Ugrás a tartalomra

A bűncselekmények nagy része ma már az online térben van

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. február 06. kedd 17:49
A Safer Internet Day nemzetközi program keretében a kiberbiztonság témakörében bűnmegelőzési interaktív előadást és fórumot tartottak kedden, Miskolcon, a Teleki Tehetséggondozó Kollégiumban.
Fotók: Osztie Tibor

A kiber bűnözés egyre inkább napirenden van, vagyis az online világban történő bűnesetek. Hiszen az elmúlt év rávilágított arra, hogy milyen döbbenetes növekedést mutat a bűncselekmények száma és a kártérték is nagyon jelentős – mondta Simkó Imre rendőralezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet arra, mennyi veszély leselkedik az online térben az emberekre. Az előadást a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársai tartották, akik beszéltek a tudatos internethasználatról, majd beszámoltak arról, hogy milyen elkövetési formákat alkalmaznak a bűnözők manapság. Hiszen ha van róluk információ, könnyebb ellenük védekezni is – emelte ki a rendőralezredes. 

Az embereket általában valamilyen pszichés kényszerrel veszik rá az internetes csalók, hogy olyan információkat adjanak meg, amelyekkel később visszaélhetnek. A legjellemzőbb, hogy banki alkalmazottnak adják ki magukat a bűnözők és így szert tesznek a bankkártya adatokra. De az adathalász e-mailek, a hamis webáruházak vagy az sms-ben érkező linkek is nagyon gyakoriak.

Az osztályvezető hozzátette: a saját bankunknál azonnal tudunk intézkedni, ha gyanús tranzakciót észleltünk vagy úgy gondoljuk, hogy pénzt emeltek le a számlánkról, a pénzintézet köteles eljárni az ügyben. Ez a legbiztosabb és leggyorsabb módja a megoldásnak. A bűnözők megtévesztő alkalmazásokat, weboldalakat használnak, szinte teljesen megegyezhet az eredetivel, ezért kell minden részletre odafigyelni és tényleges kártya adatokat csak akkor megadni, ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy biztonságos – hangoztatta Simkó Imre. 
 


Az online csalásokkal összefüggő bűncselekmények minden korosztályt érintenek. Már fiatalkorban elkezdik az edukálást, ezért számukra a bűnmegelőzési osztály külön alkalmat szervezett délelőttre egy belvárosi bevásárlóközpontba, ahol interaktív módon, kvízkérdésekkel színesítve adták át az információkat. A délutáni előadásra inkább a felnőtteket és az időseket várták, mindenkit, aki az online térben banki tranzakciókat végez.

Az utóbbi időszakban elérte már a nyugdíjasokat is a kiber bűnözés. Eddig is kaptak tájékoztatást arról, hogy mire érdemes odafigyelni, de mostanában új típusú csalásokról jönnek a hírek, a rendezvényen tájékozódhatnak ezekről – mondta Lukács Pete Mária, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. Hozzáfűzte: Habár az nem kiber bűnözés, de mégis jó példa lehet, hogy pár évvel ezelőtt az édesanyja az unokázós csalók áldozata lett. Tudta, hogy létezik ez a fajta bűnözés, mégis abban a pillanatban a szerettei féltése miatt megfeledkezett arról, hogy gyanakodni kezdjen. Ezért is jók az ilyen előadások, mert ebből sokat tanulhatnak – jegyezte meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!