Ugrás a tartalomra

Hogyan fűtsünk kevesebb füsttel? 4. rész

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 11. hétfő 11:26
Az Ökomenedzser Iroda a környezetbarát és hatékony fatüzelés módját mutatja be négy részes sorozatában.

Drága a tüzelőanyag. Nem csak a gáz ára emelkedett jelentősen, a tűzifa is egyre többe kerül. Vannak, akik tévesen azt gondolják, kézenfekvő a megoldás: a gumiabroncs, a fáradt olaj, de még a PET-palack is jól ég. Van egy pár régi, már nem használt ruhanemű is, nosza, használjuk fel ezeket, így legalább nem kell annyit költeni rá.

A gyerek állandóan köhög, asztmás a nagymama, a szomszéd tüdőbeteg. Vajon mi okozhatja ezt? A válaszért nem kell a szomszédba menni. A hulladék égetésekor rengeteg rákkeltő anyag szabadul fel. A kémény ontja a fekete, büdös füstöt, beteríti a környéket. A hulladék égetője nemcsak a saját maga és családja életét veszélyezteti, hanem a szomszédokét is megkeseríti.

A PET-palack, a fáradt olaj, az autógumi és egyéb hulladékok nem alkalmasak fűtésre. Nemcsak a keletkező gázok veszélyesek. A műanyag megolvad a kályhában, ráolvad a berendezés oldalára, ezért egyre kevesebb meleget tud leadni. Az olvadék eltömi a szellőzőnyílásokat, és a füstgáz egy része betódul a szobába. A sok kátrány lerakódhat a kémény falára, ez pedig kéménytűzhöz vezethet.

Ha fogytán a tüzelő, még mindig olcsóbb melegebben öltözködni, mint gyógyszerre költeni. A hulladékok egy része a szelektív gyűjtőbe vagy a hulladékudvarba való, a zöldhulladék pedig komposztálható. Lakossági méretű kályhában, kazánban kizárólag a száraz, jó minőségű tűzifa használata ajánlott! A hulladékkal való fűtés 300 000 forintig terjedő bírsággal büntethető!

Ha kérdése van a témában, keresse szakértő ökomenedzsereinket a hungairy@miskolc.hu e-mail-címen.
A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!