Ugrás a tartalomra

El tudják különíteni a betegeket

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 30. szerda 13:22
Izolációs szobákat avattak a hajléktalanszállón. A Napfényt az Életnek Alapítvány új helyiségeiben akár a fertőző betegek is nyugodtabban gyógyulhatnak. A városnak nagy segítségére van a civil szervezet működése.
Fotó: Végh Csaba

Huszonötödik születésnapját ünnepelte a Napfényt az Életnek Alapítvány, ami egy konténerházzal bővült. Varga Andrea alpolgármester az avató ünnepségen elmondta, egyre többen vannak, akiknek segítségre van szükségük. – Az alapítvány egyre több szolgáltatást biztosít számukra. Ehhez megfelelő szakembergárdával rendelkeznek, aminek fontos része az utcai segítő szolgálat. A járvány alatt a város legnagyobb segítsége volt az általuk működtetett fertőtlenítő állomás. Valamennyi ellátóhelyen zökkenőmentesen megoldották ennek az időszaknak a kezelését. Miskolc város vezetése kiemelt fontosságúnak tartja a civil szervezetekkel való együttműködést, anyagilag is megpróbáljuk támogatni őket – hangsúlyozta az alpolgármester.

Tóth József, az alapítvány kuratóriumi elnöke idézte vissza a kezdeteket. – 1995-ben kezdte meg működését a szervezet egy olyan orvosi rendelővel, ahol területi ellátási kötelezettség nélkül látták el a hajléktalanokat. Az alapellátás után nappali melegedőt nyitottunk, utcai gondozószolgálatot hoztunk létre. Később átmeneti szállót és rehabilitációs intézményt biztosítottunk akkor már száz embernek. Pár év múlva az orvosi ellátásunkat bővítettük ki. Ezután kaptuk meg az önkormányzattól ezt az ezerhatszáz négyzetméteres épületet, ahol négyszáz négyzetméteren alakítottunk ki egy komplett egészségügyi részleget – mondta el, utalva ezzel arra, hogy itt már tizennyolc ággyal tudják biztosítani az ellátását például a kórházból kikerülőknek.

Pár évvel ezelőtt ide került Orsós Gyula is üzemi balesete után. – Kiváló ellátást kaptam. Most már hatvannégy éves vagyok, válás miatt kerültem az utcára, négy éve pedig be az intézménybe. Most félünk mindannyian a koronavírustól, ezért örülünk az esetlegesen fertőző betegek elkülönítési lehetőségének.

Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közapalítvány elnöke elmondta, a Napfényt az Életnek Alapítvány jó példa az országban mindenhol. Az ünnepség után átvágták a szalagot az új szobák előtt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!