Ugrás a tartalomra

Centenáriumát ünnepli a Miskolci Egyházmegye

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 01. péntek 11:20
A görögkatolikusság különleges helyet foglal el Miskolc és a vármegye vallási életében.
Orosz Atanáz imádkozik a Miskolci Egyházmegyéért a centenárium alkalmából. Fotók: migorkat.hu

Száz éve alakult a görögkatolikus Miskolci Apostoli Exarchátus, amit a jogutód Miskolci Egyházmegye egész éves programsorozattal ünnepel. A jeles évforduló hátteréről és az egyházmegye jelenéről Orosz Atanáz megyéspüspökkel beszélgettünk. 

- Váratlan pápai rendelkezést közölt 1924-ben a prágai nuncius. Ebben az szerepelt, hogy az a huszonegy görögkatolikus parókia, amely az Eperjesi Egyházmegyéből a trianoni határokon belül Magyarországon maradt, külön egyházkormányzati egységgé válik – nyilatkozta szerkesztőségünknek Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke. 

- Miskolc városa még hosszú évtizedeken át a Hajdúdorogi Egyházmegyéhez tartozott. Viszont a római Apostoli Szentszék száz éve úgy határozott, hogy Miskolci Apostoli Adminisztratúraként Miskolc székhellyel egy exarchátust létesít a trianoni határ közelében lévő parókiák számára. Ennek az eseménynek a centenáriumát ünnepeljük ebben az évben. A szuhakállói templomnak is idén júniusban lesz a százéves évfordulója. Ugyanakkor a parókiáink között vannak három évszázados közösségek is. A rudabányácskai templom pedig éppen 250 éves ebben az évben – emelte ki. 

Imalánccal hangolódnak

A görögkatolikus püspök elmondta, hogy másfél éve elkezdtek közösségileg is imádkozni esperesi kerületenként a Miskolci Egyházmegyéért. 
– Jelenleg a miskolci parókiákon van a sor. 64 éve kaptunk egy Szent Kereszt ereklyét, amit a Búza téri székesegyházunkban őrzünk. Ezt a város görögkatolikus templomaiba és kápolnáiba visszük két-háromheti váltásban, és körülötte összegyűlnek a hívek imádkozni. Ebben az időszakban tartunk hat miskolci templomunkban szerdánként közös nagyböjti előszenteltek liturgiáját is – ismertette. 

A centenárium év kapcsán tartott imalánc egyik állomásán a miskolci görögkatolikus székesegyházban.

Kiemelte, hogy a húsvétot a római katolikus egyházzal egy időben ünneplik. Idén a fényes héten április 5-én délután a Szépséges Pászka elnevezésű rendezvényükre meghívják majd mindazokat az elszármazott görögkatolikus papokat is, akik korábban ezen a területen szolgáltak. Továbbá, hogy az egyházmegye hívei számára a legnagyobb közös ünneplés egy nagyszabású zarándoklat lesz Máriapócsra, június 1-jén, a centenáriumi évfordulón. Június 25-én és 26-án pedig eparchiai gyűlést, azaz az egyházmegyei zsinatokhoz hasonló, de azoknál rövidebb egyházmegyei értekezletet tartanak, amire korábban nem volt példa.

Kiállítás az érdeklődőknek

Ünnepi rendezvényeikkel a hívek minden korosztályát és rétegét, valamint kulturális szinten minél több érdeklődőt igyekeznek megszólítani. 
- A fiataloknak ifjúsági lelki napot szervezünk AkroFeszt néven június 13-án a miskolctapolcai Akropolisz Szabadtéri Színpadon. Roma híveinknek a Búza téri székesegyházban szervezünk majd külön összejövetelt. Múcsonyban pedig egyházmegyei családi napot tartunk augusztus 6-án – sorolta Orosz Atanáz. 

A tavalyi Miskolci Ars Sacra Fesztiválon a Búza téri görögkatolikus székesegyházban.

- A Miskolci Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan szeptember 20-a körül szeretnénk egy kiállítást megnyitni a Miskolci Egyházmegye ikonjaiból, műtárgyaiból a Herman Ottó Múzeumban. Ugyanakkor a Szent Efrém Férfikar vendégszereplését tervezzük a székesegyházban. A centenáriumi évet október 20-án egy zarándoklattal zárjuk a sajópálfalai Mária-kegyhelyen, amely egyházmegyénk jelentős búcsújáró helye. December 15-én pedig miskolci székesegyházunkban a Szent Atanáz Kórus fogja énekelni a liturgiát, amit a Duna Televízió is közvetít – foglalta össze. 

Kicsi, de oktatásban erős

A püspök mint a legkisebb magyar katolikus egyházmegyét jellemezte a miskolcit a vallásukat bevalló hívek száma tekintetében, 31 ezer görögkatolikus hívővel és sok, gyakorta ruszin gyökerekkel rendelkező törpefaluval.

Különleges értékként nevezte meg, hogy a pápai fennhatóság és bizánci rítusa miatt a görögkatolikus egyház mind a római katolikusokkal, mind a keleti egyházakkal közösségben érezheti magát. Ugyanakkor megosztotta, hogy a Miskolci Egyházmegyében is komoly problémát jelent, hogy nem minden kicsi parókiára jut saját pap. Mégis idén a kisebb közösségeket is igyekeznek programjaikkal elevenebbekké tenni. 

Viszont nagy létszámú, magas színvonalú iskolákkal és gyermekvédelmi intézménnyel rendelkeznek. Miskolcon három telephellyel bíró óvodájuk, a Soltész Nagy Kálmán utcán általános iskolájuk működik. Középiskolájuk ugyanitt a Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium. Miskolctapolcán pedig Görögkatolikus Roma Szakkollégiummal kapcsolódnak a felsőoktatáshoz – tudtuk meg. Ezeken kívül a vármegyében még tucatnyi iskolájuk, óvodájuk és további technikumuk és gimnáziumuk van.

A felújított miskolci görögkatolikus székesegyház megáldása. Horváth Csongor képgalériája
​​​​

Hozzáfűzte, hogy a vármegyeszékhelyen is törekszenek rá, hogy minél több embert elérjenek. A Búza téri székesegyház külső felújítása, majd belső díszítőfestése ennek a célkitűzésnek a jegyében is valósult meg tíz, illetve két-három éve – fogalmazott.  

Elárulta, hogy az ukrán menekültáradat őket is érintette. Főleg a tavalyelőtti húsvéti előesti liturgiára jöttek el sokan. Jelenleg pedig egy kárpátaljai ukrán bazilita atya végez a kisszámú menekültcsoport számára ukrán nyelvű liturgiát kéthetente vasárnap délben. A görögkatolikus általános iskolába azonban tizenhárom ukrán gyerek is jár, akiknek folyik az integrációja és a magyar nyelvre oktatása. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!