Ugrás a tartalomra

Miskolcért gyűjtenek – ha már a miskolciak adományoznak

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. április 24. szerda 20:43
Végállomásához érkezett a MiskolcÉrt Közösségi Alapítvány adománygyűjtő kezdeményezése.
Fotók: Osztie Tibor

Az alapítvány "3 Kívánság" elnevezésű kampányának zárásaként a Tudomány és Technika Háza klubtermében szerda délután azokat az erőfeszítéseket, támogatásokat és összefogást ünnepelte, melyekkel – mint a szervezők mondták – új dimenziókat nyitottak az adományozás és a közösségi összefogás területén.

Az alapítvány tavaly ősszel alakult kilenc, Miskolcért tenni akaró kurátorral. Azóta is olyan támogatók segítik őket, akik hisznek abban, hogy a helyi közösségi kezdeményezéseket a leghitelesebben helyi adományozók támogathatják. Céljuk, hogy Miskolc vonzó és élhető város legyen, sokszínű kulturális és pezsgő közösségi élettel – tudtuk meg Mató Edina kuratóriumi elnök ismertetőjéből.

A közösségi alapítvány egy támogató szervezet: a helyiek, a városi közösségek elképzeléseit, ötleteit pénzügyileg támogatja, és az ötletek megvalósításához szakmai támogatást is nyújt.

Mint hangsúlyozta: a közösségi alapítványok voltaképp azért dolgoznak, hogy a városban az emberek összefogjanak, és együtt cselekedjenek a közösségük fejlődéséért. Így a legfontosabb számukra, hogy a közösségek jobban éljenek, és a város a helyiek közreműködésével fejlődjön.

– A közösségi alapítványunk elsősorban másokat fog támogatni, nem saját programokat hajt végre. A közösségünk a legnagyobb értékünk. Hisszük, hogy a szilárd közösségek boldogabb helyek a világon. Ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk a helyi csoportokat, kezdeményezéseket – fektette le Mató Edina.

Megtudtuk: támogatóiktól közel kétmillió forintot gyűjtöttek, amelyből másfél millió forintot fordítanak a belváros megszépítésére. Ezért is invitálták meg a város főépítészét, aki köszöntőjében arra mutatott rá: nagyon sokan vannak, akik "dafke miskolciak", és nem hajlandók elhagyni a várost, ebben játszik rendkívül fontos szerepet az alapítvány is.

Szunyogh László kiemelte: Miskolc az elmúlt években jelentős lépéseket tett a részvételiség kiterjesztésében. Mikor főépítész lett, őt is rengetegen keresték fel ötleteikkel, ezért is veszi nagyon komolyan a hivatalával járó felelősségét. Nem könnyű megtalálni ugyanakkor – taglalta a városházi szakember –, hogy a civilek véleményét a tervezési folyamat mely fázisában csatornázzák be.

Az ötleteléshez az úgynevezett World Café módszert alkalmazzák, miután – derült ki a Sélley Andrea által vezetett beszélgetésben – ez egy egyszerű módszer arra, hogy lényegi kérdésekkel kapcsolatos beszélgetések élő hálózatát hozzák létre „a saját valóságunkhoz”, helyi kérdésekhez igazítva. A kuratóriumi tag elmondta: a helyiek adományaiból összegyűjtött pénznek a sorsáról, felhasználásának lehetőségeiről szeretnének egy közös gondolkodást elindítani, hogy milyen innovatív, kreatív kezdeményezéseket látnának szívesen a miskolciak.

Jakab Zsolt kuratóriumi tag később arról beszélt, hogy „3 kívánság” adománygyűjtő kampányuk miként jutott el az ötlettől a megvalósításig. Vagyis az alapítvány nem csak helyzetbe hozza a közösségi lehetőségeket, hanem szeretné összekapcsolni a szereplőket. A kapcsolatok építése szerintük olyan fontos feladat, amelyben találkozhatnak adományozók egymással, s gondolkodhatnak azon is, milyen közösségi megoldások induljanak el a belvárosban, az első támogatási alapból.

Az összejövetelen számos gondolat fogalmazódott meg, azonban támogatóikat továbbra is arra kérik, tegyenek javaslatokat arra, hogyan használják fel az összeget.

Ha Ön is szeretné, hogy Miskolc még szebb és jobb hely legyen, akkor az alábbi bankszámlaszámon támogathatja az alapítványt:

10918001-00000123-93000019

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!