Ugrás a tartalomra

Halálos buszbaleset Csehországban: Egy Budapestről indult busz ütközött Brnoban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 17. hétfő 21:05
A CT24 cseh híroldal szerint két busz ütközött össze a D2-es autópályán, Brno közelében. A lap információi szerint egy ember meghalt, további 76 ember megsérült, közülük 14-en súlyosan. Az MTI szerint a balesetnek nincs magyar sérültje.
Fotók: policie.cz

A Budapestről Prága felé tartó FlixBust hátulról találta el egy másik autóbusz. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit. Hana Albrechtová, a dél-morvaországi egészségügyi mentőszolgálat igazgatója elmondta, hogy a balesetben 76-an sérültek meg. Tizennégyen súlyosan, a többiek közepesen vagy könnyű sérüléseket szenvedtek. A sérülések között törések és nyílt sebek is voltak.

A cseh rendőrség szerint az egyik busz sofőrje halt meg. A sérülteket dél-morvaországi kórházakba szállították, a régión kívülre nem kellett senkit vinni. A helyszínre 26 mentőautó, három helikopter és egy ATEGO teherautó – amelyet elsősorban evakuálásra és tömegszállításra terveztek – érkezett ki, írja az Index a CT24 híroldal alapján.

A lap úgy tudja, az egyik buszon valószínűleg indiaiak ültek, a FlixBus pedig 35 utassal és két sofőrrel Budapestről Prágába tarott. A baleset miatt lezárták a D2-es autópályát Brno közelében a harmadik és a tizenegyedik kilométer között, Chrlice és a Blučina lehajtónál.

A cseh rendőrség szerint az áldozat az egyik busz vezetője. A cseh lap szerint a Budapestről Prága felé tartó FlixBust hátulról ütötte el a másik busz. Tomáš Beránek, a FlixBus szóvivője a baleset után azt mondta: 35 utas és két sofőr volt a Budapestről Prágába tartó buszon, a meghalt buszvezető nem ennek a társaságnak a sofőrje volt. A cég átadta a rendőrségnek az utasok névsorát.

A szlovák Teraz portál arról ír, a Turancarral együttműködő FlixBus szóvivője a Cseh Televíziónak megerősítette, hogy nem az ő buszuk sofőrje halt meg a balesetben.

Tomáš Beránek, a FlixBus szóvivője arról beszélt, az egyik sofőrjüket kórházba vitték. Azt is elárulta, hogy a rendőrség által meg nem erősített információk szerint az ő buszuk fékezett, ennek hatására pedig a mögöttük haladó nem tudott már megfelelően reagálni.

Tomás Berának, a FlixBus szóvivője az MTI tudósítójának elmondta, hogy az utasok állampolgárságát nem tartják nyilván. Értesülései szerint magyar nyelvű kommunikációt három utas igényelt. Kettőt közülük a mentők kórházba szállítottak általános kivizsgálásra. Miután egyikük sem volt sérült, elengedték őket. A harmadik magyar nyelvű utas elutasította a kivizsgálást is.
Jan Grolich dél-morvaországi regionális elöljáró a CT24 közszolgálati hírtelevízióban azt mondta: információi szerint az egyik buszban külföldiek, valószínűleg indiaiak is utaztak.
A balesethez 26 mentőautó és négy mentőhelikopter is kiérkezett. Az autópályán több órán keresztül mindkét irányban szünetelt a forgalom.
 A rendőrség szerint a baleset okait vizsgálják. "Megbízható és pontos információink a baleset okairól még nincsenek" - nyilatkozott este a televízióban David Chaloupka dél-morvaországi rendőrségi szóvivő. Feltételezésük szerint a balesetben a FlixBusba ütköző autóbusz vezetője halt meg.

Három magyar érintett jól van. 

Menczer Tamás külügyi államtitkár arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy jelenleg három magyarról tudnak, akik a csehországi buszbalesetben érintett FlixBuson utaztak, mindhárman jól vannak. Egy apáról és a fiáról valamint még egy férfiről van szó. A prágai nagykövetségük kapcsolatban van a hatóságokkal és az utazási társasággal, nekik minden segítséget megadnak.

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!