Ugrás a tartalomra

Csapatmunkában gyógyítják a daganatos betegeket

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. október 20. csütörtök 10:38
Komplex onkológiai ellátást tesz elérhetővé Onkológiai Centrumjában. A program célja, hogy az onkológiai betegek rehabilitációja szervezett formában valósuljon meg az ellátásuk során.

Fotó: Mocsári László

Prehabilitáció néven indult új onkológiai program a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban. Részleteiről szerdán délután tartottak sajtótájékoztatót az intézmény Szentpéteri kapui központi épületében. Az eseményen elhangzott, az onkológia és sugárterápia sokat fejlődött Miskolcon az elmúlt években. A daganatos betegek ellátására, és kezelésére pedig továbbra is nagy hangsúlyt fektet a kórház.

A Prehabilitáció program már akkor kezdetét veszi a daganatos betegségben szenvedők számára, amikor még sem kezeléseken sem pedig műtéten nem estek át – mondta el az eseményen Oross Endre, az intézmény Onkológiai Centrumának osztályvezető főorvosa.

- Az onkológiai tevékenység során, nagy lelki terheket viselnek el a betegek, nemcsak a lelki támogatásra szorulnak, hanem gyógytornára, terápiára, vagy akár lelkészi támogatásra is szorulhatnak a diétás tanácsadás mellett. Ezek összességéből egyfajta rehabilitációs program alakult ki – hangsúlyozta.

A kórházban dolgozó orvosok meglátása szerint, a daganatos betegek kezelése eredményesen, csak csapat munkában végezhető, ahol az orvos mellett, gyógytornász, dietetikus, pszichológus, lelkész és más szociális munkás is dolgozik.

- Ezt úgy kell elképzelni, hogy amikor valaki bejön a panaszával, megvizsgáljuk, megkapja a diagnózisát, akkor tudatosul benne, hogy milyen betegsége is van. Nekünk pedig már akkor észre kell vennünk, hogy van e szüksége pszichológusra, milyen mértékben, lesz e szüksége mozgásszervi rehabilitásra, mire kell majd felkészítenünk – tette hozzá Büdi László, az onkológiai osztály orvosigazgató-helyettese.

Révész János főigazgató hangsúlyozta, a program segítségével tehát egy komplex onkológiai ellátást tesznek lehetővé a betegeket számára a centrumban.

- Olyan betegségekről van szó, amelyek a betegek számára erős megterhelést jelent, nem csak a betegség, hanem a kezelés is, létrejöhetnek funkció vesztések. Nagyon fontos, hogy a betegség kezelését követően, ezeket a betegeket vissza tudjuk vezetni a normál szociális közegbe, a családi életbe, a munkahelyre - részletezte

A kórház első embere elmondta azt is: Magyarországon a két domináns halált okozó betegség van: a szív és érrendszeri illetve a daganatos betegségek. Megyénkben, minden ötödik ember halálát, daganatos megbetegedés okozza.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!