Ugrás a tartalomra

Az eredmények és az értékek megőrzése a cél

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. január 07. vasárnap 10:47
2024 számos olyan változást hoz, ami Miskolc és a miskolciak életét is nagyban érinti – többek közt erről is beszélgettünk Kilátó című magazinunk idei első adásában Veres Pál polgármesterrel.
Veres Pál szerint a város idei költségvetése megteremtette a lehetőséget, hogy Miskolc folytassa a tavaly megkezdett utat. Fotó: Osztie Tibor

Olyan esztendőn van túl Miskolc annak polgármestere szerint, amikor nehezített pályán is sikerült a városnak bizonyítania. A decemberben elfogadott 2024-es költségvetés és Fenntartható Városfejlesztési Stratégia (FVS) pedig megteremtette a lehetőséget mindennek folytatásához. A cél nem is lehet más – fejtette ki stúdiónkban Veres Pál –, hogy a város gazdálkodása, üzemeltetése és fejlesztése 2024-ben a választások ellenére is sikeres maradjon.

Tervekkel a fiókban

A tavalyi esztendő végére a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) által finanszírozott fejlesztések szinte maradéktalanul befejeződtek, műszaki átadásuk megtörtént. Amit pedig mégsem sikerült tető alá hozni, azt a következő uniós fejlesztési ciklusban (TOP Plusz) igyekeznek majd megvalósítani. Veres Pál elmondta: a régen várt, Diósgyőr és Lillafüred között kiépülő erdei kerékpárút mellett számos köznevelési intézményt és a város infrastruktúráját érintő fejlesztési tervet hoztak a városháza szakemberei olyan szintre, hogy az EU-s forrás megnyílásakor azokat máris be tudják nyújtani.

A polgármester emlékeztetett: terveik között szerepel, hogy az Újgyőri főtéren bezárt posta épületében létrejöhessen egy rendőrőrs. Miközben a város turisztikai vonzerejének megtartása és növelése szempontjából rendkívül lényeges, hogy minden évszakban legyen valamilyen fesztivál vagy szabadtéri attrakció – értékelt a városvezető, aki az idetelepülő és itt fejlesztő cégek kapcsán megjegyezte: Miskolc ipari parkjai 2023-ra szinte teljesen beteltek.

Béke kéne

A polgármester kifejtette, a tervezhetőség állt a költségvetés viszonylag korai, decemberi elfogadása mögött – vagyis, hogy a keretszámok valamennyi szereplő számára világossá váljanak. Felidézte: számos, a miskolciak életét nagyban megkönnyítő intézkedésről döntöttek ezzel. A béremelések, a rendezvények és az intézmények támogatása, az online parkolóbérlet bevezetése vagy épp a Salkaházi-program nyújtotta tizenötezer forintos támogatás mind-mind azt szolgálja, hogy 2024 „az építkezés és a béke éve” lehessen Miskolcon.

Mindemellett – számolt be Veres Pál – az MVK soha nem látott nagyságrendű támogatásban részesül a város részéről ebben az esztendőben. Hasonlóan növelték meg a Városgazdának juttatott költségvetési forrást is, továbbá a város közbiztonságának javítása érdekében a helyi rendészetet megillető tételen is emelni tudtak.

A város nem csatatér

Veres Pál szerint az év végén megtartott közgyűléseken „bizarr paktum” született, amikor a Fidesz és a KDNP képviselőivel a Demokratikus Koalíció és az LMP helyi politikusai egy platformon találták magukat. A polgármester úgy értékeli, hogy néhányan egyértelműen rongálni akarják a 2019-ben megszületett összefogást, ezzel pedig ártani a városnak. Holott szerinte az említett pártok szavazói sem ezt várnák tőlük – ezért is érhetetlen számára a jelenség.

A polgármester a műsorban végezetül világossá tette, hogy a kampány nem befolyásolhatja a város idei fejlesztését és további erősödését. – A város vezetése nem mehet a politikai csatározások rovására – fogalmazott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!