Ugrás a tartalomra

Véget ért az Ars Sacra Fesztivál

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 25. hétfő 08:42
A Miskolci Nemzeti Színházban tartották a programsorozat ünnepélyes záróeseményét.
Mocsári László képgalériája

Az Ars Sacra Fesztivál rendezvényfolyamának méltó lezárásaként a 200. születésnapját ünneplő színházban rendeztek gálaestet vasárnap. A fesztivál fő célja a szakrális értékek bemutatása: ennek az eseménynek is ez a törekvés állt a középpontjában. Első alkalommal hangzottak fel a fesztivál mottójára írt kórusművek. Az alkotói pályaművek díjait szintén a gálán osztották ki. Az idei Ars Sacra hívó gondolata az volt: „Keresd a békét!”. A színpadon előadott 12 zenei alkotás is ennek a mottónak a szellemében született.

- Sikerült mindegyik rendezvényt a lehető legszebb formában megtartani. Örülök, hogy ez a keresztény művészetet bemutató különleges fesztivál elégedettséggel zárulhat – összegezte az idei Arc Sacrat Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, aki kihangsúlyozta, hogy a keresztény művészet nem ért véget: folytatódik, többek közt itt Miskolcon.

Juhász Ferenc pasztorális helynök, az eseménysorozat egyik védnöke köszöntötte ezután a gála résztvevőit.

- Kilenc nap alatt olyan sok minden történt ebben a városban, a szent művészet nevében, ami azt gondolom, maradandó. Rengeteg fáradtsággal járt a fesztivál, de ahogy telnek a napok, hónapok, újra éled majd a szervezőkben a vágy, hogy „de jó lenne ismét átélni mindezt” – vetítette elő a következő Ars Sacra képét Juhász Ferenc.

- Bőség volt a fesztivál szemnek, fülnek fejnek: megannyi inspiráció, érzés, ezeket továbbvezető gondolat – fogalmazott Buday Barnabás evangélikus esperes, hozzátéve, a programsorozat résztvevői igazi értékeket láthattak, ami komoly munka és készülés eredménye.

Veres Pál polgármester is ezt húzta alá köszöntő beszédjében.

- Olyan munka volt ennek a fesztiválnak a megszervezése, ami nem hiábavalóságokat hajszolt, hanem valódi értékeket teremtett, őrzött és közvetített. Olyan táplálékot adott az arra éhezőknek, ami – János apostol szavait idézve – megmarad az örök életre – mondta Veres Pál, aki megköszönte a munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy az Arc Sacra megmutassa a keresztény művészetek szépségét Miskolcon, és hirdesse a békét.
Az est második felében bemutatták a mottó kapcsán kiírt pályázatra komponált tizenkét kórusművet is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!