Ugrás a tartalomra

Angyal park épül a meg nem született gyermekek emlékére

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. október 12. szerda 12:09
A Gárdonyi Géza Művelődési Ház, az egykori Bárczay Kúria mögötti elhagyatott terület hamarosan új funkciót kap: Angyal park néven közösségi emlékpark épül, ahol lesz halastó, sütögető hely, focipálya, terület a kutyáknak és egy emlékmű – a meg nem született gyermekekért.

A Miskolci Ötletmaratonon volt egy elképzelés, hogy jöjjön létre a városban egy emlékhely a meg nem született és röviddel a világrajövetel után eltávozott gyermekekért. Ez volt az Angyal park, ami bár nem nyerte meg a közösségi ötletelési versenyt, támogatókra talált.

Egyikük volt a Dr. Park kertépítő vállalkozás tulajdonosa, Konkoly Andrea, aki a kezdetektől mentorálta az ötletet. Még az Ötletmaraton végén megígérte: amennyiben az önkormányzattal közösen sikerül helyszínt találni az Angyal parknak, ő vállalja annak kialakítását.

Fotók: Horváth Csongor

Az idő telt, az események pedig szép sorjában követték egymást. Borkuti László önkormányzati képviselő segítségével sikerült helyszínt találni, ez lett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, az egykori Bárczay Kúria mögötti elhagyatott terület.

Következő lépésként az önkormányzat „Fogadj örökbe egy közterületet!” elnevezésű programja részeként Konkoly Andrea hivatalosan is magára vállalta a kinézett rész gondozását, majd szeptemberben elkezdődött a tereprendezési munka.

A város közgyűlése pedig szeptember 29-ei ülésén elfogadta, hogy a Miskolc-Hejőcsabai Bárczay-kastély mögötti területnek Angyal park legyen a neve.

Borkuti László és Konkoly Andrea a helyszínen

Mindezek után jutottunk el mi is az épülő Angyal parkba, ahol Konkoly Andrea és Borkuti László mutatta meg nekünk a területet. Andrea a bejárattól kezdve vezetett minket és sorjában mutatta, hogy hol, hová, mit terveznek.

Kavicsos parkolót alakítanak ki az autóval érkezők számára, akik egy különleges térköves úton juthatnak be a parkba, amelynek bejáratánál egy kapu fogadja a látogatókat, rajta a felirattal: „Angyal park”.

Balra jelenleg egy elhagyatott, növényzettel sűrűn benőtt beton futballpálya terül el, amelyet majd szépen kigazolnak és felújítanak annyira, hogy újra lehessen rajta focizni. Borkuti László hozzáfűzte, régóta szerették volna rendezi a helyszínt, de eddig a lehetőségek nem voltak adottak. Most azonban a park része lehet egy olyan zöldfolyosós kezdeményezésnek, amely végén egy városrészi központ születhet meg.

A futballpályát is újjáélesztik

Tovább haladva jobbra fordult a tekintet, ahol cserjés-fás sűrű növényzet választja el a telket a szomszédtól. Andrea megjegyezte, hogy a nyomok alapján hajléktalanok élhettek ott, de mások hulladéklerakóként is használhatták a részt. Ezt is kitakarítják és rendezik.

Még beljebb érve a réten, baloldalon, a futballpályán túl hirtelen egy egykori medence tűnt fel. Sokan talán nem is tudtak ennek a létezéséről, ugyanis egy ideje betemetve szunnyadt a föld alatt.

Az egykori medence, amiben a 70-es években még fürödtek

Borkuti László gyorsan elmesélte a történelmi adalékot, miszerint a Bárczay család – Hejőcsaba egykori földbirtokosai – kúriája mögötti terület a kastélyhoz tartozott. A birtok rekreációs céljait szolgálta, és a medence is ennek lehetett része. Régen almáskertek és kukoricaföldek terültek itt el.

Később azonban balesetveszélyessé vált és betemették a medencét, most azonban újra előbújt a föld alól, és a tervek szerint dísztóként funkcionál majd tovább az Angyal parkban. Mellette egy hatalmas platánfa adhat árnyékot az oda tervezett szalonnasütő használóinak. Egy kisebb aszfaltozott rész is található a matuzsálem alatt, ide A kis hercegből vett egyik idézetet festik majd fel.

A platánfa az Angyal park egyik központi eleme lehet

A park másik oldalán megmarad a nagy füves zöldterület, amit most előszeretettel használnak a kutyatulajdonosok – funkciójában továbbra is a négylábúakat szolgálja majd ki.

„A növényzet tövébe szeretnénk kihelyezni néhány ülőpadot, hogy a gazdik le tudjanak ülni, míg a kutyák rohangálnak” – fűzte hozzá Konkoly Andrea. A terület világítását napelemes lámpák biztosíthatják majd.

Az Angyal park legfontosabb eleme – maga az emlékmű – a Gárdonyi Géza Művelődési Házat és a területet elválasztó patak partján helyezkedik majd el.

„Saválló lemezből készül két darab két méter magas angyalka, amelyek egymással szembe néznek” – írta körül, hogy mire számíthatnak a megemlékezők.

Az emlékműhöz mintául szolgáló alkotás

Az ötlet Imréné Miháczi Ágnes fejéből pattant ki, és ő volt az, aki a szándékot képviselte a Miskolci Ötletmaratonon. „Még mindig nem hiszem el, hogy megvalósul” – kezdte, majd azzal folytatta, hogy azért a folyamatban lévő munka, amiben ő is részt vesz, a közgyűlés által jóváhagyott hivatalos elnevezés mind-mind egyre inkább realizálják benne, hogy nem álmodik.

Az Angyal park olyan szempontból is megfelel majd az elképzeléseinek, hogy nem egy letisztult emlékhelyként, hanem közösségi térként funkcionál majd. Hogy milyen legyen maga az emlékmű, azt ő javasolta, és ennek megfelelően készül is el.

„Szeretnék minden évben itt egy megemlékező napot. Összejönnénk ilyenkor elsősorban az érintettekkel, de igazából bárkivel. Lehetne ez október 15-én, a meg nem született gyermekek világnapján” – vázolta a terveket Ágnes, aki hozzáfűzte: „szerintem ez egy pozitív hely lesz".

A patak partjára kerülhet az emlékmű

Az ötletgazda kitért a történetnek arra a különleges elemére, hogy milyen széles társadalmi összefogás övezi a kezdeményezést.

„Sokaknak van olyan ismerőse, akivel hasonló történt, ez pedig megérinti az embereket. Bárhová fordultunk segítségért, mindenki örömmel fogadott minket” – mesélte élményeit.

Konkoly Andrea elmondása szerint mintegy 15 szereplő – politikusok, magánszemélyek, vállalkozások – támogatták eddig valamivel, valamilyen formában az Angyal park elkészülését. Legyen szó konténerekről, a focipálya rekonstrukciójáról vagy biciklitárolókról.

„Senkitől sem pénzt kértünk, hanem egy kis segítséget” – fogalmazott, majd hozzátette: „ha minél több miskolci vállalkozó ad bele a hasonló kezdeményezésekbe, akkor a város kicsit jobb hely lehet”.

Konkoly Andrea

Az Angyal park az eredeti tervek szerint december elejére készül el, azonban mivel a kivitelezők tulajdonképpen társadalmi munkában haladnak, csak hétvégenként van idejük dolgozni rajta. Jelenleg úgy látszik, hogy elképzelhető némi csúszás. Mindenesetre naprakész információk érhetőek el az emlékhely Facebook-oldalán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!