Ugrás a tartalomra

Ki fog holnap fűteni?

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. október 12. szerda 13:31
A sajókeresztúri Eötvös József Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói tettek látogatást a MIHŐ biomassza-tüzelésű kazánházában szerdán.
Fotók: Mocsári László

Az egybegyűlt fiatalokat Bernáthné Barczi Judit köszöntötte, a vállalat koordinációs és kommunikációs főmunkatársától megtudhatták a résztvevők: a biomasszakazán ezerkétszáz lakást, továbbá iskolát, óvodát és bölcsődét képes ellátni. Majd Bánáti Károly biomasszakazán-kezelő kalauzolásában nyerhettek betekintést a távhőszolgáltatás rejtelmeibe.

Elsőként a faapríték tárolására szolgáló raktárban nézhettek körül. Egy, a több tonnányi tüzelőanyag rakodására szolgáló szerkezettel is megismerkedhettek, végül pedig a kazán-részlegben rápillanthattak azokra a gépekre, amik az addig sokat emlegetett hő előállításáért és átadásáért felelnek.

A MIHŐ Kft. 2010-ben még 100 százalékban tisztán fosszilis energiahordozó (földgáz) alapon biztosította a hőigényt, mára már három különböző megújuló energiaforrást is hasznosít a távhőrendszerben. A tárgyalt projekt célja, hogy éves átlagban mintegy 5 ezer tonna/év faapríték felhasználásával 1 millió m3/év földgázt váltsanak ki. A biomassza eltüzelése ugyanis nem jár szén-dioxid kibocsátásával: kizárólag az a gázmennyiség kerül a levegőbe, amit a növény az élete során megkötött.

A Miskolc melletti település közoktatási intézménye komolyan veszi tanulói pályaválasztásban történő megsegítését. Ennek keretében igyekeznek több pályaorientációs rendezvényt is útba ejteni, sőt, a továbbtanulási lehetőségek testközeli megtapasztalását célozva gyakorta keresik fel a borsodi megyeszékhely nagyobb munkáltatóit is. Ezúttal a Szinva melletti Dél-Kilián BIOMI kazánházra esett választásuk.

A Kenderföldi és a Dorottya utcai hőkörzetek megújuló energia alapú ellátása érdekében a Muhi utcai telephelyen kezdetben egy 3 MW névleges teljesítményű biomassza tüzelőanyaggal működő kazánházat létesítettek. A beruházás hatására a földgázfüggőség csökkent, átmeneti földgázhiány esetén pedig a szolgáltatott területen a leghidegebb időjárás esetén is biztosítható az alapszintű távhőszolgáltatás.

A több mint harminc tinédzser részére nyújtott üzemlátogatás nem az első hasonló esemény volt a MIHŐ történetében. Legutóbb áprilisban érkeztek vendégek a faapríték-kazánházba – akkor épp a Miskolci Egyetemről.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!