Ugrás a tartalomra

Behúzott kézifékkel akarsz száguldani?

Gallai Judit
Utoljára módosítva
2023. június 25. vasárnap 12:12
Biztos vagyok abban, hogy találkoztál már olyan emberrel, akiről azt gondoltad, vajon erős, hideg, távolságtartó, vagy csak tökéletesnek akarja mutatni magát. Biztos vagyok benne, hogy a másikban ez meg sem fordulna. Én úgy érzem, akiről ezt hiheted, annak helyén van az önbecsülése, és valóban tudja, mit akar. Igaznak tartom azt a mondást is, hogy ha alacsony az önbecsülésed, az olyan, mintha behúzott kézifékkel akarnál átszáguldani az életen. Hogyan lehet ezen változtatni? 

Egyikünk sem születik fantasztikus önbecsüléssel, végeláthatatlan önbizalommal. Ha mégis úgy látjuk, valaki stabil, egyenes, őszinte és hiteles, hiszen kellő önbizalommal rendelkezik, az azért van, mert rengeteg munkát fektetett önmagába. Ő az, aki a kívülálló szemében erős egyéniség, talán hidegnek is tűnhet. Mégsem az. Egyszerűen csak tudja, mit szeretne, azt is, mit nem, még azzal is tisztában van, merre tart. Sőt azt is, mely értékrend szerint. Hosszú időt áldozott azért, hogy megismerje önmagát, a korlátait, képességeit, kiaknázza az erősségeit és felismerve félelmeit dolgozott, illetve dolgozik azon, hogy önbizalmát ezek építésével fejlessze.

Napjainkban igen erős az online világ által sugallt „tökéletes” élet elérése, az arra való törekvés. Szinte mindenhonnan az ömlik ránk, ki hol nyaral, mennyit edzett, milyen fantasztikus ételeke evett, esetleg készített. Sajnos ezek sem az önbizalmat építik, szimplán csak arra sarkallnak egyre többeket, hogy versenybe szálljanak irigykedve, és megpróbálják túlszárnyalni a többieket. A felelősség csak a miénk. Abban, hogy hallgatunk-e belső kritikusunkra, amely megállás nélkül azt súgja a fülünkbe, nem vagyunk elég jók, hiszen úton útfélen mást látunk. Esetleg elhatározásra jutunk, időt és energiát nem spórolva fejlesztjük magunkat; nem másért, azért, hogy megismerve önmagunkat építsük önbizalmunkat.

Önmagunk megerősítése az egyik legalapvetőbb módszer. Ugye te is mondtad már, ha valami nem sikerült: „hülye vagyok”. Esetleg azt: „ez nekem úgysem megy”. Talán azt: „jaj, de buta vagyok”. Pedig milyen egyszerű pozitív töltetű mondatokat mondani, melyek megerősítenek bennünket abban, hogy igenis képesek vagyunk bizonyos tettek véghezvitelére. A trükk rendkívül egyszerű. Arra van szükség, hogy magunk kezdjük el másként nézni, észrevenni a körülöttünk lévő világot és benne önmagunkat is. Ha hatékonyabbnak érezzük, kimondhatjuk hangosan is, mit szeretünk önmagunkban; legyen az akár külsőnkkel kapcsolatos – akár már elért eredményekhez köthető pozitív visszacsatolás.

Gondoltál már arra, hogy nem csak te, de a világ nagy része is retteg valamitől? Talán éppen ezért használják a különféle közösségi hálókat s kürtölik világgá életük minden percét. Mert bizonytalanok, s így szeretnétek megerősítés kapni. Azt viszont nem a lájkok száma fogja meghatározni, hanem te magad. A tetteiddel. A tettek pedig tapasztalatot adnak. A siker pozitív töltetet, az esetleges bukás pedig energiát- hogy újra megpróbáld már másféle módon. Hiszen közben átlépted a korlátaid, megismerted személyiséged rejtett oldalát. Ez építi közben az önbizalmad. Amikor elhagyod a komfortzónád, legyőzöd a félelmed és lépsz, iszonyú mennyiségű energia szabadul fel, melyet előnyödre fordíthatsz.

Ahhoz, hogy elhidd, képes vagy szinte bármire, elég, ha elkezdesz segíteni a körülötted élőknek. Ezek a pillanatok, amikor elfeledkezel önmagadról, a problémáidról és arról is, hogy „ezt nem vagyok képes megcsinálni”. Csodálatosan működik az elménk. Abban a pillanatban, hogy a feladatra, a támogatásra koncentrálsz, az önbizalmad építése automatikusan beindul. Segíts, taníts, magyarázd el, fókuszálj a feladatra, hiszen ott nem a gyengeségeid kerülnek előtérbe. Te magad leszel a minta, ez pedig tartást és erőt ad. Amikor büszkén tekintesz önmagadra, hiszen a másik a bizalmát helyezi a tenyeredbe, te magad is többé válsz. Azt, hogyan léphetsz erre az útra, megosztom a következő cikkemben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!