Ugrás a tartalomra

Ezernél több hallgató szerzett diplomát az őszi félévben a Miskolci Egyetemen

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 21. kedd 11:18
Az oklevelek többségét ünnepi szenátusi ülésen adták át február 20-án, de a diplomaátadók kedden is folytatódnak. 
Fotók: Miskolci Egyetem

Összesen 1094 hallgató szerzett diplomát a 2022/2023 tanév őszi félévében  Miskolci Egyetemen, az universitas nyolc karának alapképzésein, mesterképzési szakokon, osztatlan tanárképzésben, szakirányú szakmérnök, illetve felsőfokú szakirányú továbbképzési szakokon - írja közleményében a felsőoktatási intézmény. 

Amint írják, az okleveleket a Miskolci Egyetem ünnepi szenátusi ülés keretében adta át február 20-án, hétfőn a Gépészmérnöki és Informatikai Karon, a Bartók Béla Zeneművészeti Karon, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon, az Anyag- és Vegyészmérnöki Karon, az Állam- és Jogtudományi Karon, valamint a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon végzett hallgatóknak.

A Gazdaságtudományi Karon és az Egészségtudományi Karon végzettek diplomájukat a 2023. február 21-én, kedden tartott ünnepi szenátusi ülésen vehetik át.

„Nemzetgazdasági jelentőségű oktatási műhely”

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar és a Bartók Béla Zeneművészeti Kar ünnepi diplomaosztóján Fükő László, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi tagja felidézte: „A Miskolci Egyetem az egyik legpatinásabb Alma Matere a magyar műszaki értelmiség generációinak. Azt az oktatási kultúrát jeleníti meg, aminek köszönhetően a miskolci universitas nemzetgazdasági jelentőségű oktatási műhellyé vált” – mondta.

A jövő innovációs versenyében még inkább döntő szerepe lesz az egyetem és a gazdasági szereplők közötti szoros, kölcsönösen előnyös együttműködésnek. Támogatja ezt a törekvést az alapítványi működés, amely lehetővé teszi, hogy a Miskolci Egyetem tudásvagyona hatékonyan erősítse az intézmény versenyképességét mind a felsőoktatási, mind a gazdasági szférában – hangsúlyozta Fükő László, az egyetem kuratóriumának tagja.

A Miskolci Egyetem alapértéke a tudományosan megalapozott szakértelem, amely mögött neves professzorok, oktatók és kutatók tudása áll. Ez biztosítja a folyamatosan megújuló képzések magas színvonalát – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Papp Sándor, a Bartók Béla Zeneművészeti Kar dékánja. A miskolci universitas széles oktatási kínálatának célja, hogy a tudomány, a gazdaság és a társadalom érdekeit meg tudja jeleníteni, a közös célokat hatékonyan ki tudja szolgálni – tette hozzá. „A változásokkal az egyetemnek éppúgy meg kell tudni birkóznia, mint az egyetemről az életbe kilépő hallgatóknak, de a tudás mindig átsegít a nehézségeken” – hangsúlyozta Dr. Papp Sándor.

Az ünnepi szenátusi ülés záróbeszédében az egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita emlékeztetett: több mint két évvel ezelőtt új időszámítás kezdődött a Miskolci Egyetem történetében.

„A modellváltást követően továbbra is az állam által támogatott felsőoktatási intézményként működünk. Az elmúlt időszakban az egyetem megszabadult az adósságaitól, két és félszeres állami támogatás segíti munkánkat. Ezek a fejlesztések azt a célt is szolgálják, hogy ne csak a múltra legyünk büszkék, hanem a jelenükre és a biztos jövőnkre is. Olyan egyetemet építünk, ahol jó tanulni, jó dolgozni, ahol magasszínvonalú oktatás és kutatás folyik. Olyan egyetemet építünk, ami egyszerre humánerőforrásfejlesztő és tudásközpontja is Észak-Magyarországnak – hangsúlyozta a Miskolci Egyetem rektora.

Az egyetem tiszteletbeli doktoa lett Latorcai János

A Miskolci Egyetem diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésen tiszteletbeli doktori címet adományoztak Dr. Latorcai Jánosnak, az egyetem egykori hallgatójának, az Országgyűlés alelnökének. Méltatásában Prof. Dr. Horváth Zita rektor emlékeztetett: Dr. Latorcai János 1971-ben szerzett gépészmérnöki diplomát, majd 1976-ban doktori címet a Nehézipari Műszaki Egyetemen. A műszaki doktori címének megszerzése óta folyamatos kapcsolatban áll a Miskolci Egyetemmel, külső konzulensként, bírálóként tevékenyen részt vesz az egyetemi tudományos életben. Kiterjedt kapcsolatrendszere, széleskörű ipari és tudományos tapasztalata révén a Miskolci Egyetem fejlődéséhez nagymértékben hozzájárul. Elkötelezett a felsőoktatás fejlesztése mellett.

„A Miskolci Egyetem tiszteletbeli professzoraként szakmai és tudományos együttműködési készsége és támogatása példaértékűnek számít, amely indokolja egyetemünk méltó elismerését a „doctor honoris causa” kitüntető cím adományozásával” – fogalmazott Prof. Dr. Horváth Zita.

Tiszteletbeli doktori oklevelének átvételét követő beszédében Dr. Latorcai János elmondta: a Miskolci Egyetem erős szellemi alapot, erkölcsi értéket adott számára a mérnöki munkához. Az itt oktatók generációi nemzetközi szintre emelték az egyetem elismertségét, amelynek alapja mindig a korszerű és innovatív tudás ötvözése volt azzal a gyakorlati és rendszerszemléletű gondolkodással, amit a hallgatóknak átadnak - fogalmazott.

A diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésen került sor a habilitációs oklevelek, Ph.D doktori oklevelek, a címzetes egyetemi tanári és címzetes egyetemi docensi címek, valamint a Kiváló oktató- és a Becsület Diplomák átadására. Átnyújtották ezek mellett a hallgatói teljesítményeket elismerő Bosch-díjat, a Gábor Dénes Diplomamunka Pályázat nyertesének oklevelét, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata Diplomamunka Pályázat nyertesének díját, továbbá a Farkas József Junior-díjat.

„A hagyomány és megújulás együttes ereje”

A Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon, az Anyag- és Vegyészmérnöki Karon, az Állam- és Jogtudományi Karon, valamint a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon végzett hallgatók a diplomájukat a hétfőn délután tartott nyilvános szenátusi ülésén vették át.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!