Ugrás a tartalomra

Grillezéssel indult a Csengey-kerti parti

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. június 17. szombat 17:44
Birtokba vették a város legújabb kulturális és rendezvényterét a miskolciak.

Tavaly júniusban adták át a Szentpáli iskola hajdani épületében kialakított új Művészeti Központot. A terv egyrészt az volt, hogy a Miskolci Kulturális Központ irodái és a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium Zrínyi Ilona Gimnáziumban működő képzései is megfelelő otthont kapjanak. Másrészt szerették volna, ha a belvárosban egy új kulturális centrum alakulna ki, hiszen az épület közvetlen szomszédságában található a Művészetek Háza, a Szinva túloldalán, de még mindig a közelben a Miskolci Nemzeti Színház, és a Zenepalota is elérhető távolságra van. Ezen az úton mérföldkő a pénteken átadott új rendezvényhelyszín. A Művészetek Háza (MÜHA) nyárra bezár, a programjai viszont a Csengey-kertbe költöznek át.

És itt jön az a rész, amit minden újságírói kézikönyv tilt a tudósítások kapcsán: a szerző kiszól a cikkből. Mert a szakmai hiba nyilvánvalósága ellenére is el kell mondania, micsoda tér lett ez. Színes, üde, friss. Olyan, ahol a bárasztalok mellett friss vízzel teli tálak várják a kutyákkal érkezőket. Lounge-os, jazzes, trendi. Pipacso-méhlegelős. Analóg, de modern. Andalgós. De leginkább: alkalmas. Alkalmas a bulizáshoz, fröccsözéshez, beszélgetéshez, nyálcsorgatáshoz, kóstolgatáshoz, sörpadokon ultizni a haverokkal egy pohár citrusos IPA mellett. Mint a teniszben itt is három borítás várja a rendezvények résztvevőit. A műfű babzsákos lazításra csábít, van szórt kavicsos tér, emellett jórészt a régi iskolaudvar tapasztalt betonja adja a stabilitást a táncoló talpaknak.

A színpadi műsort az átadón a Bartók Szakgimnázium diákjainak műsora adta. A hegedű hangjára a grillen piruló húsok sercegése kontrázott. A tűzfalról leomló borostyán mesteri háttere volt a csizmacsattogtatós színpadi műsornak, amihez az egyik pavilon alatt smooker fújta a fűszeres illatú parti füstöt. Vegytiszta eklektika.

A Csengey-kert átadó ünnepségén Veres Pál mondott beszédet.

- Ez előtt majd egy évvel voltunk itt az üres, de már műszakilag majdnem kész ingatlanban. Jóleső érzés volt látni, hogy megújult ez az iskolaépület, a belváros egyik legértékesebb részén, ahol korábban betört ablakok néztek az utcára, ecetfa nőtt ki rajtuk. Féltünk, hogy olyan állagromlás következik be lassan, ami után már nem is lesz megmenthető az épület - fogalmazott a városvezető.

- Az előző városvezetés megígérte, hogy ez az épület megújul, és helyet kap a - lassan tíz éve otthonát kereső -  Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium. Az ígéret betartása azonban folyamatosan tolódott. Amikor polgármester lettem, és számba vettük azokat a projekteket, amik még megvalósulásra vártak, azt mondtam, ezt az épületet fel kell újítani, és végre helyet kell, hogy találjon benne a Bartók. Komoly összefogás, sok erőfeszítés és nehézség után végül 800 millió forintból megvalósult a beruházás. Most pedig birtokba vehették azok az intézmények az épületet, amelyeknek még hosszú ideig itt lesz az otthonuk – köszöntötte a Szakgimnáziumot és az MKK-t új helyükön Veres Pál, aki emlékeztette a jelenlevőket arra is, hogy a mostani városvezetés az elmúlt időszakban egy olyan rehabilitációs programba kezdett, amit egy korábbi polgármesterről neveztek el.

- A Hodobay-program célja, hogy a belvárosban megszüntessük a tájsebeket, felújítsuk a romos épületeket. Illetve a város szívében ne kavicsos parkolók legyenek, hanem hasznos épületek. Ennek a tervnek egy jelentős állomása a mai nap. Létrejött egy olyan közösségi tér is, ami lehetőséget ad koncertek, gasztronómiai események és kulturális rendezvények megtartására a város közepén. Erre pedig nagyon nagy szükség volt már. Bízom benne, hogy valóban olyan pontja lesz a városnak ez, amire még sokáig büszkék lehetünk – zárta gondolatait a polgármester.

Péntek délután megkezdődött a II. Hangszínhely fesztivál is, aminek a megnyitóját a frissen átadott Csengey-kertben tartották. Ezt Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője nyitotta meg.

- A második Hangszínhely fesztivál ez, a zene és a képzőművészet találkozója. Már az első napon – és szombaton is - egy igen izgalmas fényfestésre várjuk az érdeklődőket. Emellett a Csengey-kertbe már ezen a napon is várjuk a gasztronómia rajongóit – harangozta be a programokat Bencze Tünde.

A programokat város kedvelt kulináris rendezvénye, a GasztroPLACC bikázta be, amit a Méhkasaula és Fényszóró Visual fényfestő csapat előadása színesített.

A fesztivál keretein belül egy különleges tárlat is megtekinthetővé válik. Az egykori avantgárd együttesnek, az A. E. Bizottságnak az énekese, feLugossy László a zenei pályája mellett mára már összekeverhetetlen festészeti stílusáról is ismertté vált. A kiállítás megnyitóját könyvbemutatóval tarkítják. A szerzővel Zemlényi Attila költő és Kishonthy Zsolt művészettörténész beszélget a Mission Art Galériában.

Juhász Ákos képgalériája az elkészült művészeti központról

Az este folyamán még egy kiállítást megnyitnak: a II. Hangszín tárlat, amit a Miskolci Galéria Kondor Termében rendeztek meg, a zene és a vizuális művészetek kapcsolatára, egymást ösztönző hatásának több száz éves múltjára reflektál. Miután a kiállítás képeit sorra vették, a résztvevőket a Kapuzárási Pónik koncertje várja a Miskolci Galéria udvarán.

A háromnapos fesztivál szombaton és vasárnap is számos programmal, köztük zenei koncertekkel, költészeti performanszokkal és egyéb izgalmas művészeti projektekkel várja az érdeklődőket. A tavaly elkezdett Csengey-kerítés megfestése is folytatódik az idei fesztivál alatt, több mint húsz művész részvételével.

Mocsári László képgalériája

A teljes programsort ITT olvashatja!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!