Ugrás a tartalomra

A részvétel a fontos

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 01. szombat 15:55
Idén is az állampolgárok dönthetnek a költségvetés egy részének a sorsáról - mondta Kovács Kamilla részvételi referens a Miskolc Tv Kilátó című műsorában.
Fotó: Mocsári László (illusztráció)

"Idén másodszor van Miskolcnak részvételi költségvetése. Ez röviden összefoglalva annyit tesz, hogy az itt lakók közvetlenül dönthetnek arról, hogy egy bizonyos összeget – jelen esetben 15 millió forintot – mire fordítsanak a város költségvetéséből" – mesélte a részvételi referens. 
"Először összegyűjtjük az ötleteket, miképp lehetne elkölteni a leghasznosabban ezt a pénzt. Ezeket a javaslatokat a polgármesteri hivatal szakosztályai megszűrik. A rostán túljutott lehetőségekről a miskolciak szavazhatnak. Így közvetlenül a város lakói dönthetnek arról, milyen területre költve látnák legszívesebben az említett összeget" – mondta Kovács Kamilla, hozzátéve, a vidéki városok tekintetében Miskolcon az elsők között vezették be a részvételi költségvetést, aminek 2022-ben is nagy sikere volt. Tavaly nagyon lelkesek voltak a miskolciak, közel kétszáz javaslat érkezett hozzánk, amikből a szűrés után is sok megmaradt. Ebben a fázisban hívjuk össze a részvételi tanácsot, ami tulajdonképpen civil állampolgárokból álló testület. Bárki jelentkezhet tagnak, és véletlenszerűen döntik el, ki lesz az a húsz ember, aki bekerül a tanácsba. Ők rangsorolják a megmaradt ötleteket, és adott szempontok alapján kiválasztják azt a negyvenötöt, amit méltónak találnak arra, hogy szavazásra kerüljenek.

Tavaly tíz nyertes ötlet volt. Az előző évi akció tapasztalata az, hogy a szavazók inkább több kis ötlet megvalósulását választották ahelyett, hogy egyetlen, komolyabb beruházást jelentő javaslatot támogattak volna.

Ötleteket benyújtani és szavazni idén is egy online felületen, a tervezzukmiskolcot.hu weboldalon lehet.
Ha valakinek bonyolult ez a forma, akár a Városházán lévő Részvételi Irodába is bemehet, illetve vannak olyan részvételi pontok is, mint az Avasi Közösségi Kávézó, a Civil Információs Központ, Észak-Kiliánban a Kilián Észak Közösség (KÉK) székhelye, illetve a Célpont Iroda a Vörösmarty téren, ahol szintén tudnak segíteni az ötletek benyújtásában.

Tavaly három kategóriát hirdettek meg, melyek keretein belül 5-5 millió forintot lehetett elkölteni. Az egyik a közterületek és közösségi terek megújítását, funkcióval való megtöltését célozta, a másikba a klímaválságot enyhítő ötleteket várták, a harmadik a hátrányos és nehéz helyzetbe került városlakókon igyekezett segíteni. Ezek, mint témák, idén is megmaradnak - tudtuk meg a Miskolc Tv adásából.

A műsor megtekinthető ITT

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!