Ugrás a tartalomra

Huszonkilenc éves hagyomány a Veczán Pál Egyházi Kórustalálkozó Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 05. csütörtök 12:04
Öt nap, öt helyszín, huszonnégy kórus, hatszáz fellépő, közös éneklés: az egyházi kórusok találkozója immár 29 éve hagyomány városunkban. 

Az idén október 11-15. között rendezi a Miskolci Kulturális Központ a Veczán Pál Egyházi Kórustalálkozót. A seregszemlét a névadó, Veczán Pál evangélikus lelkész álmodta meg, halála után pedig az özvegye, Judit élteti tovább. A majd három évtizednyi törekvésről és az idei programokról ő beszélt részletesen a BluePixelnek.

- 1994-ben kereste fel a férjem Stehlik Ágnest, az akkori Kulturális Menedzseriroda vezetőjét, hogy segítsen neki álma megvalósításában; olyan hangversenyek megszervezésében, ahol a város gyülekezeteinek kórusai bemutatkozhatnak, s mindezt felekezeti hovatartozás nélkül. Vagyis a koncertek az ökumené jegyében születtek. Először Egyházi Kórusok Találkozója volt a program címe. Az első évben az alapító együttesek a Tiszáninneni Református Egyházkerület Ifjúsági Kórusa Szűcs Sándor, a Katolikus Gimnázium Leánykara, Regős Zsolt, a Forrás Kamarakórus Balásné Molnár Ildikó, a Szent Ferenc Kórus, Weltler Teréz, a Mindszenti Énekegyüttes Gergely Péter Pál vezetésével mutatkoztak be.

Ha jól emlékszem, Szuhánszki Tamás is a metodista énekkarával énekelt. Ezek az együttesek azóta állandó résztvevői a kórustalálkozónak, bár a nevüket sok esetben megváltoztatták. A kórusok száma egyre gyarapodott, egy év múlva már 13, az idei évben 24 kórus mutatja be tudását feledhetetlen élményt nyújtva a hallgatóságnak. Meg kell mondani, hogy kezdetben csak a gyülekezetek tagjai látogatták a hangversenyeket, de évek múltával híre ment a szakrális zenét kedvelők között, s egyre többen vágyódtak a szép kórusmuzsikára – emlékszik vissza a kezdetekre a névadó özvegye, aki azt is elmondta, hogy a covid miatt egy év kimaradt, de úgy érzi, ott folytatják tovább, ahol akkor abbahagyták.

- Hullámvölgyekről nem beszélhetünk, mert már minden kórusvezető úgy tervezi az évet, hogy október közepe, akkor, "Veczán kórustalálkozó”. Újabb együttesek is mindig jelentkeznek a környező városokból, akiket nagy szeretettel hallgatunk, mert új színt visznek a programba. Az utóbbi években már mindig 20-on felül van a résztvevő kórusok száma. Sajnos, már a műsoridőt is picit kurtítanunk kell, mert ha túl hosszúra nyúlna a szereplés, az már az élvezhetőség határát súrolná, amit nem szeretnénk.

A kórusok létszáma is változó.

- Vannak kis együttesek, 5-6 résztvevővel, de például a Jezsuiták kórusa Velkey Klári tanárnő vezetésével mindig 50-60 gyerek közös éneklésével varázsol el bennünket. Azt tudni kell, hogy a kórustagok, a kórusvezetők a szabadidejükből, a családjuktól veszik el az időt, amit a kóruspróbán töltenek. Ismerek több olyan énekest, aki vidékről jár be Miskolcra, hogy együtt énekelhessen társaival. Ezek a lelkes Lelkek ellenszolgáltatás nélkül pusztán hitből, lelkesedésből teremtenek értéket. Ha vidékre mennek énekelni, hogy másoknak örömet szerezzenek, többnyire a saját pénztárcájuk tartalmát kell kurtítaniuk – számol be Veczán Pálné Judit.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!