Ugrás a tartalomra

A Szinva összeköt! – Szinva Örökség Napok másodszor, Szinva Örökség Kupa horgászverseny először

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. szeptember 07. csütörtök 07:03
Második alkalommal rendezik meg Miskolcon a Szinva Örökség Napokat szeptember 8-10. között öt Szinva menti helyszínen. A programok között tudományos konferencia, rengeteg kulturális program, a patak takarítása, hídfestés, horgászverseny, koncert és fotókiállítás is csalogatja az érdeklődőket.
Fotók: Mocsári László

A több napos rendezvény szeptember 8-án indul. Ennek apropóján a szervezők kedden az esemény egyik kiemelt helyszínén, a II. János Pál pápa téren tartottak sajtótájékoztatót, melyen ismertették a programokat.

A programsorozat pénteken délután 15 órakor kezdődik egy ismeretterjesztő konferenciával, amelyen a Herman Ottó Múzeum munkatársai a Szinva völgy régészeti örökségét tárják a hallgatók elé a Miskolci Akadémiai Bizottság Székházában. A konferencia egyben a Szinva Örökség Napok nyitó ünnepsége is. Az előadásokról Bay Judit, a Herman Ottó Múzeum kommunikációs és marketing projektvezetője beszélt. Megjegyezte: „A tudományos konferencia ne ijesszen el senkit sem, mert az előadók eddig nem hallott megközelítésben beszélnek majd a Szinva völgyének régészeti örökségéről. Az előadásokból számos olyan érdekesség tárul fel az egykori valóságról, melyek gazdagíthatják a helyiek város iránti kötődését, és amelyekre minden miskolci joggal lehet büszke.”

Veres Pál polgármester, az esemény fővédnöke felidézte a Szinva-patak Miskolc életében évezredek óta betöltött jelentőségét. Mint mondta: a patak mindig adott lehetőséget az itt élőknek a megélhetésre, és a kezdetek óta több arcát mutatta meg és többféle állapotában volt látható. Rámutatott, hogy a kohászat megszűntével visszatért az élet a Szinvába. S ez az újjászületés jelképezi a város történelmét a 21. században. „A Szinva összeköt, összeköti a városrészeket és a közösségeket. Mi azt szeretnénk, hogy erősödjön a városrészek identitása, és hogy ebben a pár napban sokan megmutathassák tehetségüket amatőrök és profik, fiatalok és idősek egyaránt, és sokan láthassák azt, hogy mi miskolciak mire lehetünk igazán büszkék” – fogalmazott Veres Pál. 

Varga Andrea alpolgármester, a Szinva Örökség Napok szakmai védnöke az esemény kulturális üzenetéről beszélt.  Ez a rendezvény a város összefogása annak érdekében, hogy kivételes értékeinket, természeti és épített örökségünket megmutassuk a miskolciaknak. Azokat a helyi értékeket, amelyeket az itteni fiatalok és tehetségek, valamint a nagy múltú, a város hírnevét öregbítő együttesek mutatnak meg nekünk. Varga Andrea ismertette az esemény különböző helyszíneit és a főbb programokat, amelyek közt számos közkedvelt miskolci csoport produkciója szerepel. Megemlítette, hogy szombaton Lillafüreden nem mindennapi sétán vehetnek majd részt az érdeklődők, melynek során Lillafüred vízhez kapcsolódó érdekességei kerülnek a középpontba. Felhívta a figyelmet, hogy a sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

Az alpolgármester az esemény következő helyszíneként a II. János Pál pápa teret említette meg. Elmondta, hogy itt a kulturális programokon kívül kísérő rendezvényekre is várják a családokat. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület mellett kivonul a Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi, valamint Anyag- és Vegyészmérnöki Karának csapata, akik bemutatókat és interaktív előadásokat tartanak majd a teraszon. 

Ezt követően Varga Andrea rátért a Kilián lakótelepen, az Otthon téren megrendezendő kiegészítő eseményekre, és felhívta a figyelmet, hogy itt a művészeti csoportok előadásai mellett a Miskolc Városi Diákönkormányzat és a Zöld Kapcsolat Egyesület programjaiba is betekinthetnek majd a látogatók. Hangsúlyozta, hogy a Győri kapuban új helyszínre várják a miskolciakat, mégpedig a szolgáltató ház előtti területre. 

Az alpolgármester a  programokat továbbecsetelve elmondta, hogy vasárnap magas színvonalú, nagy népszerűségnek örvendő és izgalmas műsorok lesznek láthatóak és hallhatóak a belváros több helyszínén. Mint fogalmazott: a Szinva Örökség Napokon minden korosztály megtalálhatja a magának leginkább kedvező szórakozási lehetőségeket.

Fedor Vilmos, a Szinva Örökség projekt ötletgazdája, a Szinva Örökség Alapítvány alapítója a Szinvával kapcsolatos élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel.  „A Szinva azért érdekes, és új miskolciság, mert ott születik, ahol a város kezdődik, és ott végződik, ahol a város végződik. Valószínű, hogy nincs több ilyen patak a világon. Ez egy csoda, amelyre vigyáznunk kell, és amellyel együtt kell élnünk, mert ez a patak építette a várost, és nagyon sokat köszönhetünk neki” – hangsúlyozta. 

Fedor Vilmos bejelentette: annak bizonyítására, hogy van élet a Szinvában, szombaton reggel 7 órától megrendezik az első Szinva Örökség Kupa horgászversenyt a Szinva-patak alsó szakaszán, a Fonoda úti közúti hídtól a Szinva-patak Sajóba torkolásáig. Fedor Vilmos kiemelte, hogy a műcsalival kifogott halat a horgászoknak élve kell majd visszadobniuk a vízbe. 

Végezetül ráirányította a figyelmet a Szinva Örökség Napok szeptember 12-én (kedden) utolsóként és ráadásként megtartandó „A Szinva két arca” című fotókiállítására, amely a Szinva szelíd és háborgó természetét mutatja be a Művészetek Háza Kortárs Galériájában.

A Szinva Örökség Napok részletes programja

2023. szeptember 8. (péntek) MAB székház

15:00 Ismeretterjesztő konferencia a Szinva völgy régészeti örökségéről a Herman Ottó Múzeum munkatársaival.
A konferenciát megnyitja Prof. Dr. Kocsis Károly, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke és Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere, a Szinva Örökség Napok fővédnöke

1. Dr. Szolyák Péter: A kőbaltás ember és az íj népe a Szinva mentén

(Szentiványi Jenő 1937-ben A kőbaltás ember címmel népszerű ifjúsági regényt írt az ősemberek koráról, melynek története valahol a Közép-orosz síkságon kezdődik és nálunk, a Bükk-vidéken, a mai Miskolc városának területén, a Szinva völgyében ér véget. Vajon mennyi köze lehet a mai őskőkori lelőhelyeinknek és leleteiknek a képzeletbeli történethez? Ha ma születnének meg Ge-Og és társai kalandjai, mi mindent kellene a szerzőnek figyelembe vennie egy igazán ütős sztorihoz?)

2. Miskolczi Melinda: Vízzel vagy víz nélkül - A diósgyőri vár árka a régészet szemszögéből

(Milyen festői látvány lenne egy valódi vizesárokkal övezett diósgyőri vár? Ludwig Rohbock 19. századi metszete az egykori halastóval, melynek képe a régi papír 200 forintosról is ismerős lehet, könnyen elképzelhetővé teszi ezt. De mit mond a régészet a vár és a víz kapcsolatáról? Meddig mehet el a képzeletünk, ha bármit rekonstruálni szeretnék az egykori valóság szerint?)

3. Dr. Szörényi Gábor András: „Avasi kilátó”, avagy újabb régészeti morzsák, amit eddig nem is láttunk a TV toronyból…

(Előkerült Miskolc legrégibb középkori temetője és egyháza? Fény derül a Szent György kápolna rejtélyére? Valószínűleg igen, illetve biztosan mégsem. A régészeknek gyakran csekély számú és töredékes információkból kell megfejteniük egy-egy település múltját. Az Avas-tetőn a szőlőművelési munkálatok, parkrendezések, kilátó építkezések a szokottnál is apróbb morzsákat hagytak Miskolc középkorából. Mégis olyan izgalmas leletek tárultak fel az elmúlt években, amelyek alapján joggal feltételezhető, hogy a Horváth-tetőn állhatott a város első középkori temploma és itt nyugodtak az első középkori miskolci lakosok.)
 

2023. szeptember 9. (szombat)

Fonoda utca

06:00 Szinva Örökség Kupa horgászverseny

Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen horgászversenyt hirdet Miskolcon a Szinva-patak alsó szakaszán (a Fonoda úti közúti hídtól a Szinva-patak Sajóba torkolásáig).

Nevezés: a helyszínen 6:00-6:30

A verseny kezdete: 7:00-12:00

Eredményhirdetés: 12:30-tól

Nevezési díj: NINCS!
 
II. János Pál pápa tér

14:00 Miskolci Mazsorett Együttes
14:15 Kalamajka Bábszínház
15:15 4-Dance Club Tánc és Musicalstúdió
15:45 Diri-Dongó Együttes
16:45 Perecesi Bányász Fúvószenekar
17:30 The Acoustic Affair
18:30 Miskolc Dixieland Band
 
Kilián, Otthon tér

14:00 Galiba Bábszínház
14:45 Diósgyőri Jazz Tánc Klub
15:15 Symphonia Művészeti Iskola
16:15 Pub Vatis
17:15 Edwan Liliána
17:45 Double Trombone Band
18:30 Rock ’N’ Roll Forever
 
Győri kapu

14:00 Csodamalom Bábszínház
15:30 Miskolci Mazsorett Együttes
16:15 ZENITA Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány
17:00 Éva Bence
18:00 Reményi Ede Kamarazenekar NÉP-szerű műsora
Török Tilla / ének, Ács Gyula / tárogató, Bese Botond / duda
 
Lillafüred

Miskolc éltető forrása, a Szinva - Garantált séta

Időpont: 2023. szeptember 9. (szombat) 15 óra

Időtartam: 1,5-2 óra

Találkozó: Herman Ottó Emlékház (Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 33.)

Útvonal: Herman Ottó Emlékház - Erzsébet sétány - kisvonat állomás - függőkert - Anna-forrási vízműtelep - Felső-Hámor

Szervező: MIDMAR Kft.

Az ingyenes városnéző sétán Lillafüred vízhez kapcsolódó érdekességei kerülnek a középpontba. Többek közt megtudhatjuk hogyan kötődik a híres természettudós Lillafüredhez, merre folyt eredetileg a Szinva-patak, hogyan keletkezett az Anna-mésztufabarlang vagy milyen szerepe van a Szinvának Miskolc ivóvízellátásában. Kényelmes lábbeli viselése ajánlott.

A sétára max. 45 fő regisztrációját tudjuk elfogadni. Regisztrálni legkésőbb szeptember 9-én szombaton 10 óráig lehet.

Regisztráció: https://bit.ly/3OK0Y1H vagy a Tourinform iroda telefonszámán +36 46 350 425
 
2023. szeptember 10. (vasárnap)
 
Soltész-Nagy Kálmán utca

09:00 Hídfestés
 
Diósgyőr

10:00 Takarítjuk a Szinvát
12:00 Zárás

Munkavégzés helye: Ötödik és Hatodik utca közötti szakasz, ahol a Lyukó-patak torkollik "Miskolc gerincébe".
Érdemes hozni: zsák, kesztyű
Öltözék: Gumicsizma vagy gázló ruha, amennyiben a vizi csapatban szeretnél tevékenykedni

Információk: Serbán Zsolt tisztasági nagykövet +36/30/495 8581

Szervező: MATINE-Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület
 
Erzsébet tér

18.30 Perecesi Bányász Fúvószenekar
 
Szinva terasz

19:00 Ünnepi gondolatok

Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere, a Szinva Örökség Napok fővédnöke és Sándor Frigyes evangélikus lelkész

19:15 Filmzene-terasz / a 60. születésnapját ünneplő Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertje.
20:00 A Miskolci csodamalom Bábszínház performansza
20:10 Utcatánc / a 10. születésnapját ünneplő Miskolci Balett műsora
 
2023. szeptember 12. (kedd)
 
Művészetek Háza Kortárs Galéria

14:00 A Szinva két arca c. kiállítás megnyitója

Ádám János és Barna Laczy természetfotó kiállítása a Szinva szelíd és háborgó természetéről...

A kiállítást megnyitja Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere, a Szinva Örökség Napok szakmai védnöke.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!