Green and Smart - Greennovation hajtóerő lehet a vállalkozásokkal, nonprofit szervezetekkel és más érdekeltekkel való partnerségek kialakításában, hogy a fenntarthatósági célok érdekében közös fellépésekhez erőforrásokat, szakértelmet és hálózatokat használjanak fel.

A második Miskolc Campus Fórum Green and Smart - Greennovation konferencián mások mellett előadást tartott Mucsi Gábor a ME Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának dékánja, Veresné Somosi Mariann, a ME Gazdaságtudományi Karának dékánja és Jason Chen a CATL Europe ügyvezető igazgatója. A fórumon a Miskolci Egyetem Innovációs Platformját is bemutatták, valamint díjakat adtak át a legzöldebb partnereknek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!