Ugrás a tartalomra

Jobb lesz ellenzékben? - érdekes felvetést posztolt Török Gábor

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. március 05. szombat 09:20
A politikai elemzők között amolyan "városi legendaként" (mindenki hallott már róla, de bizonyítani nem tudták) merül fel időről időre, hogy egy párt inkább nem akarja megnyerni a választást.
Fotó: hvg.hu

Péntek este írt pár sort hivatalos Facebook-oldalára Török Gábor politikai elemző, amire azóta több mint hatszázan reagáltak (szombat délelőtti állás) - döntően egyetértő lájkok érkeztek, és legalább ugyanannyian adták jelét kételkedésüknek (nevető fej), mint megdöbbenésüknek (csodálkozó fej).

"Ha belegondolunk abba, hogy az oroszok ukrajnai háborúja miatt mi várhat a választások után a magyar kormányra (beláthatatlan gazdasági következmények, kiszámíthatatlan nemzetközi helyzet), és hogy milyen politikai károkat okozhatna akár a mostani, akár egy új politikai többségnek az elmúlt időszak jelentős állami költekezései után egy fájdalmas megszorító politika, talán az sem lenne meglepetés, ha ezúttal az ellenzékbe kerülés vagy ellenzékben maradás sem számítana annyira rossz forgatókönyvnek..."

Érdekes felvetés, legutóbb talán a 2000-es évek végén a világot megrengető gazdasági válság után hallhattunk hasonló fejtegetéseket Magyarországon - akkor kormányváltás következett.

Mindenesetre rendre előkerül a téma a demokratikus államok modernkori politikatörténetében. A gond csak az vele, hogy egy választást elveszítő politikai erő ritkán vallja be, hogy feltartott kézzel ment csatába, sőt még direkt meg is botlott, csak könnyebb dolga legyen az ellenfeleinek.

Persze attól még érveket lehet sorakoztatni amellett - ahogy Török Gábor is megteszi -, miért lesz nehéz április 3-a után a magyar kormánynak: főleg gazdasági (infláció, állami túlköltekezés, elszállt energiaárak - csak, hogy néhányat soroljunk) és külpolitikai (orosz-ukrán háború, rendezni, tisztázni a kapcsolatot az Európai Unióval, a NATO-val és Oroszországgal) téren kell meghozni gyors és hatékony intézkedéseket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!