Ugrás a tartalomra

Futás Zentéért: Egymillió hétszázötezer forint jött össze szombat délelőtt

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 30. szombat 16:19
Negyedik alkalommal szervezett jótékonysági futást a Supersum Alapítvány beteg gyermekek támogatására. Szombat délelőtt a miskolci önkormányzattal együtt várták a segíteni vágyókat a Szent István térre, ahonnan elrajtolt és ahová beérkezett a belvárosi futam.
Fotók: Kézdi Ákos

Ismert, Ján Zente négy éves koráig teljesen egészséges kisfiú volt, majd idén tavasszal - egy súlyos vírusfertőzést követően - aplasztikus anémiát diagnosztizáltak nála, mely teljesen leállította a vérképzését. A Miskolci Rendőrkapitányság munkatársának kisfia június végén, többnapos kemoterápia után csontvelő-transzplantáción esett át, a donor a két és fél éves kisöccse volt. A sikeres transzplantáció után hazatérhetett a családjához, azonban a teljes gyógyulásig még hosszú az út, amelyhez támogatókra is szüksége van. Zente egy évig nem mehet közösségbe, ezért a család nehéz anyagi helyzetbe került az édesanya kieső jövedelme miatt. A kisfiúnak steril szobát kell kialakítani új bútorokkal, és a hosszan tartó kezelések és a gyógyszerek költségei is megterhelik a családi költségvetést. Az édesapa, Ján Csaba rendőr főtörzsőrmester bajtársai minden támogatást megadnak, hogy Zente mielőbb újra egészséges legyen, ebben a törekvésben partnerre találtak a Supersum Alapítványban, Miskolc város önkormányzatában és a társszervezetekben is, akikkel együtt rendezték meg a szombat délelőtti jótékonysági futást a kis Zentéért. 

Veres Pál Miskolc polgármestere örömét fejezte ki, hogy nagyon sokan eljöttek és részt vettek a jótékonysági akcióban, családok is, kisebb-nagyobb gyermekekkel együtt. „Azt gondolom, természetesnek kellene lennie, hogy ha segítségre van szükség, akkor segíteni kell. És ezt nagyon sokan így érzik Miskolcon is és szerte a világon. Most Zentén és a családján kell segítenünk, aki fiatal kora ellenére máris nagyon sok megpróbáltatáson ment keresztül. Bízom benne, hogy ezzel a jótékonysági futással mi is hozzájárulhatunk az ő gyógyulásához” – mondta a polgármester, egyúttal megköszönve mindenki munkáját, aki részt vett a jótékonysági futás megszervezésben, amelyet a Supersum Alapítvány már negyedszer bonyolított le, beteg gyermekeknek gyűjtve így jelentős támogatásokat. 

Kiemelte, az alapítvány mellett számos civilszervezet, hivatal és az önkormányzat is részt vett a munkában, amelyek nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény. „Ma két jótékonysági esemény is zajlik itt a Városház téren, az egyik a négy és fél éves Zentéért szervezett futás a Supersum alapítvány jóvoltából, a másik pedig a Magyarországi Légimentésért Alapítvány által szervezett véradó nap, amelyhez a Városháza biztosítja a helyszínt. Ez utóbbi egyben egy nemes verseny is a városok között, hogy hol tudják a legtöbb véradót megmozgatni? A nyertes város légibázisa egy jelentős összeget kap majd, amely segíti a működésüket” – ismertette Veres Pál. 

A városvezető rámutatott, a kisfiúért összefogott az egész város, mint mondta: „ma nem csak a nap sütött ki felettünk, hanem a miskolci jótékonyság napja is, hiszen azt láttuk és éreztük, hogy az a szeretet és jószándék, ami az emberekben van, felmelegítette a teret is. Büszke vagyok arra a közel ezerötszáz emberre, akik személyesen eljöttek a jótékonysági futásra, és azokra is, akik részt vesznek a véradásban.”
Megtudtuk, az önkormányzat - az MVK Zrt.-vel is együttműködve - biztosította a belvárosi jótékonysági futás és a városházi véradás feltételeit, a helyszínt, a hangosítást, a LED falat, mindezeket ingyenesen, sőt, a tombolához is felajánlottak családi belépőjegyeket a Barlangfürdőbe és a Vadasparkba. 

Az egyik megkérdezett futó, Kiss-Lalik Cintia elmondta, ő a férjével teljesítette a távot, aki rendőrként kollégája a támogatni kívánt kisfiú édesapjának. De nem csak ez motiválta őket, hanem maga a segítségnyújtás egy beteg gyermeknek. „Jó itt lenni, nagyon örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek. Nagyon jól meg van szervezve az egész. Jól érezzük magunkat és örülünk, hogy tudtunk egy kicsit segíteni. Mi nem a futás, hanem a támogatás miatt jöttünk. Eredetileg a kislányunkkal szerettünk volna futni, de ő még kicsi ehhez, a nagymamája vigyázott rá közben” – árulta el Cintia.

A szervezők tájékoztatása szerint, a 2023 méteres távra több mint ezren regisztráltak és sokan csatlakoztak hozzájuk a helyszínen is. A nevezési díj mindössze kétezer forint volt, amely szintén gyarapította a felajánlott összeget, amely, mint Bernasconi-Bús Katalin a Supersum Alapítvány vezetője a rendezvény végén közölte, összesen egymillió hétszázötezer forint lett. Nem számítva hozzá az átutalásokkal érkezett vagy később beérkező adományokat. 
A regisztrált futók és a távot teljesítők számára nem csupán az adott egy jó érzést, hogy így is segíteni tudtak egy kisgyermeken és családján, hanem bónuszként a karszalagjukon lévő sorszámmal a tombolasorsoláson is részt vettek, amelynek méretéről, és a felajánlott nyeremények sokaságáról, elég annyit mondani, hogy a sorsolás mintegy háromnegyed órán át tartott, a vakító napsütésben a Szent István téren.

És még sok-sok fotó a jótékonysági futásról a galériában! Kattints a képre:

Az alapítványon keresztül minden további felajánlást hálásan fogad a család:
Supersum Alapítvány
K&H Bank
10402764-50526972-78881008
IBAN: HU72 10402764 50526972 78881008
Swift kód: OKHB HUHB
Közlemény: ZENTE

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!