Ugrás a tartalomra

A mellrák ellen lépnek (fel) idén is 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 24. hétfő 16:02
Szerda délután a Magyar Rákellenes Ligával és a Mellrákinfo Egyesülettel tartja emlőrák-elleni sétáját a Miskolci Egyetem. 

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Kiemelten fontos, hogy tájékozódjunk a betegségről és annak megelőzéséről. A helyi figyelemfelhívás hatásos eszköze az az évről évre megtartott séta, melynek élére idén a Miskolci Egyetem állt. 

Magyarországon az emlőrák a második leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedés a nők körében. Évente mintegy nyolcezer új esetet azonosítanak, és a betegek egyharmada bele is hal a betegségbe – annak esetleges szövődményeibe.

Rákellenes séta Miskolcon (Végh Csaba 2021 februári felvétele)

A Magyar Rákellenes Liga miskolci csoportjának vezetője megkeresésünkre elmondta: habár a korábbi években rendszeresen bonyolítottak sétákat a megyeszékhelyen, idén egy komplett egészségnapban gondolkodtak, amit a Csanyikban nemrég meg is tartottak – azért is fogadták nagy örömmel a Miskolci Egyetem felhívását, hogy sok más egyesülethez és szervezethez hasonlóan végül mégis sétálhatnak ők is.

Virág Judit felidézte: az ország számos pontján, így a megyében is több helyen, például Edelényben és Encsen is sétáltak már idén októberben. Hozzátette, a liga a sétákat az elmúlt esztendőkben igyekezett változatos helyszínek érintésével megejteni, így többek közt a színházban és a megyeházán is elhangzottak már előadásaik.

Az életkor előrehaladtával a kockázat is nő, de az esetek 20 százalékában 50 éves kor alatt fedezik fel a betegséget. A korai felismeréshez elengedhetetlen a rendszeres, évente történő preventív szűrővizsgálat és az általános laborvizsgálatok elvégzése.

A szerdán tizennégy és tizenhat óra között zajló program elején köszöntőt mond a rendezvény - Horváth Zita rektor melletti másik – védnöke, Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar dékánja, illetve Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A tömeg ezt követően a Stefánia épület a Főépület között oda-vissza sétál majd.

Az esemény második felében a szakmai programoké és a rózsaszínű meglepetéseké a főszerep. Többek közt Furka Andrea egészségügyi kari docens, majd a Mellrákinfo Egyesület borsodi csoportjának önkéntese arról beszél majd, hogy a mellrák után is van élet. Végül az emlő önvizsgálatának betanítására kerítenek sort a kar tanárai és oktatói.  
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!