Ugrás a tartalomra

Kiemelten fontos a magyar értékek őrzése

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 13. csütörtök 19:46
A nemzeti értékek helyi és vármegyei szinten határozzák meg a magyar identitást, és országhatárokon átnyúlva egyesítik a külhoni magyarságot az anyaországgal – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint a magyar életmód és a nemzeti értékek védelméért felelős miniszterelnöki biztos az Értéktár Konferencia csütörtöki megnyitóján Budapesten.
Fotó: Juhász Ákos

V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy ha magyar sajátosságokról beszélünk, akkor az nem történhet meg a külhoni értékek felsorolása nélkül. A hungarikumok és a nemzeti értékek az elcsatolt nemzetrészekkel való kapcsolattartás egyik formájává, a határon átnyúló békés nemzetegyesítés egyik eszközévé váltak – tette hozzá.

Kitért arra is a közlemény szerint, hogy a vármegyei értéktárak a helyi települési elemekből építkeznek. A magyar értékek egyfajta büszkeségforrást jelentenek egy-egy kis településnek. Hangsúlyozta, hogy az ágazati értéktáraknak fontos szerepük van az egyes szakterületek népszerűsítésében, és nem csupán szükséges megállók a hungarikumok felé vezető úton.

A rendezvényen Nagy István agrárminiszter videóüzenetében kiemelte, hogy éppen tizenegy éve fogadta el az Országgyűlés a hungarikum törvényt, amelyet 2015-ben úgy módosítottak, hogy a külhoni magyarság képviselői is bekapcsolódhassanak a kezdeményezésbe. A hungarikum mozgalom ma már a magyar életmódot is védő, a multikulturalizmus hatásainak mérséklésére szolgáló eszköz is lehet – tette hozzá a tárcavezető a Magyar Távirati Iroda (MTI) közlése szerint.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!