Ugrás a tartalomra

Hat miskolci diákkal elstartolt a tizenhetedik Szakma Sztár Fesztivál

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 25. csütörtök 14:56
Közel hatvan szakmában kétszáz fiatal méri össze tudását a budapesti fesztiválon, amelyen vármegyénket négy miskolci szakképző iskola hat diákja képviseli.
Elrajtolt szerdán a Szakma Sztár Fesztivál. Fotók: Juhász Ákos

Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, a Szakma Sztár Fesztivál megrendezésével a szervezők célja idén sem változott, szeretnék még magasabb szintre emelni a szakképzés és a szakmaválasztás népszerűsítését. Továbbá, támogatni akarják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat abban, hogy bátran válasszák az egyre népszerűbb szakképzést, amelynek újra presztízse van a társadalomban. Az április 24-26. között Budapesten, a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban zajló eseménysor egyben egy izgalmas versenysorozat utolsó állomása és döntője is, valamint interaktív kiállítás a különböző szakmák bemutatkozásával.

A fesztivált megnyitó beszédében Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, aki ma szakmát választ, az jó lóra tesz, mert a felépített munkaalapú gazdaság biztos jövőt és stabil egzisztenciát biztosít a szakembereknek. Több állást kínálnak a cégek, mint amennyi szakember jelenleg rendelkezésre áll. Rámutatott, nem régen még azt jósolták, hogy a fejlődés, a mesterséges intelligencia elveszi az emberektől a munkát. Mára kiderült, hogy akiknek ettől félniük kell azok az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a szellemi munkát végzők, de nem a szakmunkások. Világossá vált, hogy számítógéppel a kétkezi munkát nem lehet kiváltani. Ezért is jól választ, aki a szakképzést választja – mondta a fiataloknak. 

A miniszterelnök felidézte: 15-20 éve még azt gondolták Magyarországon is, hogy a jövőt inkább a diplomás, szellemi foglalkozású emberek határozzák majd meg. De ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő. Ma a magyar gazdaság gerincét a szakmunka, a szakmunkások, a szakiparosok adják. A szellemi és a fizikai munkát nem szembe állítva hangsúlyozta, ha a szellem emberei is kihozzák magukból a legtöbbet és a szellem és a szakmunka világa jól kapcsolódik össze, abból lesz a sikeres Magyarország.
   
Úgy vélte: a mostani korban nehéz előre látni a jövőt, egyre nehezebb eldönteni, az ember milyen hivatás mellett tegye le a voksát. Az évtized elején az a hír járta, hogy az új technológiák hamarosan kiváltják a kétkezi munkát - jegyezte meg, hozzátéve azonban: kiderült, hogy számítógéppel a kétkezi munkát nem lehet kiváltani, "reszkethetnek viszont az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók".

Sok-sok fotóért kattints a képre! Galéria nyílik.

A tizenhetedik Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében a kormány nevében arra tett ígéretet: Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, munkája, tisztességes fizetése, otthona és számíthat a családtámogatásokra is. "Mindig a tehetséges fiatalok írják Magyarország jövőjét. Meggyőződésem, hogy aki szakmát választ, az jó lóra tesz. Aki az itt látható szakmákból olyat választ magának, ami kiállja az idő próbáját, azon semmiféle új technológia, háború, de még Brüsszel sem foghat ki" - hangsúlyozta.

A kormányfő beszéde végén négy dolgot garantált. Elsőként azt, hogy Magyarországon mindenkinek lesz szakmája és a technikumok, szakképzők kapui mindenki előtt nyitva állnak. Közbevetve, hogy az igény máris nagy, átlagosan háromszoros a túljelentkezés ezekbe az intézményekbe, de van olyan képzőhely is, ahol akár tízszeres, ezért mindent megtesznek a szakmatanulás népszerűsítésén túl, a kapacitások bővítéséért.

Másodikként, hogy akinek van szakmája, annak lesz munkája is. Mára elérték, hogy több a munkahely, mint a szakmunkás - mutatott rá.

Harmadikként említette, hogy aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is. Amíg a mai kormány vezeti az országot, addig minden magyar ember munkája meg lesz becsülve - rögzítette.
A negyedik, hogy aki a szakma mellé családot is vállal, annak lesz otthona és számíthat a kormány családtámogatására is. „Mert tudjuk, hogy aki családot vállal, annak jó esélye van a boldog életre" - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar szakképzés már Európa élvonalában van.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, mint a fesztivál főszervezője, azt mondta, hogy Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre, magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal. Szerinte a magyar szakképzés hatékonyságát a nemzetközi megmérettetések eredményei is igazolják. A szakmák európai versenyében tavaly a magyar csapat a 2. helyet érte el Svájc mögött, Ausztriát megelőzve - tette hozzá.
   
A további eredmények érdekében sürgette a duális képzőhelyek további fejlesztését, a globális kihívások és eredmények, a mesterséges intelligencia, a fenntarthatóság, a zöld átállás beépítését a tananyagba. Kiemelte, hogy az idei Szakma Sztár Fesztiválon 75 szakma képviselteti magát, az előválogatón csaknem 9 ezer diák vett részt, a döntőbe 200-an jutottak.

Az MKIK harmadjára rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve. A NAK elnöke, Győrffy Balázs a megnyitón hangoztatta, hogy a szakmaválasztás helyes út a diákok előtt, a versenyen elért eredmény pedig meggyőzheti őket arról, hogy volt értelme az erőfeszítéseiknek. A szakmaválasztás a kiemelkedés lehetőségét kínálja, és amelyik fiatal ezt az utat választja, az célirányosan építheti a jövőjét - mutatott rá Győrffy Balázs.

A NAK vezetője abban bízik, hogy a megmérettetés hozzájárul a rendezvényen bemutatkozó 21 agrárszakma népszerűségéhez. Az agrárszakképzés évek óta egyre népszerűbb, intézményeiben a tanulók száma 2021 óta 10 százalékkal nőtt. Budapesten ennél is nagyobb mértékben, a főváros tehát egyáltalán "nem veszett el" - értékelt az elnök. Hangoztatta meggyőződését, hogy az agrárszakképzésben is a duális képzőhelyeké a jövő, az agrárpályák felértékelődése pedig biztosítani fogja a nemzedékváltáshoz szükséges utánpótlást a mezőgazdaságban.

A vármegyénket képviselő miskolci csapatot kísérő Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke kiemelte, nagyon büszkék azokra a fiatalokra, akik bejutottak az országos szakmai verseny döntőjébe és képviselik vármegyénket. Rámutatott, a Szakma Sztár Fesztivál eredeti célja már az induláskor az volt, hogy népszerűsítse a szakmákat, a szakképzést. Tizenhét év alatt ez a rendezvény hatalmassá nőtte ki magát, a szakmunkás képzés ünnepe lett. Külön öröm, hogy a miniszterelnök is láthatóan fontosnak tartja, hiszen immár évek óta rendszeresen vállalja, hogy megnyitja a fesztivált, számos kormánytag jelenlétében. 

„Amikor tizenhét évvel ezelőtt elkezdtük, akkor erősíteni akartuk a fiatalok szakmaválasztási kedvét. Ez akkoriban nem igazán volt rendben. Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen országos versennyel és fesztivállal felhívhatjuk a figyelmüket a szakmatanulás fontosságára, az eredményeire, növelhetjük a szakmunka presztízsét” – ismertette a BOKIK elnöke. 

„Akkoriban minden a diplomáról szólt, az volt az általános hangulat, hogy csak diplomával lehet érvényesülni. Azt gondolom, mára ez a felfogás megdőlt. Mert egy jó szakmunkás, egy jó iparos ember legalább olyan biztos egzisztenciával és megbecsültséggel rendelkezhet, mint a diplomások” – emlékeztetett. Hangsúlyozva, hogy a kettőt soha nem szabad szembe állítani. 

A fordulópontot a 2010-es évek hozták el, amikor olyan megállapodásokat sikerült kötni a kormánnyal, amelyek ezt erősítették, például általánossá vált a duális képzés, amely összekötötte a vállalkozásokat a képzőhelyekkel, a szakképzéstől az egyetemekig. Ez azért nagy lépés, mert az iskolapadban meg lehet tanulni egy szakma elméletét, de a gyakorlati fogásokat csak a munka világában lehet elsajátítani. „Elméleti csavarhúzás nincsen” – szögezte le. Szerinte ez a verseny is igazolja, hogy kiváló képességű gyerekek, komoly szakmai tudással jutottak el a döntőig. A BOKIK elnöke reméli, hogy a vármegyénket képviselő hat fiatalnak is sikerül megmutatnia tudása legjavát, és valahol a dobogós helyek közelében végezniük pénteken. 

A fesztivál megnyitójáról nem hiányozhatott Veres Pál Miskolc polgármestere sem, aki nagyon fontosnak tartotta, hogy eljöjjön, hiszen – mint mondta – Miskolc és a vármegye már sokszor igazolta, hogy kiváló szakembereket képez. „Szakképző iskoláink egyre magasabb színvonalon, egyre jobb felszereltséggel biztosítják a szakmunkás, illetve a szakemberutánpótlást a gazdaság számára. Büszke vagyok arra, hogy ebben az évben is bejutottak miskolci fiatalok a döntőbe, itt vannak a fesztiválon. Eredményes versenyzést kívánok nekik és felkészítő tanáraiknak” – üzente Veres Pál. 

Kenéz Csilla tanárnő, a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója a fodrász szekcióban versenyző Gyurkó Gréta felkészítője elmondta, első körben az elméleti versenyen kellett helytállniuk, amikor megtudták, hogy továbbjutottak, nekiláttak a gyakorlati munkának, lényegében mindennap készültek, reggeltől estig. A döntőre már szombat-vasárnap is. Megtudtuk tőle, hogy élő embereken és babafejeken egyaránt gyakoroltak. Hajat vágtak, melíroztak, kontyot készítettek, különböző női és férfi frizurákat alkottak. A tanárnő szerint manapság nincs egységes „trendi” frizura divat, az emberek sokfélét kérnek, ő azt vallja, mindig az a jó, ami jól áll. 

Miközben a felkészítővel beszélgettünk, Gréta már versenyben volt, éppen egy férfi hajvágást mutatott be, melír technikával, amit egy babafejen elvégzett hajvágás követett. Csütörtökön a női hajszobrászatban való jártasságáról ad bizonyságot. Az „i-re a pont, mindig a konty” – világosított fel Kenéz Csilla. 

Debrődi Róbertné Erika gyakorlati szakoktató, a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumból érkezett Gudász Gergely kereskedő és webáruházi technikus tanonccal. Ők már szeptembertől készültek erre a versenyre Gergellyel, aki kétéves képzésen vesz részt náluk. Főleg számítási feladatokkal, marketinggel, árukihelyezési és egyéb gyakorlatokkal készültek. Az előző fordulókban nagyon jól helyt állt, a döntőbe harmadik helyezettként jutott be. Most is jó eredményt várnak. Korábbi években több első helyezést is elhoztak már. 

Mandzák Béla a vendéglátó technológia oktatója, aki a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumból érkezett a fesztiválra Somos László vendéglátásszervező tanulóval kiemelte, komoly felkészülés után értek el idáig, nagyon bízik abban, hogy pártfogoltja dobogós lesz. „Én egy varázsszót mondanék ehhez: duális képzés. László munkahelye a Vígadó, ott is készült és a Berzeviczyben is. A számítástechnikától kezdve a főzésen át a felszolgálásig mindent gyakoroltunk. A vendéglátásszervező nagyon sokoldalú, felszolgál, koktélt és ételeket készít, kávét főz. Ez egy komoly megmérettetés, de azt hiszem, László jól felkészült” – tájékoztatott az oktató. 

Elindult tehát a Szakma Sztár Fesztivál, hat miskolci versenyzővel, akikért egészen péntekig lehet izgulni, szurkolni, amikor kiderül majd, ki, mennyire tudta megmutatni mit tud ebben a nemes versengésben. 

A döntőben vármegyénket, öt szakmában, hat versenyző képviseli, ők a következők:
 
Gudász Gergely, kereskedő és webáruházi technikus. Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum.
Somos László,     vendéglátásszervező. Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum.    
Tóth Mátyás Olivér, vasútforgalmi szolgálattevő. Miskolci SZC Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikum.        
Kádár Balázs, műszaki informatikus. Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum.
Juhász Réka, fodrász. Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.
Gyurkó Gréta, fodrász. Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!