Ugrás a tartalomra

Sétáló: az inflációt nyögi a Forint, de a Fillér is

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 28. szerda 18:18
Egyeztető fórumra hívta az önkormányzat a belvárosi üzletek képviselőit, ahol mindenki elmondhatta, hol szorít leginkább a cipő.
Fotók: Osztie Tibor

Nem csak a város, hanem a közbeszéd origója is volt a sétálóutca az elmúlt hetekbben. Elemezték már a belváros aortájának helyzetét ingatlangazdálkodási és történeti szempontok alapján is. A téma végére szerdán került pontosvessző: Szopkó Tibor alpolgármester egyeztetésre hívta össze a sétálón üzemelő szolgáltatók, vendéglátók és boltok tulajdonosait, ahol az elhangzott problémákat fel is jegyezték az illetékes területek képviselői.

 

A városházán tartott eseményen rengeteg érintett vett részt, megtelt a helyszínéül szolgáló közgyűlési terem.

Szopkó Tibor azzal kezdte a fórumot, hogy bemutatta a városvezetés elképzeléseit, az önkormányzat szemszögéből vizsgálva elemezte a kérdést, értékelte a helyzetet. Elmondta, a miskolci belváros tekintetében az önkormányzat a legnagyobb ingatlanpiaci szereplő. Az alpolgármester beszélt a fluktuáció hatásáról: cserélődnek az ingatlanok bérlői, ám a változás nem azonnali. A látszat sok szempontból csalóka szerinte, hiszen egyes bérlemények esetében – amiknek már megvan a jövőbeli bérlője, csak még nem rendezkedtek be – úgy tűnik, parlagon hever az üzlet.

A fórumon elhangzott: a csütörtöki közgyűlésen egy helyiségrendelet módosítását is tárgyalja a grémium, hogy könnyebb legyen az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérbeadása. Beszámolójában Szopkó Tibor a közbiztonságra is kitért: elmondta, a rendészeti statisztikák alapján 1400 beavatkozás történt a sétálóutcán.

- A közrenddel foglalkozni kell. Az éves támogatáson felül havi 3,2 millió plusz forrást szánunk arra, hogy több járőrpáros figyelje a belváros rendjére. Többet tudjuk vegzálni így azokat az elemeket, akik a vállalkozások működését is zavarják, de ez önmagában nem elég. A rendőrség fokozott jelenlétére is szükség van, hiszen a közrend fenntartása elsősorban az ő feladatuk.

Az alpolgármester elmondta tisztában vannak azzal, hogy az inflációval terhelt bérleti díjak egyesek számára komoly terhet jelentenek. Kifejtette, az önkormányzat nem „fejőstehénnek” tekinti a belvárosi üzleteket, szolgáltatókat, hanem partnernek egy még élhetőbb belvárosi környezet kialakításában.

- Úgy látjuk, a költségmixben egyre kisebb tétel a bérleti díj, és túlsúlyba kerülnek az egyéb fizetnivalók, mint például az energiaköltség, ez pedig azért probléma, mert nem ad lehetőséget a városnak a beavatkozásra.

Beszélt arról, hogy az iparűzési adóból befolyó összegek 87 százalékkal nőttek az elmúlt öt év alatt, az összképet tekintve tehát erősödött Miskolc gazdasága. Elmondása szerint viszont országos trend a kiskereskedelmi szegmens zsugorodása: több mint ezer vendéglátóhely tűnt el Magyarországról az utóbbi években.

- Minden ágazatot meg kell szólítanunk: kereskedőket, szolgáltatókat egyaránt. Le kell ülnünk, átbeszélni a problémákat és keresni a lehetséges megoldásokat. A bérleti díj jelenthet problémát, de az leszögezhető, hogy egy jó üzletnek nem jelent viselhetetlen terhet, egy rossz üzletet pedig nem ez visz csődbe.

Szopkó Tibor három fő problémát határolt körbe, amik a belvárost érintik.
- Az egyik legkomolyabb gond a szemét: vannak olyan lakóépületek, amelyek hulladékkezelési szokási a Balkánon sem állnák meg a helyüket – fogalmazott.
A túlszaporodó galambok is gondot okoznak. A városvezető elmondta, az eddigi 10 milliós keretet, amit a galambgyérítésre különítettek el, újabb tíz millióval toldják meg.

A harmadik kezelendő ügyként az elhasználódott burkolatot határozta meg. Ez főleg a Kandia köz, a Szinva terasz, a Hősök tere, a Kazinczy utca és a Déryné vonatkozásában jelentenek problémát.

- Ezt a telet már nem bírták ki a nagyjából húsz éve lerakott brazil kövek, pedig sok pénzt költöttem a képviselői alapomból a pótlásra, de egyértelművé vált: foltozással már nem orvosolható az állapot - véli Szopkó Tibor.

A városvezetői helyzetjelentés után a mikrofon a hallgatók közé került.

Bonyhai Attila, a Városház téri papírbolt tulajdonosa nyitotta hozzászólók sorát. 
Óriási problémaként definiálta, hogy az Avalon center építkezése körbezárja a környezetében lévő üzleteket, így ellehetetleníti azok ellátását. Kifejtette, szeretné, ha behajtási lehetőséget biztosítanának az áruszállításnak a jövőben. Azt is elmondta, hogy januárig visszamenőleg az emelt bérleti díjat kellett megfizetnie, amit túlzónak tart.
- Húsz éve hat alkalmazottam volt, most kettővel is nehezen fenntartható az üzlet, pedig Miskolc egyik legrégebbi papírboltja a miénk – fejtette ki a vállalkozó.

Szopkó Tibor a behajtással kapcsolatban elmondta, a Bazártömbben is volt hasonló probléma: ott önkormányzati mediációval nyugvópontra jutott az ügy. Itt is erre törekszenek majd.

Szécsi Lajos a Villanyrendőrnél lévő nosztalgia virágszalon üzletvezetője azt panaszolta, hogy a Kocsonyafesztivál idején a bódék és a nagyszínpad ellehetetlenítik a boltja működését. Emellett volt, hogy a buli hevében anyagi kárt is okoztak neki. Valamilyen kompenzációt szeretne emiatt.

- Hiába teszünk ki növényeket elé, volt, hogy betörték az ajtót a fesztiválazók – mondta Szécsi Lajos, aki azt is problémának tartja, hogy nem lehet díjmentesen kitenni a virágokat a boltja elé.

- Érkezett már hasonló felvetés, amit sikerült megoldani. Kérem a kollégáimat, hogy ebben az ügyben is vegyék fel a kapcsolatot a fesztivál szervezőivel – reagált a betört ajtó ügyére Szopkó Tibor, hozzátéve, lobbizik azért, hogy aki valamilyen zöld növényzetet helyez ki az üzlete elé, az mentesülhessen a közterület használati díj alól.

Jantek Tamás, a Barber Shop Miskolc cégvezetője arról beszélt, hogy a sétálóutca nívóját meghatározza a betelepülő boltok nívója. Úgy gondolja, érdemes lenne valahogyan megszűrni, ki és milyen vállalkozásra kap bérleti díjat a főutcán: ezt azonban nem direkt szelektációval képzeli, hanem olyan ösztönző intézkedésekkel, amikkel az önkormányzat a minőségi szolgáltatást nyújtó helyek megnyitását szorgalmazná.

Erre a felvetésre Prokaj Tamás, a Miskolc Holding Zrt. ingatlangazdálkodási igazgatója válaszolt.

- Amikor együtt dolgozunk és látjuk, hogy egy üzlet nem megfelelően működik, lehetőségünkben áll vele felbontani a szerződést. Erre akadt is példa közelmúltban – fogalmazott Prokaj Tamás.


A beszélgetés további részében kiderült, a belvárosi parkolóhelyek hiánya és a főutcai üzletek gépjárművel való megközelítése is foglalkoztatta a sétálóutcai boltok tulajdonosait, bérlőit és üzemeltetőit. Szopkó Tibor elmondta, erre a problémára van rövidtávú megoldás, de hosszú távon – bármilyen városvezetés is legyen a jövőben – az autók ki fognak szorulni a belvárosból – ebbe az irányba mutatnak a jelenlegi tendenciák, és ez a folyamat nem megakasztható az alpolgármester szerint.

A fórumot követően a Miskolc Tv stábja külön is megszólított néhány résztvevőt.
- Nagyon örültem a meghívásnak, hiszen az utóbbi időben mi is észrevettük, hogy az infláció hatására a vásárlóerő jelentősen csökkent, és a belváros, illetve a főutca is egy picit úgy elnéptelenedett. Az emelkedő kiadások mellett ez elég komoly problémákat okoz a mindennapi működésben – jegyezte meg Bárczi Tamás A Leves és Borsod Burger tulaja.

- Mi is mint a többi üzlettulajdonos érzékeljük az évek alatt végbemenő változásokat, jó és rossz irányba egyaránt. Úgy gondolom, hogy hangot kell adnunk annak, ha valami nem tetszik, erre pedig lehetőséget kínált a fórum – mondta a stáb kérdésére Jantek Tamás

A konzultációt összehívó Szopkó Tibor azzal összegezte törekvéseket, hogy a folyamatos fejlődéshez a város erőfeszítései mellett nagy szerepe van a szolgáltatók, a kereskedők és vendéglátóegységeket üzemeltetők munkájának is.

- Teljesen egyértelműen definiáltuk azokat a problémákat, amelyekre nekünk a város vezetésében szállítanunk kell a megoldásokat. Ilyen probléma a szeméthelyzet a miskolci belvárosban, ki kell tisztítani még akkor is, hogyha nem az önkormányzat szemetel. 
Szopkó Tibor hozzátette: a legnagyobb ingatlanpiaci szereplő a belvárosban az önkormányzat, ezért konkrét beavatkozásokat is tudnak tenni. A csütörtöki közgyűlés után egy rendeletmódosítással szeretnék még vonzóbbá tenni a miskolci belvárost.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!