Ugrás a tartalomra

Hamarosan átadják az Alkotóparkot az Y-hídnál

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. április 14. péntek 08:01
Feltűnt egy új rajz a Vörösmarty utca végén található pengefalak egyikén, amelyen a „Megnyitó: április 21.” látható. Mint kiderült, ez a város legújabb közösségi területének, a festésre, falfirkák készítésére és művészeti bemutatókra alkalmas, mintegy háromezer négyzetméteres Alkotópark megnyitójának a dátuma.
Fotók: Juhász Ákos

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Y-híd és a felüljárót a turbó körforgalommal összekötő négysávos úttest mellett egy teresedés jött létre az útépítés miatt lebontott épületek helyén. Az önkormányzat attól tartott, hogy a funkció nélküli terület elhanyagolttá válna, ha nem hasznosítaná a város valamilyen célra. A szándékot tettek követték, megindult a tervezés, amely alapján eldőlt, hogy a háromezer négyzetméteres park egy része zöldfelület lesz, a fennmaradó részt pedig térkővel burkolják le. Az igazi újdonság, egyben a park különlegessége az, hogy aszimmetrikus pengefalakat alakítottak ki, különböző nagyságú alkotófelületekkel, amelyeken falfestmények kapnak helyet. A park így egyfajta szabadtéri kiállításként is értelmezhető.

Révai Márton építész, az Alkotópark ötletgazdája és tervezője elmondta, hogy az április 21-én tartandó átadásig további növényekkel ültetik be a parkot, és kihelyezésre kerülnek azok a tájékoztató táblák is, amelyeken az alkotások elhelyezésének és a park használatának szabályai olvashatók. Utóbbiakkal kapcsolatban megtudtuk, hogy az önkormányzat nagy szabadságot ad az alkotóknak, bejelentési kötelezettség sincsen, azonban meg kell feleljenek a törvényeknek és a felállított egyszerű szabályoknak, amelyek a helyszínen olvashatóak lesznek.

„Nem szokványos, szalagátvágós megnyitóra készülünk, hanem azonnal használatba is vesszük az Alkotóparkot. Lesz például falfestés gyerekekkel és felnőttekkel, illetve élő zene miközben a festmények készülnek. Az egész egy lazább, hangulatos használatbavétel lesz, nem egy szigorúan vett ünnepség” – ismertette a tervező. Hozzátette, az önkormányzat némi akril festékekkel készül, de bárki hozhatja a sajátját is, hogy megalkossa az elképzelt alkotását. Szabadon dolgozhatnak, a lényeg, hogy megtapasztalják a közösségi alkotás élményét.

Révai Márton utalt rá, hogy már most is láthatóak a pengefalakon különböző alkotások, nem kellett megvárniuk a művészeknek a hivatalos megnyitót. „Örülök ennek, mert ez egy művészeti alkotópark, nem akarunk senkit kizárni az alkotás lehetőségéből. Pozitívum, hogy máris használatba vették ezeket a felületeket, vannak ott kis házakat, állatokat ábrázoló gyermekrajzok, de komolyabb, profik által festékszóróval készített alkotások is. A lényeg, hogy bárki megmutathatja a saját művészetét, elképzelését. Az alkotói közösség pedig eldönti majd, hogy melyik rajz milyen hosszú életű lesz.”

Kiemelte, hogy az alkotópark nem korlátozódik a kihelyezett pengefalakra, tudatosan úgy tervezték, hogy van egy nagyobb térrész is, és kisebb öblösödések, amelyek tökéletesen alkalmasak egyéb művészeti tevékenységekre, bemutatókra, performanszokra. Révai Márton reméli, hogy ez a művészeti park egy folyamatosan fejlődő, átalakuló, organikus egységgé válik, amely együtt él a várossal és lakóival, amelyet együtt alakítanak tovább. Ezért sem korlátozzák azt, hogy ki, mit fessen a falakra, nem kell előzetesen engedélyeztetni sem, az egész dologban fontos a spontaneitás és a szabad alkotás lehetősége. Kihelyezett táblákon olvashatóak lesznek a park használatának szabályai, aki ezeknek megfelel, bátran kiélheti itt művészi hajlamát. 

„Az emberek ne féljenek ettől a parktól, a közelben lakók sem, mert azzal, hogy hasznos funkciót adunk neki, és művészeket, látogatókat, később kiállításokat, akár például az ARC-ot, vonzzuk ide, megelőzzük egyrészt ennek a belvárostól kissé távolabb eső területnek az elszlömösödését, illegális szemétlerakóvá válását. Egy potenciális színfoltjává válhat a városunknak. Kulturális többletet kaphatnak az emberek, megtekinthetnek alkotásokat, részt vehetnek programokon. Gyakorlatilag ez egy szabadtéri kiállítóhely lesz, ahová eseményeket is szervezni lehet. Buzdítok is mindenkit arra, hogy vegyék használatba a parkot. Akár alkotóként, akár látogatóként. Aki itt felfest egy rajzot a falra, az maga is gazdája lesz a parknak, reméljük, magáénak fogja érezni” – vallja az Alkotóparkot tervező Révai Márton.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!