Ugrás a tartalomra

Nem maradhat torzó a diósgyőri vár

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. június 30. péntek 15:51
„A Diósgyőri vár nem maradhat félkész, befulladt projekt” – hangzott el Szopkó Tibor Miskolc alpolgármestere és Szarka Dénes önkormányzati képviselő közös sajtótájékoztatóján.
Fotók: Mocsári László

A beruházással kapcsolatos hírekről lapunkban folyamatosan beszámoltunk, mint ismert, a vár építése koránt sem volt zökkenőmentes, bővelkedik a történet fordulatokban is, most egy újabb miatt áll a munka. A vár rekonstrukciója az elmúlt száz évben újra és újra napirendre került, végül a teljes kiépítésről megszületett a döntés és egy kormányhatározat alapján, több mint tízmilliárd forint állami támogatással indulhatott el a munka 2021-ben, 1,5 milliárd forintos önkormányzati önerő bevonásával. 

Építés közben derült ki, hogy a fennmaradt, eredeti bástyák és falak nem fogják elbírni azt a ráépítést, amely az elfogadott tervekben szerepel. A mai napig már hat szakértői vélemény készült a szaktárcák és az önkormányzat megrendelésére, amelyek alátámasztják, hogy csak a bástyák jelentős megerősítésével lehet a projektet kivitelezni. Ennek a munkának a plusz költsége azonban mintegy kétmilliárd forint, amely nem szerepel a költségvetésben, így sem állami, sem önkormányzati fedezet nincs rá. Az önkormányzat mindent megtesz, hogy a hiányzó forráshoz hozzájusson a város, mert, mint a képviselők mondják: „a Diósgyőri vár nem maradhat félkész, befulladt projektje a városnak”. 

Szopkó Tibor Miskolc alpolgármestere hangsúlyozta, valójában pofonegyszerűen össze lehet foglalni az eddigi történeseket a diósgyőri vár kapcsán, ahogy azt is, mit tett a megvalósításért a jelenlegi önkormányzat - annak ellenére, hogy a rekonstrukcióval kapcsolatban voltak fenntartásai, aggályai -, de egy biztos, a megkezdett beruházás nem szakadhat már félbe, nem maradhat a vár – amely Miskolc egyik büszkesége – torzó.

„Először döntést hoztunk arról, hogy megmentjük ezt a projektet, utána dolgozni kezdtünk a megvalósításán. Sajnos, akik előttünk dolgoztak ezen a fejlesztésen, sok-sok hibát vétettek. Mára kiderült az is, hogy a régi tornyok nem alkalmasak arra, hogy ráépítést kapjanak, miközben a tervek szerint egy újabb szint kerülne rájuk. A kivitelezés már zajlott, amikor kiderült, hogy az előkészítő munka nem volt elég alapos” – tájékoztatott az alpolgármester. Hozzátette, nem volt más lehetősége az önkormányzatnak, mint szakértői vélemény beszerzése után a kormányzathoz fordulni a falak megerősítésének plusz költsége miatt. Kormányzati segítség azonban mindmáig nem érkezett, ezért a beruházás leállt. 

Támogatás helyett egyelőre üzengetés van, amely arról szól, hogy az önkormányzat csoportosítson át forrásokat erre a célra a már megítélt költségvetésből vagy saját forrásokból. Az alpolgármester rámutatott: a városnak erre saját forrása nincs, az átcsoportosítással pedig a projekt egyéb tervezett elemeitől vonnák el a pénzt, nem épülne meg például a látogatóközpont, a gépészet főbb elemei vagy az energetikai infrastruktúra sem, amelyből az következne, hogy megépülnek a tornyok, a vár azonban nem lenne átadható és látogatható. A megoldás tehát csak az lehet, hogy a nem tervezett plusz két milliárd forintot állami forrásból kell biztosítani, hogy ne maradjon torzó Miskolc és Magyarország egyik legjelentősebb műemléke. Elvileg ez közös érdeke a városnak és az államnak is. 

Szarka Dénes önkormányzati képviselő, fejlesztési tanácsnok, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese kiemelte, nem ez a fejlesztés az, amit a jelenlegi városvezetés és sok miskolci polgár is elképzelt volna abból a több tízmilliárd forintból, amit erre elköltenek, ennek ellenére elkötelezettek abban, hogy ne egy félkész, félresikerült beruházássá váljon ez az építkezés. Arra törekszenek, hogy a diósgyőri vár most már olyan állapotban készüljön el, hogy az ne csak a turistáknak, idelátogatóknak a tetszését nyerje el, hanem a miskolciakét is. 
A képviselő szerint ezt az elkötelezettséget jól mutatja, hogy az önkormányzat igyekszik mindent megtenni azért, hogy a vár felépüljön, ennek érdekében rendelték meg már a hatodik szakértői véleményt, amelyet a minisztérium kért. Ez az újabb vizsgálat is egyértelműen megerősítette a korábbiakat, miszerint a falakat meg kell erősíteni, az erre kért többletforrás igénylése megalapozott. 

„A szakértők szerint két milliárd forintra van ahhoz szükség, hogy a várat megfelelő színvonalon be tudja fejezni a kivitelező. Többször elhangzott az a vélemény vagy inkább vád, hogy ez a pénz valójában rendelkezésre áll a projekt eredeti költségvetésében, ami ebben a formában nem állja meg a helyét. Ha ezt az építés közben felmerült problémát a források projekten belüli átcsoportosításával oldanánk meg, az azt jelentené – ahogy alpolgármester úr is elmondta -, hogy elkészülnének a megerősített bástyák, az új szint ráépülne, azonban sem a gépészet, sem a közművek, sem a látogatóközpont nem kerülne kialakításra. Hiszen az a forrás, amely most rendelkezésre áll, ezekre van elkülönítve” – ismertette Szarka Dénes, kiemelve, hogy ebben az esetben előállhat az a rendkívül abszurd helyzet, hogy a vár maga elkészül ugyan, szépen fotózható lesz kívülről, de látogatók nem mehetnek majd be, az el nem készült beruházások miatt. 
Megerősítette, ezt a helyzetet az önkormányzat mindenképpen szeretné elkerülni. És ha már ennyi forrást áldozott a magyar állami költségvetés és az önkormányzat is erre a projektre, akkor ezt csak egyféleképpen lehet befejezni, úgy, hogy minden elkészül, és valóban birtokba tudják venni a várat a miskolciak és az idelátogató turisták. Ennek érdekében készíttette el az önkormányzat a szakértői anyagokat és tartja fenn a folyamatos kapcsolatot a szaktárcával, az irányítóhatósággal. 

A képviselő úgy látja, hogy a szakmai együttműködés gördülékeny az állami szereplőkkel, de a szükséges többletforrás biztosítására nem látszik a szándék. Az önkormányzat minden szükséges lépést megtett, jelen pillanatban egyetlen labda sem pattog az ő térfelükön, az ügyben a kormányzat döntésére várnak. Szeretnék, ha minden érintett szereplő, a térség országgyűlési képviselőit is beleértve, igyekezne annak érdekében eljárni, hogy ne félkész megoldás, ne torzó legyen a vár Diósgyőrben, hanem egy valóban huszonegyedik századi színvonalon megújult közös értékünk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!