Ugrás a tartalomra

A közmédia Putyin-párti propagandája ellen tüntettek

hvg.hu
Utoljára módosítva
2022. március 06. vasárnap 20:08
„Magyarországon ma nincs demokrácia, és nem lesz szabad választás. Ha az lenne, nyolcvan százalékkal váltanánk le Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb bűnözőit” – mondta a vasárnap este a közmédia székháza előtt tartott tüntetésen Márki-Zay Péter.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és a többi felszólaló mind azt követelte, hogy az MTVA és a KESMA fejezze be az orosz propagandát, és engedje be az ellenzéki politikusokat. A választás tétje szerintük az, a kelethez és Vlagyimir Putyinhoz tartozunk-e, vagy Európához.

A tüntetés első felszólalója – és az esemény házigazdája – Hadházy Ákos országgyűlési képviselő volt, aki először egy perc csendet kért a résztvevőktől, hogy így emlékezzenek a járványban eddig elhunyt 45 ezer magyarra és azokra is, akik az elmúlt napok orosz agressziója miatt vesztették életüket.

„Voltunk itt már többször, nem elégszer és nem elegen, mert a propaganda székháza él és virul. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell többször eljönni a Kunigunda utcába” – magyarázta a tüntetés létjogosultságát Hadházy, aki szerint a Fidesz propagandatévéje hű csatlósként közvetíti az orosz propagandát.

Fotók: Hvg.hu/Veres Viktor

- A miniszterelnök hetente többször papolhat élőben a közmédiában, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje még egyszer sem tehette be a lábát az MTVA épületébe – emlékeztetett.

Úgy vélte, Oroszországban ugyanúgy iktatják ki a szabad sajtó elemeit, mint most a repülőtereket Ukrajnában.

Hadházy szerint ahogy nőnek a bajok és az elégedetlenség, úgy zárják el az utolsó független tévét és rádiót is. Aztán lekapcsolják a Facebookot, a Twittert, és marad a sötétség. Ez a pályaív az oroszoknál már megvalósult, de a politikus szerint biztosak lehetünk benne, hogy ha engedjük, mi is ugyanoda fogunk érkezni Magyarországon.

- Ahol most tartunk, az már nem demokrácia. Egy bűnszervezet által egyre biztosabban felépített diktatúrában élünk, aminek április 3-án véget kell vetnünk – mondta.

Hadházy magát is megkövette, mert úgy vélte, Magyarországon ők is felelősek abban, hogy Orbán eljuthatott idáig. „Mindannyian kaphatunk feloldozást, ha az utolsó pillanatig megteszünk mindent, amit megtehetünk” – ígérte.

Mindenkit arra kért, hogy március 15-én menjen el az ellenzék nagygyűlésére, és április 3-án menjenek el szavazni, ahol Európa és Moszkva között kell majd választani.

Felszólalt aztán Szél Bernadett, Szabó Tímea, Varju László, Brenner Koloman, Kanász-Nagy Máté, Hajnal Miklós, Ujhelyi István és Polyák Gábor is.

Végül Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje lépett a színpadra. Visszaidézte a húsz évvel ezelőtti választást, amit kis különbséggel veszített el Orbán Viktor. Mint mondta, ő akkor – a Fidesz mellett kampányolva – azt a következtetést vonta le, hogy „még ennyit sem lett volna szabad lopni”, a miniszterelnök viszont azt, hogy a sajtót be kell szántani.

- Azóta a gyűlölet és a hazugság ömlik a kormányzati sajtóból – emlékeztetett a politikus.

Márki-Zay szerint nem lehet rá panasza, hogy az ismertsége alacsony lenne, és felidézte, hogy néhány napja egy kisfiúval találkozott, aki rámutatva csak annyit mondott, hogy „itt van a mini-Feri”.

Márki-Zay szerint az ellene felhozott vádak közül a legsúlyosabb igaz volt: azzal vádolta Lázár János korábban, hogy „ő támogatja a cigányokat”. De felidézte annak az óvónőnek az állításait is, aki szerint ő már 3 évesen buta volt.

- Az ukrán háborúval kapcsolatban is minket vádolnak hazugsággal, pedig ők hazudnak – mondta a politikus, aki példaként hozta fel, hogy Magyarország az Európai Unió részeként igenis szállít fegyvereket Ukrajnának.

Márki-Zay szerint a Fidesz róla is hazugságokat terjeszt, azt mondják, hogy a baloldal bezárná a kórházakat, beszüntetné a minimálbért. A közmédia ráadásul nemcsak hazudik, hanem el is hallgat, nem beszélnek például Kaleta Gáborról, Szájer Józsefről vagy Boldog Istvánról, de arról sem, hogy Magyarország az Európai Unió második legszegényebb országa, vagy a Covid-halálozásról - sorolta.

Fotó: Telex.hu/Hevesi-Szabó Lujza

- Mi nem a kelethez tartozunk, hanem a nyugathoz. Putyin helyett Európát – követelte Márki-Zay.

„Egy csoda, ami Magyarországon van, hogy 12 év agymosás után esélyünk van rá, hogy leváltsuk ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányát” – tette hozzá, de hozzátette: Magyarországon ma nincs demokrácia és nem lesz szabad választás.

Ha ugyanis szabad választás lenne, szerinte "nyolcvan százalékkal váltanánk le Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb bűnözőit".

Márki-Zay elmondta: követelik, hogy az MTVA, a KESMA lapok is fejezzék be az orosz propagandát, hogy az ellenzék programját bemutathassák a közmédiában, hogy a valódi híreket közvetítse és azt is, hogy Orbán Viktor álljon ki egy nyílt, élőben közvetített vitára.

„Orbán az erőszak világát, és Putyint választotta, mi Európát választottuk. Április 3-áig még 28 nap van, ennyi idő alatt ez az épület valószínűleg nem fog megnyílni előttünk. Ebben az időszakban Önök a mi médiánk” – tette hozzá.

Tolvajok vagy tisztességes emberek, háború vagy béke – Márki-Zay szerint ez a választás tétje.

„Ebből a mély gödörből, amibe Orbán Viktor vezette az országot, a kijárat nem jobbra vagy balra van, hanem csak felfelé. Hajrá, Magyarország – fejezte be beszédét az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Hosszabb tudósítás például a Hvg.hu-n is olvasható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!