Ugrás a tartalomra

Fontos energetikai korszerűsítés vár jövőre a Kemény Dénes Városi Sportuszodára

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. október 05. csütörtök 09:00
Miután százmillió forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatásban részesült az MVLC Miskolci Vízilabda Club Nonprofit Kft. 

Miskolc és a vármegye egyetlen ötven méteres fedett versenymedencéjével rendelkező komplexuma pedig mindezt energetikai korszerűsítésére fordíthatja – derült ki a Kemény Dénes Sportuszoda előtt tartott szerda délutáni sajtótájékoztatón.

Veres Pál polgármester és Szabó László létesítményvezető | Fotók: Juhász Ákos

– Az uszoda eddig is megtett mindent, hogy hatékonyan tudjon működni, ám ez komoly előrelépés az üzembiztonság szempontjából – hangzott el a miskolci polgármestertől, aki a város klímasemlegességi missziójának "első igazán látványos beruházásaként" tekint a létesítmény napelem- és hőszivattyú-rendszerének kiépítésére.
 
Veres Pál
fantasztikus eredménynek nevezte, hogy a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága "érdemesnek találta Miskolcot a támogatásra". A városvezető emlékeztetett: hasonlóképpen örömteli fejlemény, hogy az Úszó Nemzet Programba bevont közel ezer gyerek a rövidesen újranyitó diósgyőri uszodában is sportolhat majd. 

A tavalyi energiaválság Veres Pál szerint rámutatott arra, hogy a lakosság mellett az önkormányzatok is rendkívül kitettek a világpiaci folyamatoknak – ezért is vált egyre inkább sürgető lépéssé az energetikai függetlenedés és az energiaforrások minél hatékonyabb felhasználása.

Az ehhez hasonló alternatívák felkutatására tett erőfeszítések – vélekedett a polgármester – pedig kiválóan illeszkednek Miskolc zöld átállást irányzó törekvéseibe. Mint fogalmazott: a Szinva völgyének adottságait kötelességünk megvédeni, energiaforrásait pedig a leghatékonyabban felhasználni.

2009-es megnyitásuk óta számos lépést tettek már az energiahatékonyság növelése érdekében a komplexumban – idézte fel a Miskolci Sportcentrum Kft. létesítményvezetője –, a rezsiárak 2022-es drasztikus emelkedése azonban végképp előtérbe hozta a témát.

Szabó László ismertette: a megvalósítandó beruházást követően nem csupán a vizet, hanem az óriási légteret is nagyrészt ebből tudják majd fűteni – mindezek mellett pedig a vízforgató és légkeverő berendezések áramigényét is fedezni hivatott a hőszivattyúval kiegészített, csaknem kétezer négyzetméter felületű napelemes rendszer.

– Nagy segítség a folyamatos, biztonságos és költséghatékony működésre nézve – fogalmazott a szakember. S ahogy azt végezetül összegezte: az úszásoktatásokon, sportfoglalkozásokon és edzéseken résztvevő gyerekek, fiatalok és sportolók mellett megnyugtató fejlemény lehet mindez azoknak is, akik szabadidejük eltöltésére keresik fel „a Kemény Dénest”. 

Veres Pál polgármester érdeklődésünkre elárulta: amennyiben az államtitkárság által biztosított tétel mellé Miskolcra érkezik a hasonló összegű TAO-s támogatás is, úgy a jövő esztendő elején kezdetét is veheti a mintegy kétszázmilliós beruházás. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!