Ugrás a tartalomra

Bővíti együttműködését a duális képzésben a MOL Petrolkémia és a Miskolci Szakképzési Centrum

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. február 15. szerda 11:02
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a MOL Petrolkémia és a Miskolci Szakképzési Centrum, a dokumentumot kedden írták alá a felek a cég tiszaújvárosi központi irodaházában. Az Andrássy után most már a Bláthy Ottó Villamosipari Technikum elektronika és elektrotechnika ágazaton tanuló fiataljai is lehetőséget kapnak, hogy a cégnél duális képzés keretében szakmai gyakorlaton vegyenek részt.
Császár Péter, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója. | Fotók: Mocsári László

A megállapodás tovább erősíti a már meglévő szakmai kapcsolatot, ennek eredményeként a gépészet, valamint az elektronika és az elektrotechnika ágazatokban közösen képzi a régió legjobb szakembereit a MOL Petrolkémia és a Miskolci Szakképzési Centrum.

- A közösen indított duális képzés sikerességét mutatja, hogy a tanulók 70 százaléka a MOL-t választja első munkahelyének, a többiek pedig felsőfokú képzésben folytatják tanulmányaikat - hangsúlyozta Császár Péter, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója.

A szakképzési centrummal fennálló együttműködésük azt is lehetővé teszi, hogy a munkaerőpiac, de a technológiai környezet változásaira is megoldásokat találjanak oktatási és üzleti vonalon egyaránt. Ennek a közös gondolkodásnak eredményeként jött létre az új vegyipari gépész szakirány is, mely hiánypótló a jelenlegi képzési portfóliót tekintve.

- Az iparág működése elképzelhetetlen a magasan képzett szakemberek nélkül - hangsúlyozta a vezérigazgató. - A további fejlődésünk egyik kulcsa a jövő nemzedékének oktatása, a duális képzés pedig egy olyan versenyképes kombináció, ahol az elméleti tudást gyakorlati tapasztalattal egészítjük ki, korszerű és modern környezetben, kiváló oktatókkal. A képzés lehetővé teszi, hogy tanulmányaik végeztével a fiatalok kész szakemberként hagyják el az iskolapadot.

Kiváló lehetőségeket kínál a diákok számára a duális képzés

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a duális képzés nem csak a magyar gazdaság, de a diákok érdeke is. A MOL Petrolkémiát "erős bástyának" nevezte úgy a vegyipari, mint a vegyipari gépészek képzésében.

A duális képzés keretei között az oktatási intézményekkel közösen modern, gyakorlatközeli, élmény alapú tanuláson keresztül ismertetik meg az elméleti és gyakorlati anyagot a tanulókkal. Az új technológiákat beépítik a szakmai programba, így a diákok a legmodernebb, naprakész szakmai tudással hagyhatják el az iskolapadot.

A Miskolci SZC-vel 2017-re nyúlik vissza a kapcsolat, az első gépgyártástechnológiai technikus duális osztály 2019-ben indult el az Andrássy Gyula Gépipari Technikumban. Molnár Péter, a szakképzési centrum főigazgatója örömtelinek nevezte, hogy tanévről tanévre nőtt a tanulószerződéssel, majd szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott gépgyártástechnológiai technikus tanulók száma.

Lakatos Csaba

Bejelentette: a most aláírt együttműködési megállapodásnak már vannak évekre visszanyúló alapjai, van egy működő és jó szakmai kapcsolat, ami most bővülni is fog.

- A jövőben a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban elektronika és elektrotechnika ágazaton tanuló fiataljai is lehetőséget kapnak, hogy a MOL-nál duális képzés keretében szakmai gyakorlaton vegyenek részt - mondta.

Kiss Gábor, a Miskolci SZC kancellárja kiemelte, a MOL-lal hasonlóan gondolkodnak a szakképzésről, amikor a tudatos pályaválasztást támogatják.

- Segítséget nyújtunk a karrierút tervezésében személyre szabott tanácsadással, online felületen, nyári táborok szervezésével és kiadvánnyal. A Tervezd a karriered! tájékoztató füzetet idén második alkalommal készítettük el, melynek támogatója a MOL. A cégcsoport továbbá 2020-tól milliós értékben nyújt eszköztámogatást a szakirányú oktatásra – tette hozzá.

A kancellár végül hangsúlyozta: a jó karrier arról szól, hogy egy fiatal összhangba tudja hozni az adottságait és a céljait, és így találja meg azt a pályát, amely biztos egzisztenciát és szakmai karriert jelent számára, egyúttal napról napra inspirálja.

Aláírták a stratégiai együttműködési megállapodást a MOL Petrolkémia és a Miskolci Szakképzési Centrum vezetői

A diákok előtt megtartott tájékoztatón felszólalt az a Lakatos Csaba is, aki egykor a miskolci Andrássyból indult, részt vett a duális képzésben a MOL-nál, jelenleg a cég extrakciós üzemcsoportjában dolgozik vegyipari rendszerkezelőként.

- A duális képzésben az tetszett, hogy számos szakembertől tudtunk kérdezni és tanulni, valódi problémákra kerestük a megoldásokat, és anyagi juttatást is kaptunk. Úgy gondolom, diákként nagyon megéri részt venni a képzésben, hiszen a végén álláslehetőséget kaptam a cégnél - tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!