Ugrás a tartalomra

A gazdátlanná vált lyukói kutyák is éhesek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 28. csütörtök 20:41
Aki járt már Miskolc Lyukóvölgy városrészében, az tudja, hogy a zömmel kisebb-nagyobb telkeken lévő kertesházakban nem csak emberek élnek, hanem kedvelt háziállat a leginkább házőrzésre tartott kutya, és macskákból sincs hiány. Egy részüknek azonban nincs gazdája, ilyenkor segítenek rajtuk a lyukói állatmentők.
Fotó: Mocsári László

A Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesület már több mint három éve dolgozik azon, hogy az itt szabadon engedett vagy elűzött négylábúaknak menedéket, ételt, túlélést biztosítson, és ha lehet, mielőbb új gazdit, új otthont is találjon nekik. Legyen szó kutyákról vagy macskákról, mert bizony mindkettőből van bőven az egyesület átmenetinek szánt gondozásában. 

Zsebesi-Lengyel Melinda az egyesület elnöke - aki nem mellesleg több más civilszervezetnek is tagja vagy vezetője, mint az Együtt Közösen Egymásért Egyesület (EGYKE), vagy az Egy esély civil szervezet, és aki 2022-ben megkapta Miskolc városának „A Civilek Támogatásáért” díját -, elmondta, hogy jelenleg 136 mentett kutyát és közel 30 macskát gondoznak. A saját telephelyükön kívül még három ideiglenes gazdánál is vannak állatok, akik a saját otthonaikba fogadták be őket. Általában lakossági jelzés alapján mennek és mentik az elkóborolt állatokat, legutóbb két árokba kidobott „babához”, kutyakölyökhöz hívták őket. Időben érkeztek, sikerült őket megmenteni és elhelyezni. 

Hangsúlyozta, a hozzájuk került állatok előbb karanténba kerülnek, előírás szerint látja őket állatorvos, megkapják a szükséges oltásokat és a chipeket is. Amint elérik a megfelelő életkort az ivartalanításuk is megtörténik. A „gazdásítás” törvényesen, átlátható módon, szerződéssel megy végbe. Van előzetes- és utókontroll is, megnézik, hová kerülnek, milyen emberi és tárgyi körülmények közé. A gazdikkal folyamatos a kapcsolat az elhelyezést követően is. 
Az állatok orvosi költségeit, illetve az élelmezésüket, magánadományokból és az egyesületi tagok befizetéseiből tartják fenn, de folyamatosan várják az adományokat, az élelmiszerektől a különböző kiegészítőkig. Erre a nagylelkűségre annál is inkább szükségük van, mivel a gondoskodás havi költsége a jelenlegi létszámnál eléri a másfél, kétmillió forintot. 

„Minden adomány jól jön, az is jelentős segítség, amit ma kaptunk Bazin Levente önkormányzati képviselőtől, aki rendszeres adományozónk. Itt van minden nyílt napunkon és egyéb ügyeinkben is támogat minket. Februárban már kaptunk tőle egy nagyobb összeget, amelyből fedezni tudtuk például az orvosi költségeket. De nem csak pénzadománnyal, hanem konkrétan kutyaeledellel is meglep minket, ahogyan az most is történt” – tájékoztatott a Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesület elnöke. 

A jelentős mennyiségű kutyatáppal érkező Bazin Levente szinte eltűnt az éhes, de szemmel láthatóan nagyon barátságos négylábúak között, akik gyorsan vendégszerető kedvességgel vették őt és az ajándékát körül. Kevésbé járatosak talán meg is ijedtek volna a nagy testű házőrzők szoros érdeklődésétől, a képviselő azonban otthonosan mozgott a társaságukban. 

„Rendszeresen, szinte havi szinten járok ide, hol adományokkal, máskor érdeklődni, hogy hogyan élnek, mire van szükségük? Nagyon jó ez az adventi időszak, mert sokan segítenek ilyenkor az állatvédő szervezeteknek is, köztük a Lyukó Tappancsainak. A tél egyébként is a legtöbb kihívással rendelkező időszak számukra. Én nagyon nagyra értékelem az ő munkájukat, ezért is járok hozzájuk ilyen gyakran. Általában nem üres kézzel érkezem, ha csak éppen valami csekélységgel is, de igyekszem hozzájárulni Melindáék munkájához” - tudtuk meg a képviselőtől.

Emlékeztetett, ahogyan tavaly, úgy az idén is százezer forinttal támogatta az egyesületet a képviselői alapjából. Bazin Levente felhívta a figyelmet arra, hogy Zsebesi-Lengyel Melinda, mint az Egy esély civil szervezet vezetője, az Újgyőri főtéren egy adományboltot is üzemeltet, amelyen keresztül rászorulókat segítenek. Idén őket is tudta százezer forinttal támogatni. Reméli, hogy egyre többen csatlakoznak mindkét szervezet támogatói köréhez.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!