Ugrás a tartalomra

Kerekesszékes parasportoló érzékenyítette az óvodásokat

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. február 22. csütörtök 16:22
A gyerekek rengeteget kérdeztek, nagyon őszinték és nyitottak voltak.
Fotók: Mocsári László

Február 22-én tartják hazánkban a Magyar Parasport Napját, melynek első számú célja, hogy minél többen megismerhessék a magyarországi parasportot, a parasportokat és magukat a parasportolókat. Ehhez kapcsolódva rendezték meg Miskolcon a Stadion Sport Tagóvodában azt az érzékenyítő foglalkozást, ahol a gyerekek találkozhattak egy kerekesszékes sportolóval. 

Ne csak négy évente beszéljünk róla, amikor a Paralimpiát közvetítik a tévében, vagy amikor érmet nyer egy paralimpikon – hangoztatta Gergely István parasportoló, aki a kosárlabdában, úszásban és vívásban is otthon van. A gyerekek ebben a kicsi korban még nagyon nyitottak, rácsodálkoznak mindenre és őszinték, bátran kérdeznek. 

„Rengeteg kérdés tettek fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan kerültem kerekesszékbe, miként történt a baleset és így hogyan tudok mozogni” – mondta a parasportoló. A gyerekek azonban úgy reagálták le a hallottakat, hogy rögtön ráfűzték saját élményeiket és sorolták ki mit sportol. A fiúk még azt is hozzátették, hogy hányt gólt rúgtak legutóbbi focimeccsükön. És már hallottak ilyenről is, hogy kerekesszékes sportoló – tette hozzá Gergely István. A nagyobb, iskolás gyermekek is érdeklődők, bár ott már más – komolyabb – kérdések is felmerülnek, például az, hogy hogyan dolgozza fel az ember azt, ha elveszíti valamilyen képességét és esetleg mozgáskorlátozott lesz. 

Mocsári László képgalériája

Érzékenyítő foglalkozás már máskor is volt az óvodában, egy látássérült járt a gyerekeknél. Mivel a sport és az érzelmi intelligencia fejlesztése kiemelt jelentőségű az intézményben, ezért a kettő összekapcsolását szerették volna elérni ezzel az eseménnyel – mondta Tóth Edina, a MIÓVI Stadion Sport Tagóvodájának tagintézmény igazgatója. A gyerekek nagyon várták a parasportolót, mert előtte már sokat beszélgettek róla. Nagyon ügyesen kérdeztek és vívtak is, hiszen kipróbálhatták a vívást, amire bőven akadt jelentkező. Nyitottságuk annak is köszönhető, hogy nemcsak az óvónénikkel, de sportedzőkkel is napi kapcsolatban vannak. 

Meglátogatta a foglalkozást Varga Andrea alpolgármester és Bazin Levente, a körzet önkormányzati képviselője. Számított rá, hogy nagy sikere lesz a programnak, hiszen erre Gergely István személye volt a biztosíték – hangsúlyozta az alpolgármester. Egy korábbi érzékenyítő foglalkozás kapcsán, amely az Éltes Mátyás Óvodában volt, már kiderült, hogy a parasportoló jól ért a gyerekek nyelvén. Szívből jövő őszinte érdeklődés övezte most is az ovisok részéről, István pedig ugyanolyan nyitottsággal viszonozta ezt – tudatta. Pontosan az a célja a programnak, hogy a különböző fogyatékossággal élő embereket befogadó környezet alakuljon ki. 
 

A Stadion Sportóvodába járó gyerekek jól képzettek a testmozgásban, de ehhez hozzátartozik az is, hogy szellemileg is fejlődjenek. Az érzékenyítéssel megtanulják, hogy toleránsabbak legyenek embertársaikkal majd a későbbiekben is – vélekedett Bazin Levente. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!