Ugrás a tartalomra

Adományt gyűjt az LMP a menstruációs szegénység ellen

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. március 01. szerda 13:54
A nőnap megfelelő alkalom, hogy felhívják a figyelmet erre a nőket érintő problémára és egyben segítsenek is az összegyűjtött tárgyi eszközökkel.
Fotók: Juhász Ákos

„Tegyünk együtt a menstruációs szegénység ellen!” Ezzel a jelmondattal indított országos adománygyűjtő akciót a közelgő nőnap alkalmából az LMP. Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője az akciót bejelentő miskolci sajtótájékoztatón szerdán elmondta, hogy ez már a harmadik nőnapi jótékonysági kampányuk, amikor higiéniai termékeket gyűjtenek, köztük elsősorban a menstruáció alatt használt eszközöket, amelyeket aztán eljuttatnak a rászorulókhoz.
 
Az akcióban együttműködnek olyan, hátrányos helyzetűeket segítő önkormányzati és civil szervezetekkel, amelyek eljuttatják azokhoz a nőkhöz a betéteket, tamponokat, tisztálkodási szereket, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A politikus szerint akár a nők húsz-harminc százalékának is anyagi gondot okozhat havonta a szükséges segédeszközök beszerzése.

„Ezt a jelenséget hívjuk menstruációs szegénységnek, ami azt jelenti, hogy a nehéz napokon nem tudják megvenni maguknak a menstruációs termékeket, vagy adott esetben el kell azon gondolkodniuk, hogy mit tegyenek vissza a polcokra azért, hogy ezeket megvásárolhassák. Úgy gondoljuk, hogy a nőnap alkalom arra is, hogy a bonbon és virágcsokor adáson túl arról is szóljon ez az ünnep, hogy a kifejezetten a nőket érintő problémákra keressük a megoldásokat. Ez egy ilyen probléma. Ezért évről évre adománygyűjtéssel próbálunk segíteni a rászoruló nőkön. Az akcióhoz Miskolc is már sokadszorra csatlakozik” – tájékoztatott a képviselő. 

A helyi gyűjtést az LMP vármegyei területi szervezetének elnökségi tagja, Orosz Bernadett szervezi, aki beszámolt arról, hogy a tavalyi akciójuk nagyon sikeres volt. Idén úgy tervezik, hogy az összegyűlt adományokat a Gyermekvárosban élők kapják meg. 
„Egy támogatólevéllel kerestem meg a helyi áruházakat és egyéb szervezeteket, hogy ha lehetőségük van, akkor csatlakozzanak ehhez az adománygyűjtéshez. Reménykedünk, hogy március nyolcadikáig többen csatlakoznak majd, bízom a felelősségtudatukban és jóakaratukban” – mondta az LMP-s politikus. 

Hozzátette, ez a probléma számos nőt és lányt érint, akik kimaradnak a munkahelyről vagy az iskolából is, akár napokra. És próbálják megoldani valahogyan a menstruációs gondokat, például úgy, hogy betét helyett wc papírt használnak, amely nem higiénikus, akár fertőzés forrása is lehet. 

A gyűjtésben az LMP tagjain kívül számítanak a megkeresett cégek és a civil állampolgárok csatlakozására, akiktől elsősorban tárgyi adományokat várnak. Lehetőség van pénzzel is támogatni a jótékonysági akciót: a befolyt összegből a szervezet megvásárolja a szükséges termékeket. Az LMP a helyi adománygyűjtést és a termékek célba juttatását a Béke Központ Egyesülettel és a Miskolci Krízis Csoporttal karöltve végzi - hangzott el a tájékoztatón.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!